DWARS door het land – Brabant-Zeeland

Bron afbeelding: Photo RNW.orgCC BY-ND 2.0

Door: Oscar Lawson

Welkom lieve lezer, bij de eerste DWARS door het land! In deze serie bezoekt de OverDWARS-redactie activiteiten van DWARS afdelingen door heel Nederland. In dit artikel is Brabant-Zeeland aan de beurt! Samen met de commissie Natuur, Milieu en Landbouw – en de afdelingen Limburg, Gelderland en Rotterdam – organiseerden zij de activiteit De Maas in de wet. Meerdere sprekers kwamen op de  thema-avond over de rivier de Maas vanuit natuurlijk en juridisch perspectief vertellen.

Na een korte introductie en welkom begon de avond met de eerste spreker, namens Maas Cleanup. Die organisatie zet opruimdagen op , waarop per dag wel 40.000 kilo afval langs de oevers van de Maas wordt opgeruimd. Ook hebben zij de petitie Maas in de wet opgezet. Die petitie roept namens de rivier op om goed voor haar te zorgen:

 

‘Hebben jouw buren weleens hun rotzooi op je balkon gegooid? Of in je tuin? Nou dat doen mijn buren dus. Iedere dag opnieuw. En ik ben het een beetje beu.

Niemand voelt zich verantwoordelijk voor het afval in mijn achtertuin. En dat wil ik veranderen door mijn rechten wettelijk vast te leggen. Doe je mee? Teken dan mijn petitie.

Dankjewel, Moeder Maas.’

 

Er werd verteld over de petitie, over verschillende acties namens Maas Cleanup en over de politieke voordelen van de Maas als rechtspersoon.

Na het verhaal van Maas Cleanup was er tijd voor het verhaal van dr. Eric Mostert. Hij geeft colleges over waterrecht aan de TU in Delft. Mostert vertelde ons veel over de juridische kant van het ‘rechten geven aan een rivier’.

Er was veel tijd voor vragen, en die werden ook veel gesteld! Na het beantwoorden van vragen uit een geïnteresseerd publiek ontvingen de sprekers een presentje en kwam de avond ten einde.

Deze activiteit was erg leerzaam, en vernieuwend. Er was mij nog niet veel bekend over het feit dat rivieren in sommige landen als rechtspersoon vertegenwoordigd worden. Ook waren de sprekers overtuigend in hun verhaal. Ten slotte was ook de borrel erg gezellig, er waren DWARSers uit verschillende uithoeken van Nederland aanwezig voor deze interessante thema-avond.

Kortom, een leuke avond uit in Brabant!

lees ook

LVolg ons op facebook

L