DWARSe delicatessen: vakantie-ovenschotel

Briam recept ovenschotel

In deze rubriek vind je recepten die passen bij ons GroenLinkse gedachtegoed – gerechten die vegetarisch / veganistisch / biologisch zijn, en uiteraard het liefst binnen een jongerenbudget. Voor deze editie haalt onze redactie de vakantie naar hun eigen keuken met een ovenschotel, geïnspireerd door de Griekse ‘briam’.

Ja, ik begin deze rubriek even door lekker op zijn oud-Hollands te klagen over het wegblijven van de zomer. Want als je niet het budget hebt om naar de zon te reizen, kan dat ook behoorlijk zuur zijn. Maar niet getreurd! Met dit ovenschotel-recept waan je je voor een klein moment op vakantie in Griekenland. En de volgende middag weer, want je kan het namelijk ook prima koud als lunch eten. En nog wel het allergrootste voordeel: de hoofdingrediënten in dit gerecht zijn voor een schappelijke prijs bij de bio-winkel te halen, of bij die ene buurvrouw met dat moestuintje als je haar even lief aankijkt. 

Wat heb je nodig voor een hoofdgerecht voor 3-4 personen?
1 ruime hapjespan
1 ovenschaal
Boter of spray om de ovenschaal in te vetten
Olijfolie
1 courgette
1 aubergine
1 ui
+- 5 kruimige aardappelen
1 blikje tomatenpassata
2 teentjes knoflook
Oregano
Peterselie
Peper + zout
+-200 ml water
Optioneel: Een handvol feta

En dan?
Snij de aubergine in plakjes en bak deze in de hapjespan, in olijfolie voor een paar minuten tot ze iets zachter zijn. Doe de aubergine in de ovenschaal. Bak de courgette, de knoflook en de ui samen op dezelfde manier, en voeg dit bij de aubergine in de ovenschaal. Snij de aardappelen in partjes (niet schillen) en, je raadt het al, gooi dit wederom in de ovenschaal. Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden.

Voeg de tomatenpassata en het water toe. Het gerecht gaart in de oven, dus mag het geheel nu best wat waterig zijn. Voeg naar smaak oregano, peterselie, peper en zout toe. Voeg eventueel feta toe. Meng het geheel door elkaar.

Omdat ik meestal toch als een kind voor de oven zit te wachten tot dit gerecht klaar is, heb ik geen idee hoe lang het er werkelijk in moet, maar ik gok een half uurtje tot 3 kwartier. Het gerecht is gaar wanneer de aardappelen door te prikken zijn met een vork.

lees ook

LVolg ons op facebook

L