DWARSe Delicatessen: Apple crumble

apple crumble

In deze rubriek vind je recepten die passen bij ons GroenLinkse gedachtegoed: gerechten die vegetarisch / veganistisch / biologisch zijn, en uiteraard het liefst binnen een jongerenbudget. Lynn van Calmthout ziet door de bomen het bos niet meer als het gaat om gezondheidsclaims, en deelt als protest haar recept voor een niet-zo-heel-gezonde maar mogelijk-wel-veganistische apple crumble.

Weet je waar ik gek van word? De manier waarop alles wat we eten langzaam ingedeeld raakt in ‘gezond’ en ‘niet-gezond’. Naast dat wekelijks verandert wat er nu weer goed of slecht voor je is, zie ik allerlei andere voedselgerelateerde waarden het veld ruimen in naam van gezond eten. Want ben je paleo? Dan kun je dus niet ook nog vegetarisch eten. Wie gluten mijdt, vergeet vaak te kijken of groenten biologisch geteeld zijn. En als je vegetarisch eet, is de kans vrij groot dat jouw favoriete humus uit bezet Gaza-gebied komt.

Nou wil ik niet pleiten tegen alle diëten op aarde. Voedingspatronen als vegetarisme dragen bij aan een beter (of iets minder slecht) milieu, of houden rekening met lokale producenten. En je moet vooral zelf weten wat je in je mond stopt. Maar laat je niet misleiden door de marketingmachine die maandelijks een nieuwe definitie claimt van wat gezond is. Zorg dat je weet waar je eten vandaan komt. Zolang je de wereld dan niet naar zijn grootje helpt en rekening houdt met andere mensen, let ik liever op wat mij gelukkig maakt. Dat dat misschien ten koste gaat van mijn innerlijke Kate Moss, interesseert me daarbij minder.

Om bovenstaand betoog beter te kunnen verteren, raad ik dit recept voor apple crumble aan. Je kunt de voorbereidende stappen al een poosje voor je gaat eten uitvoeren, en het tijdens je hoofdgerecht in de oven zetten. Simpel, lekker, en intens comfort food. Daar word ik nou blij van.

Ingrediënten per persoon
1 grote appel
½ handje rozijnen
Citroensap
Kaneel
1 tl suiker

25 g suiker
25 g roomboter (of een vegan alternatief)
25 g bloem
25 g havermout
Evt. spuitslagroom

Bereiding (20 minuten voorbereidingstijd, 25 minuten in de oven)
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de appel en snijd hem in willekeurige stukken. Meng de appelstukken met rozijnen, citroensap, kaneel en een theelepel suiker in een ingevette ovenschaal.

Gebruik je handen om in een kom de overige droge ingrediënten met de boter door elkaar te kneden. Het moet geen bal deeg worden, maar een kruimelig geheel.

Kruimel het over het appelmengsel.

Bak in 25 minuten in de oven, tot het goudbruin is. Let op dat het niet aanbrandt.

Apple crumble is heerlijk met flink wat slagroom. Die smelt wel acuut. En maakt het minder veganistisch. En minder gezond, maar dat is niet mijn probleem!

lees ook

LVolg ons op facebook

L