DWARSE Delicatessen: gegrilde aubergine met shoarma (veganistisch)

Stijns veganistische shoarma

In deze rubriek vind je recepten die passen bij ons GroenLinkse gedachtegoed – gerechten die vegetarisch / veganistisch / biologisch zijn, en uiteraard het liefst binnen een jongerenbudget. Deze keer deelt Stijn Rombouts zijn gegrilde aubergine met veganistische shoarma.

Ingrediënten (voor twee hongerige DWARSers)
1 Aubergine
1 Bakje Kerstomaatjes
1 Komkommer
1 Bakje Vegan Shoarma
500g krielaardappelen
Gezouten Amandelen
Gyroskruiden
Mint
Knoflook
Citroensap of appelciderazijn
Sriracha
Olijfolie
Plantaardige boter
Ketjap manis (of zoete sojasaus)
Rokerige BBQ-saus (of gewone en liquid smoke)

Stap 1. Snijd uit het midden van de aubergine met een scherp mes 4 dunnen plakken. Smeer deze in met een mengsel van BBQ-saus en sriracha en gril deze in een hete pan met wat olijfolie. Een speciale grillpan is hierbij een pre. Zorg dat beide kanten goed bruin worden van de gekarameliseerde saus. Halveer de krielaardappeltjes (je hoeft ze niet te schillen) en breng ze aan de kook. Kook ze tot je er met een vork makkelijk in kan prikken.

Stap 2. Snijd de rest van de aubergine in kleine blokjes. Bak de aubergineblokjes in een ruime hoeveelheid olie. Voeg na een paar minuten de vegan shoarma toe. Omdat het een plantaardig product is hoeft deze maar kort, de aubergine heeft afhankelijk van de grootte van de stukjes iets langer nodig. Voeg een stevige hoeveelheid gyroskruiden toe. Dit is het zout in de maaltijd dus test hierna even of het gerecht zout genoeg is. Voeg naar eigen inzicht een klein beetje BBQ-saus, sriracha, ketjap en knoflook (teentje per persoon zou ik doen) toe. Optionele toevoegingen: een ui, een paprika of een beetje gemberpoeder. Bak de krieltjes in een ruime pan met flink wat plantaardige boter tot ze goudbruin zijn. Voeg naar smaak zout toe.

Stap 3. Plaats de aubergineplakken op de borden waarop je wil serveren. Bedek ze met het aubergine-shoarma mengsel. Als je van pittig houdt is dit het moment om extra sriracha over je mengsel te gooien. Bedek daarna je aubergines met plakjes komkommer en tomaat. (Ik heb voor de komkommer een spiralizer gebruikt, want fancy) Druppel sap van een halve citroen of wat appelciderazijn over je komkommer en tomaat. Strooi flink wat mint over de aubergine en garneer het geheel met wat grof gehakte amandelen. Serveer met de krieltjes.

lees ook

LVolg ons op facebook

L