DWARSe Delicatessen: Paddenstoelen-risotto

risotto paddenstoelen

In deze rubriek vind je recepten die passen bij ons GroenLinkse gedachtegoed: gerechten die vegetarisch / veganistisch / biologisch zijn, en uiteraard het liefst binnen een jongerenbudget. Na het succes van haar bananenbrood schotelt RM ons dit keer een vegetarische risotto met paddenstoelen voor – die met wat kleine aanpassingen ook veganistisch kan worden gemaakt.

door RM

De gerechten uit de Italiaanse keuken zijn bij veel mensen geliefd, daarom deze week een recept voor paddenstoelenrisotto. Veel mensen denken dat risotto een lastig gerecht is om te maken, maar met een beetje aandacht en geduld valt dat gelukkig mee.

Twee andere voordelen die dit gerecht kent is dat je weinig afwas hebt (want het is een eenpansgerecht) én dat het veganistisch is als je de kaas weglaat.

Ingrediënten per persoon
1 teentje knoflook
1 ui
150 gram risottorijst
1 liter water
1 groentebouillonblokje
250 gram paddenstoelen (dit mogen paddenstoelen naar keuze zijn zoals champignons of bospaddenstoelen)
Rucola
Parmezaanse kaas (optioneel)
Zout en peper
Olijfolie
Een klontje ongezouten boter

We beginnen met het snijden van de ingrediënten. Als eerste moet je de paddenstoelen in dikke plakjes snijden en daarna snijd je de ui en de knoflook fijn. Verhit olijfolie en boter in de pan en fruit de gesneden ui en knoflook. Maak ondertussen de bouillon door één groentebouillonblokje toe te voegen aan een liter kokend water in een maatbeker.

Doe de risottorijst in de pan bij de knoflook en de ui, en roer dit even rustig door. Daarna schenk je een klein gedeelte van de bouillon bij de rijst (de rijst moet nét onder water staan). Je blijft nu in de pan roeren, totdat de bouillon is opgenomen door de rijst. Dan schenk je weer een klein beetje bouillon bij en herhaal je deze stap, totdat alle bouillon op is. Dit hele proces duurt ongeveer 30 minuten. Je kan controleren of de groentebouillon goed is opgenomen door met een lepel of spatel een streep in het midden van de pan te trekken. Als de streep zichtbaar blijft, is de risottorijst goed.

Doe de gesneden paddenstoelen bij de risotto in de pan en roer / spatel deze voorzichtig door de rijst, totdat de paddenstoelen heet zijn. Nu kun je naar smaak peper en zout toevoegen.

Pak diepe borden en schep de risotto op. Om het gerecht af te maken op het bord, kun je rucola en geraspte Parmezaanse kaas toevoegen. Je kunt zelf natuurlijk ook andere ingrediënten kiezen om de risotto mee af te maken, zoals walnoten en gedroogde tomaatjes.

Geniet ervan!

Dit artikel is onderdeel van onze themaserie over voedsel

Dit artikel is onderdeel van onze themaserie over voedsel.

lees ook

LVolg ons op facebook

L