Boze DWARSers spreken af in het bos om discussies uit te vechten

De gemoederen liepen afgelopen congres hoog op. Viermaal werd er een hoofdelijke stemming aangevraagd. Even keer zoveel ging dat gepaard met veel protest, gezucht en verontwaardiging. Nu groepjes verontwaardigde DWARSers via OverDWARS hun meningen over hoofdelijke stemmingen en memepagina’s in het rond spuien, besloten er een paar dat het praktischer zou zijn de discussies wat constructiever te voeren.

Daarom is het dat in het bos in de buurt van Utrecht groepjes DWARSers zich deze morgen verzamelden om de discussies nu maar eens goed uit te vechten. Aan de ene kant de tegenstanders van de hoofdelijke stemming, aan de andere kant de ridders van het vrije woord. “Jullie hebben @dwarsmemes vermoord!”, schreeuwt er één. “Wer hat uns verraten?” De vergelijking tussen een memepagina en Rosa Luxemburg doet de woede oplaaien aan de andere kant. “Jullie vertragen ons waardevolle congres, stelletje egotrippers”, roept een ander.

Dan klinkt er plotseling een schreeuw. “Punt van orde! Ik verklaar de discussie voor geopend.” Beide partijen rennen op elkaar af. Een DWARSer die “HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT IS HEILIG” schreeuwt, begint met een prei in te hakken op een tegenstander, die zich verweert door te roepen dat grappen over nazi’s en Rotterdam “écht niet meer kunnen in tweeduizend-fucking-achttien.”

Het landelijk bestuur reageert laconiek op de gebeurtenissen. “Deze congreslocatie is veel goedkoper dan de vorige”, aldus de enthousiaste penningmeester Willem van ‘t Spijker. “Zo’n bosgrond mag je gewoon gratis op. Ik hoefde alleen maar een tafeltje mee te nemen met limonade en thee. Dat budget van €8000 kan wel weer iets omlaag.” Wel overweegt het bestuur om wat geld apart te zetten voor de huur van tribunes en een verslaggever, maar dit wordt naar verwachting gecompenseerd door kaartverkoop voor verschillende extra scherpe discussies. “We verwachten dat de discussie omtrent kernenergie onze campagne kan bekostigen”. Deze staat gepland begin februari.

Ook leden zelf zijn tevreden. “Dit helpt ons van ons softe imago af”, stelt Jens Bosman, terwijl hij een hap neemt van een veganistische hummus-bulgur-sojawrap. Na een voorzichtige slok van zijn gemberthee vervolgt hij: “We moeten een beetje een ruggengraat creëren. Het is niet handig als we overal snel beledigd door raken”, waarna hij schreeuwend op een DWARSer afrent die ‘snotneus’ naar hem roept.

Of een congres op deze manier in de toekomst vaker zo georganiseerd zal worden, moet maar blijken. “Ons ledenbestand dunt zo wel een beetje uit”, aldus bestuurslid Organisatie en Leden Adine Teilers. “15 doden op de eerste dag is best jammer. Dat is toch 150 euro aan contributie minder.”

Andere DWARS-leden hebben laten weten dit concept best te willen handhaven, zolang het niet alleen maar in de buurt van de Randstad wordt georganiseerd. “Zul je zien, is het volgend jaar in het Amsterdamse Bos. Waarom wordt er nooit eens gedacht aan de weilanden in de provincie?” aldus een DWARS-lid uit Gasselternijveenschemond.

Sommige DWARS-leden maken zich zorgen dat de nieuwe stijl gokgedrag bij jonge leden zal aanmoedigen. Stijn Rombouts, die zelf 20 euro en een Duitse editie van Das Kapital heeft ingezet op de voorstanders van de veganisme-motie in het aangekondigde gevecht van volgende week, ziet dit probleem niet zo: “Deze structuur voegt enkel toe aan het vormende karakter van het lidmaatschap bij DWARS. Je kan ze niet vroeg genoeg voorbereiden op het woekerende kapitalisme.”

DWARSer Sjoerd-Paul Beenders ziet het robbertje vechten als een handige oplossing voor één van de grootste problemen van onze tijd: “Stress, burnouts en mentale uitputting zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Er goed op los klappen kan een uitkomst zijn in deze tijden van deadlines, campagnestress en hoofdelijke stemmingen”. Donderdag om 12:00 zal hij bij de grote eik op de vuist gaan met de pacifistische vleugel. Kaartjes zijn verkrijgbaar via Ticketmaster en via OverDWARS.

Penningmeester Willem van ‘t Spijker blikt terug op een geslaagde eerste ronde. “Aan het einde van de dag gaat iedereen met een tevreden lach, al dan niet zonder tanden, weer naar huis.” “Volgend jaar bij ons!”, roept een Utrechtse DWARSer nog. Het is niet bekend of hij dit voorval heeft overleefd.

Vrij naar dit nieuwsbericht over hooligans.
Door Stijn Rombouts, Jens Bosman en Sjoerd-Paul Beenders.

lees ook

LVolg ons op facebook

L