DWARSe Delicatessen: De tajine van Annemarie

Tajine

In deze rubriek vind je recepten die passen bij ons GroenLinkse gedachtegoed: gerechten die vegetarisch / veganistisch / biologisch zijn, en uiteraard het liefst binnen een jongerenbudget. Dit keer is Annemarie Horn de kok. Zij laat zich inspireren door de Marokkaanse keuken, waarin delen centraal staat: iedereen is welkom.

Hoofdgerecht voor 2 personen

Hoewel ik zo Hollands ben als maar kan en geen aanleiding heb om me illusies te maken over exotische roots, maak ik wel graag een uitstapje over de grens voor smaakvolle gerechten waar de Nederlandse hutspot (bijna) niet aan kan tippen. Zo ook de Marokkaanse keuken.

Toen ik Marokko in 2014 bezocht heb ik me tegoed gedaan aan tal van tajines. Eindelijk een land waar ze raad weten met die gekke vegetariërs. Tenminste, die sporadische verwarde Marokkaanse kok daargelaten die van totale shock bij het weglaten van de köfte maar frietjes in de pot gooide. De gestoofde groenten met volle smaak en overvloed aan specerijen, voegde een dimensie toe aan de toch al geweldige vakantie.

Echter, zodra het besneeuwde Nederlandse landschap zich bij terugkomst weer onder me ontvouwde, was de warme smaak snel vervlogen en vergeten. En pas toen ik anderhalf jaar later door het multiculturele Amsterdam Nieuw-West slofte, en kruidige geuren me door openstaande keukenramen tegemoet dreven, werd de behoefte aan de mediterrane stoof weer bij me aangewakkerd. Dus ik racete meteen naar ons aller favoriete webwinkel en bestelde een exemplaar voor op m’n eigen gasfornuis.

Na een aantal recepten uit het eveneens bestelde receptenboekje geprobeerd te hebben, won ik langzaam aan zelfvertrouwen en begon ik ook zelf te experimenteren. Verschillende groenten en specerijen passeerden de revue maar onderstaand recept is nog steeds m’n favoriet, en natuurlijk veel te lekker om niet te delen. Delen is tenslotte iets wat de Marokkanen als geen ander kunnen. En deze solidariteit en gezelligheid zijn DWARSers natuurlijk ook op het lijf geschreven! Het gerecht is, bij een voldoende grote tajine, dan ook makkelijk te vertwee-, -vier- of -achtvoudigen!

Wat heb je nodig?

–        ½ courgette, in reepjes van ongeveer 1×1 cm en een lengte van ongeveer 5 cm

–        ½ aubergine , in vergelijkbare reepjes als de courgette

–        2 tomaten , in blokjes gesneden

–        1 teen knoflook, geperst of kleingesneden

–        1 uitje, gesnipperd

–        3 aardappels, in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik

–        Een eetlepel gemalen komijn (djinten)

–        1 laurierblad

–        1 eetlepel olijfolie

–        1 eetlepel sesamzaad, kort geroosterd in een droge koekenpan.

–        Peper en naar smaak zout

En dan?

Zet de tajine op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook in de olijfolie. Voeg de blokjes tomaat toe en laat het geheel even goed warm worden. Draai na een paar minuten het fornuis omlaag en voeg de courgette, aubergine, aardappel, laurierblad, komijn, peper en eventueel zout toe. Als het geheel ondanks het vocht uit de tomaten toch nog wat droog is, voeg dan een scheutje water toe. Roer het geheel goed door elkaar, waardoor door de groenten zo veel mogelijk in het vocht liggen en de specerijen goed verdeeld zijn.

Laat de tajine met deksel een half uur tot 40 minuten stoven, maar vergeet niet af en toe te roeren. Prik even in de aardappel om te testen of deze al gaar is. Als het water je dan in de mond loopt en je echt niet meer kunt wachten om naast de geur nu ook de smaak aan de tand te voelen, schep dan maar gauw op. Haal wel even het laurierblad eruit en vergeet niet om te bestrooien met sesamzaad! Eet smakelijk!

Insider tip: Mijn Marokkaanse informant wees me erop dat je een nieuwe tajine het best even kunt laten weken in water, om te voorkomen dat deze door de verhitting barst. Na je aankoop dus even helemaal onder water zetten en minimaal 2 uur, maar bij voorkeur, een hele nacht laten staan. Je zult nog even moeten wachten tot je hem echt kunt gebruiken, maar dan voorkom wel dat je eerste poging meteen in scherven uiteen spat!

lees ook

LVolg ons op facebook

L