DWARS stelt Designated Survivor aan

In navolging van het kabinet heeft DWARS een geheime “Designated Survivor” aangesteld, een aangewezen overlevende, die zich bij activiteiten waarbij het Landelijk Bestuur zich op één locatie bevindt op een andere plek verscholen houdt om een mogelijke aanslag op te kunnen vangen. Het bestuur acht dit nodig: “We hebben in het verleden ervaring gehad met bomaanwezigheid hier”, aldus voorzitter Wouter Ubbink.

De serie Designated Survivor, met Kiefer Sutherland als minister die plotseling President van de Verenigde Staten wordt als het Congres wordt opgeblazen, doet veel inspiratie ontwaken in Nederland. D66-kamerlid Joost Sneller gaf het initiatief voor een Designated Survivor in Nederland (waar minister Stef Blok straks als actieheld mag figureren als de Ridderzaal ontploft). Bij DWARS is het nog niet bekend wie de overlevende wordt. “Dat blijft nog een verrassing, daar komen jullie snel genoeg achter”, aldus Ubbink. Wat hij bedoelt met die laatste woorden is onduidelijk.

Bij andere PJO’s lijkt een dergelijk initiatief nog niet van de grond te komen. Bij de  Jonge Democraten (D66) leeft het idee niet echt. We weten dat iedereen een hekel aan ons heeft, maar dat dat bij niemand groot genoeg is om ons op te blazen. Dat is bij jullie wel anders. Voor ons is de noodzaak dus niet zo groot,” aldus een vertegenwoordiger van de JD. De woordvoerder van de JFVD (FvD) vervolgt: “Bij ons is het waarschijnlijker dat we zelf een aanval uitvoeren dan dat we aangevallen worden. Al weet je het natuurlijk maar nooit met dat antifa-tuig bij jullie.”

Afdelingsbesturen lijken voorlopig nog geen aanstalten te maken om een overlevende aan te wijzen. Jarno van Straaten (Politiek Secretaris in Overijssel) reageert: “Daar zijn wij bij lange na niet relevant genoeg voor. Alsof een terrorist zou afreizen naar Deventer.” In Utrecht heerst de omgekeerde gedachte. Thomas Duikersloot (Activiteiten, Utrecht): “Als iemand naar een activiteit van ons komt om ons af te maken eindigt ‘ie gewoon met een biertje bij de borrel en heeft ‘ie ook een hele leuke avond. Zo gezellig zijn we wel.”

Alleen OverDWARS lijkt voorlopig het Landelijk Bestuur te volgen. Bij vergaderingen stelt de redactie een aangewezen opvolger op. Jens Bosman, adjunct-hoofdredacteur: “En reken maar dat ik dat ben.”

lees ook

LVolg ons op facebook

L