Op GroenLinks-campagne vanuit DWARS

Ecosprinter-serie campagne

Het begon allemaal met het grootste GroenLinks-congres ooit: één inspirerende dag waar ik enorme energie van kreeg. En dus mezelf aangemeld bij een bijzonder enthousiaste vrijwilliger om actief bij te dragen aan de GroenLinks-campagne.

door Skip Anker, een Brabantse DWARSer die dit jaar voor het eerst campagne voert

Als eerste doel: een meet-up bezoeken! Dit werd de meet-up in Eindhoven, samen met mensen van DWARS Brabant op pad. Wat een geluk hadden we: we mochten front row achter de grote leider op het podium plaatsnemen. Ik kan me voorstellen dat bij menig tienermeisje het hartje sneller zou gaan kloppen.

Na afloop van de meet-up en nog geïnspireerder dan voorheen wilde ik graag het echte campagnevoeren van dichtbij meemaken. En dus heb ik me aangemeld als ‘Apptivist‘, waardoor ik nu regelmatig op mijn telefoon informatie krijg over de GroenLinks-campagne. Op deze manier willen we een positief geluid op sociale media verspreiden. Een erg leuke en eenvoudige manier om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws rondom de verkiezingsgekte.

En het is enorm nuttig, omdat je zo direct met anderen kunt interacteren. Zo gebruiken de meeste jongeren sociale media als hun nieuwsbron en kunnen we op deze manier veel van hen bereiken. Ik vind het ontzettend belangrijk dat je je stem laat horen op 15 maart. Want politiek gaat over iedereen, ook als je er niks aan vindt. Door de inzet van sociale media hoop ik meer mensen te prikkelen om na te denken over hun stem. Jongeren hebben de toekomst en daarom is het belangrijk dat je een partij kiest die aan jouw belang denkt nu én later.

“Politiek gaat over iedereen, ook als je er niks aan vindt”

Eindelijk was de tijd rijp om een keer het echte werk te doen, en langs de deuren te gaan. In Tilburg op een zaterdagmiddag verzamelden we op het campagnepand. Wat een saamhorigheid. Buiten lag er sneeuw en het was spekglad, maar dat mocht de sfeer niet drukken. In het campagnepand met boterham in de hand bedachten we ons ‘game-plan’: we zouden in tweetallen langs de deuren gaan om met mensen in gesprek te gaan. Na een spoedcursus ‘canvassen voor beginners’ vertrokken we. Redelijk spannend, aanbellen bij wildvreemden om te praten over politiek. Iets dat ik eigenlijk nog nooit had gedaan – gelukkig had mijn partner al menig keer gecanvast en was ik in goede handen. Als groep groene straatrovers verspreidden we ons over de wijken.

Aan de hand van de eerder genoemde app met daarin een aantal vragen gingen we het gesprek aan. Waarbij we vooral luisterden naar de zorgen en meningen van de ander. Een erg mooie manier van campagne voeren. Ik moet zeggen dat ik eigenlijk in het begin wel een drempel ervoer, het is niet makkelijk om zomaar bij mensen aan te bellen. Toch zou ik het nu achteraf zeker aanraden. Ik denk dat het ontzettend belangrijk is om op deze manier met anderen in contact te komen. Gewoon met elkaar praten over zaken die voor ons allemaal belangrijk zijn. Vaak wordt er geroepen dat Nederland polariseert, mensen zouden elkaar liever te lijf gaan dan de dialoog opzoeken. Voor mij was het een verademing om op deze manier elkaars zorgen te delen en tot een betere verstandhouding te komen.

GroenLinks-campagne DWARS Brabant.

GroenLinks-campagne DWARS Brabant.

Eén meet-up werd al gauw twee meet-ups en inmiddels ben ook ik fanatiek aan het werven voor de laatste grote meet-up in Amsterdam. Familie en vrienden moeten eraan geloven, als je twijfelt en GroenLinks is één van de kanshebbers dan moet je mee! Al is het maar om deze manier van campagne voeren te ervaren. Er is ontzettend veel energie binnen de partij en onder de vrijwilligers. Eindelijk een positief verhaal dat gespiegeld wordt tegenover het negativisme dat heerst in de media. Je ziet dat mensen daar behoefte aan hebben, om niet bang te hoeven zijn je idealen te tonen, maar te gaan staan voor een beter Nederland. Een Nederland van iedereen.

Dit artikel is deel van de OverDWARS Campagne-serie in samenwerking met de Ecosprinter, in aanloop naar de landelijke verkiezingen van 15 maart 2017.

lees ook

LVolg ons op facebook

L