DWARS Groningen wil regenboogpad tegen homo- en transfobie

Groninger regenboogpad

DWARS Groningen wil een regenboogpad tegen homo- en transfobie. In de vroege ochtend van 17 mei heeft DWARS Groningen, de lokale jongerenorganisatie van GroenLinks, een regenboogzebrapad aan proberen te leggen voor het Stationsplein in Groningen. Hiermee wilde DWARS aandacht vragen voor haar verzoek aan het college van B&W van Groningen om een permanent regenboogpad aan te leggen in de stad. Na Utrecht en Maastricht kan ook Groningen zich zo profileren als tolerante en open stad voor mensen van alle geaardheden, waar geen ruimte is voor homofobie.

Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homofilie officieel van haar lijst van psychische aandoeningen. Sindsdien staat 17 mei bekend als de Internationale Dag Tegen Homo- en Transfobie. Op deze dag had DWARS Groningen een tijdelijk regenboogpad aan willen leggen op het stationsplein als een figuurlijke welkomstmat van de stad om iedereen, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit, welkom te heten. Helaas werd DWARS halverwege de aanleg tegengehouden: de aanleg van het tijdelijke regenboogpad bleek verboden, op straffe van arrestatie en boetes.

Diversiteit welkom in Groningen
DWARS Groningen wil dat iedereen, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit, zich welkom en geaccepteerd voelt in de stad. Voorzitter Sybren Deuzeman van DWARS: “Met de aanleg van een regenboogzebrapad kan Groningen laten zien dat zij blij is met de diversiteit van haar inwoners en bezoekers en deze waardeert. De strijd tegen intolerantie is nog lang niet gestreden. Daarom is het belangrijk als stad expliciet te laten zien dat minderheden welkom zijn.”

Derde stad van Nederland
Om die reden heeft DWARS Groningen een brief gestuurd aan het college van B&W met het verzoek een permanent regenboogpad aan te leggen. Als het college dit idee inderdaad besluit over te nemen, wordt Groningen na Maastricht en Utrecht de derde Nederlandse stad met een regenboogpad.

Update: Op 11 oktober 2016 is het regenboogpad in Groningen officieel geopend. Hoewel het uiterlijke gelijkenissen vertoont met een verkeerszebrapad, mag het officieel niet als zodanig aangeduid worden.

Het uiteindelijke regenboogpad in Groningen.

Het uiteindelijke regenboogpad in Groningen. Alle foto’s komen van DWARS Groningen.

lees ook

LVolg ons op facebook

L