Bestuurspitches 2024: Jeppe voor Raad van Advies

Ook dit jaar heeft OverDWARS informatie verzameld over de kandidaten voor het aankomende DWARSe zomercongres op 8 en 9 juni. Jeppe heeft zich gekandideerd voor de Raad van Advies. Met deze vragen hopen we de congresganger een handje te helpen in hun zoektocht naar de ultieme Raad van Advies!

Wat zijn je voornaamwoorden? (voornaamwoorden zijn de woorden die jou omschrijven als mensen over je praten, bijvoorbeeld zij/haar, hij/hem, die/diens, of hen/hun)

hij/hem

Hoe jong ben je?

24 jaar oud.

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik kom uit Leeuwarden… maar ik woon al bijna zes jaar in Den Haag, een stad waar ik inmiddels erg van houd. Ik heb het afgelopen jaar internationale betrekkingen: cultuur & politiek gestudeerd aan de universiteit van Leiden, en ik ben momenteel op zoek naar full-time werk op plekken zoals rijksoverheid of bij gemeentes. Ik zoek naar allerlei verschillende soorten werk maar de kans is groot dat ik ergens als secretaris/adviseur/beleidsondersteuner of iets dergelijks terecht kom. Verder ben ik bij DWARS actief bij de DWARS Academy en de Congrescommissie.

Waarom en wanneer ben je lid geworden van DWARS?

Ik ben in 2017 lid geworden omdat Jesse Klaver echt een babe was. Ik heb het groene en linkse er met de paplepel ingegoten gekregen thuis, en ik merkte op mijn middelbare school dat bijna niemand interesse had in de politiek. Één JOVD-klasgenoot om mee te kletsen vond ik niet genoeg, dus ben ik lid geworden van DWARS. In die tijd was DWARS Fryslân best actief, maar was ik zelden op landelijke activiteiten te vinden. Ik weet wel dat ik congressen toen ook al heel erg leuk vond.

Heb je eerdere ervaring binnen DWARS?

Inmiddels wel een beetje. Ik was in 2021-2022 voorzitter van de commissie internationaal, een commissie waar ik sinds ongeveer 2018 redelijk actief lid van was. Voor die commissie heb ik wijzigingsvoorstellen, interne stukken, en uiteindelijk een visiestuk geschreven. Daarna ben ik verkozen tot secretaris van het landelijk bestuur. Dat was superleuk omdat ik daarmee een jaar lang midden in de vereniging stond en het privilege had om full-time met DWARS bezig te zijn. Toen dat was afgelopen heb ik me aangemeld voor de congrescommissie, want het organiseren van het congres is een van de leukste, leerzaamste dingen die je bij DWARS kunt doen.

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

De Raad van Advies is een belangrijk orgaan. Ze staan dicht bij het landelijk bestuur en adviseren over allerlei besloten zaken. Daarmee heeft de RvA een verantwoordelijke en geprivilegeerde positie. Dit is leuk, omdat je zo, zonder bestuur te doen, alsnog veel verantwoordelijkheid op je kan nemen en interessante kwesties kan behandelen. Je mag ook het bestuur bijstaan en ze helpen om hun goede ideeën nog beter te maken. Dat is één reden waarom ik me kandidaat heb gesteld. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de RvA die verantwoordelijkheid ook goed kan nemen. Je moet het bestuur kunnen en durven controleren en berispen, en in het ergste geval moet de RvA optreden als noodbestuur als het bestuur uitvalt. Ik vind het daarom van groot belang dat (een deel van) de RvA een stevige ervaring heeft binnen DWARS, en ook heeft laten zien dat ze met die verantwoordelijkheid kunnen omgaan. Als oud-bestuurslid heb ik die ervaring, dus vind ik ook dat ik bereid moet zijn om die in te zetten. Daarom stel ik me kandidaat. Nu is het natuurlijk aan de leden of ik verkozen word.

Wat voor een rol zou je binnen de Raad van Advies op je willen nemen?

Zoals in het advies van de kandidatencommissie te lezen is, ben ik snel geneigd de secretariële/vice-voorzitterachtige rol op me te nemen. Als er dus RvA-leden zijn die voorzitter willen zijn, dan neem ik liever de ondersteunende rol op me. Daarmee hoop ik de Raad van Advies op organisatorisch en administratief vlak tip/top te kunnen laten functioneren. Dat betekent duidelijke afspraken en agenda’s maken, kijken of we actiepunten nakomen, en met elkaar check-ingesprekken over onze werkzaamheden. Inhoudelijk heb ik kennis over de functie secretaris, maar ook veel op het gebied van congressen organiseren, iets waarvoor een bestuur altijd ondersteuning vanuit verschillende hoeken zou moeten hebben. Daarnaast ken ik de statuten en reglementen goed genoeg om hierover te kunnen adviseren en voors en tegens bij voorstellen van het bestuur te kunnen bedenken. Ten slotte heb ik ervaring met de dynamiek binnen een bestuur en kan ik ook over dat soort samenwerking ondersteuning en advies bieden.

Heb je een talent of hobby die niet relevant is voor DWARS?

Ik ga er twee noemen. Ten eerste heb ik Japans gestudeerd en vertaal ik in mijn vrije tijd manga – dat zijn Japanse stripboeken – van Japans naar Engels. Dit zijn verhalen die anders niet in het Engels te lezen zijn, want ze worden door officiële uitgevers niet vertaald. Daarmee kan ik mijn taal oefenen én fans een serie laten lezen die ze anders niet konden lezen. Dat vind ik erg leuk en doe ik samen met een team online. Daarnaast maak en beheer ik samen met een hechte online vriendengroep een historisch-politiek rollenspel waarbij spelers een land of historisch figuur uit het begin van de 16e eeuw spelen, zoals Maximiliaan van Oostenrijk of Henry VIII. Hiervoor doe ik veel historisch onderzoek en dat is echt heel leuk.

Ten slotte speel ik veel Lancer. Dat is een soort science fiction Dungeons & Dragons waar je met gave robots vecht om de fully automated gay luxury space communism van de toekomst te waarborgen en versterken.

Wat is je guilty pleasure?

Ik geloof niet in guilty pleasures, maar ik was in mijn tienerjaren best een snob met mijn muzieksmaak dus ik voel me soms nog steeds guilty als ik naar popmuziek, house, of techno luister. Maar dat is dan een soort geïnternaliseerde guilt waar ik eigenlijk vanaf moet.

Ik denk dat fastfood misschien het enige is waar ik me dan echt guilty over voel. Ik houd heel erg van patat, terwijl ik weet dat het niet goed voor me is. Nu we dan toch ongeveer de helft van de vereniging in het harnas hebben gejaagd wil ik het ook even hebben over patat en friet. Ik ben opgegroeid met patat want ik kom uit het noorden. Het zij zo. Het is een leuk taalkundig debat binnen DWARS maar ik vind het soms een beetje te ver gaan, want ik heb net genoeg taalkunde gestudeerd om te weten dat er geen goed of fout antwoord is. Ik zou alle DWARSers willen aanraden om taaldiversiteit te vieren, ook patat of friet, want het is toch leuk dat we, waar een Frans “patat-frites” moet zeggen, wij met beide helften hetzelfde kunnen zeggen?

Wat is je beste karaktereigenschap?

Ik ben wel blij met mijn stabiliteit. Ik blijf meestal rustig en ik heb het idee dat ik daarom wel goed ben in het maken van de juiste keuze’s. Ik analyseer problemen en uitdagingen grondig, en bereid me goed voor, of het nu een sollicitatiegesprek is of een vakantie. Misschien dat ik daardoor wat spontaniteit mis, maar er gaan best zelden dingen goed mis in mijn leven en hopelijk komt dat deels hierdoor.

Wat is je slechtste karaktereigenschap? (te perfectionistisch mag alleen bij klinische faalangst 😉)

Ik vind het moeilijk om te beginnen aan dingen of routine’s op te bouwen zonder externe impuls. Deadline? Prima, maar zodra ik iets voor mijn eigen bestwil moet doen dan vind ik het erg lastig. Van kleine dingen zoals naar de winkel gaan tot proberen om elke week naar de sportvereniging te gaan; zolang er niemand anders is die me ertoe aanzet ben ik er niet goed in om mijzelf aan dat soort afspraken te houden of om iets zomaar even te gaan doen. Het fijne is dat ik er tijdens studie of professioneel weinig last van heb, maar omdat het zo persoonlijk is, is er ook niet echt iemand anders die me er makkelijk mee kan helpen.

Ik moet wel zeggen dat het niet heel ernstig is of zoiets, maar je vroeg om de slechtste karaktereigenschap en dit is hem waarschijnlijk. Het is iets waar ik aan werk en het gaat ieder jaar iets beter maar het blijft een struggle.

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?

Mijn leukste herinnering is een samensmelting van de vele avonden op het DWARS-pand met mijn bestuursleden of met de congrescommissie, of zelfs nog aan de Oudegracht in het oude pand met de commissie internationaal. Het chaotische van samen iets matigs koken wat soms verrassend lekker is, en dan voor en na de vergadering je hart kunnen luchten over gewoon alles. Dat is iets wat ik nu al snel mis wanneer er twee weken geen congrescommissie is en ik ga dat zeker het allermeeste missen later.

Wat vind je het meest waardevol aan DWARS?

Ik denk het leren en het ontmoeten. Je leert zoveel bij DWARS, ook als je niet in een training zit. Alles wat we doen heeft van zichzelf waarde, maar iets waar we bij hobby’s en andere vrijwillige bezigheden te weinig bij stil staan is hoeveel je ervan leert. En ik bedoel niet leren in de zin van je hobby’s aanboren als grondstof die je in het kapitalisme kan commercialiseren – niet dat soort nonsens. Maar wel dat je als persoon enorm kan groeien door actief te zijn bij DWARS. We hebben misschien wel een DWARSe bubbel, maar je komt nog steeds een hoop verschillende mensen tegen. Samen ontwikkel je elkaars meningen, wereldbeeld, en identiteit. En daarnaast leer je van alles. En in mijn geval heeft dat me een beter, gelukkiger mens gemaakt.

Wat vind jij van ons ledenblad OverDWARS?

In navolging op de vorige vraag vind ik OverDWARS een goede leerplek. Ik zelf voel me altijd wel getrokken tot het idee van schrijven, maar van echt schrijven komt het bij mij niet vaak genoeg en als ik schrijf dan is het eigenlijk altijd fictie of een of ander project voor een rollenspel dat ik speel. Net als veel dingen bij DWARS heeft OverDWARS meer potentie dan nu wordt waargemaakt. Het zou leuk zijn als er meer gelezen en geschreven werd. Het zou leuk zijn als er een fysieke oplage was. En er is altijd de kwestie: investeer je meer in OverDWARS zodat het populairder wordt, of wil je eerst dat het populairder wordt voordat je investeert?

Ik vind het fijn en belangrijk dat OverDWARS er is, meer dan alleen in een algemene zin. Ook al zijn er uitdagingen en blijft het lastig om jaar in jaar uit actief te zijn en met het landelijk bestuur te praten over de begroting, dit soort interviews en de outlet voor iedere DWARSer om zo nu en dan verbazingwekkend interessante en goede stukken te kunnen publiceren maken het ondanks die uitdagingen toch enorm waardevol.

Wat is je meest controversiële mening?

Een hoop DWARSe standpunten zijn in onze samenleving al tamelijk controversiëel dus ik weet niet of ik dit moet opvatten als controversiëel in de samenleving of controversiëel binnen DWARS. Laat ik er een paar afschieten: ik geloof dat een op communes en coöperaties gestoelde statenloze anarchie de beste manier is om te leven, maar ik denk niet dat je er kan komen met parlementaire democratie. Alleen is de revolutie ook niet haalbaar op afzienbare termijn, dus vind ik het geen goed idee om je bezig te houden met dat soort extremisme. We proberen er met onze politieke partijen het beste van te maken, maar ik denk niet dat dat genoeg is. Ik weet niet wat we anders kunnen doen, maar we moeten wel blijven nadenken en proberen die manier te vinden.

Daarnaast vind ik dat sommige dieren, met name zoogdieren en vogels, verregaande rechten verdienen, zoals het recht op zelfbeschikking. Ik denk ook dat bepaalde planten en andere organismen rechten verdienen. Ik ben geen veganist maar ik vind wel dat ik dat zou moeten zijn, net als eigenlijk iedereen die er de middelen voor heeft. Ik vind dat je als veganist wel insecten en dergelijke zou mogen consumeren. Ik ben ervan overtuigd dat de mens ook zonder apocalyps op een bepaald moment vrijwillig zou kunnen uitsterven en dat dit prima is. Ten slotte denk ik met mijn in mijn hart dat DWARS-congressen ook flink goedkoper moeten omdat het op den duur niet meer financiëel te doen is zo.

Geef de lezers van dit interview advies!

Word actief bij DWARS! Nee, dat hoor je vast al vaak genoeg. Wat ik iedereen zou willen adviseren is om eens science fiction en fantasy te lezen als je dat meestal niet doet. Ik lees veel science fiction en fantasy, en het is voor mij een geweldige manier om na te denken over onze eigen wereld omdat het toch echt goede vragen kan stellen over waarom wij leven op de manier dat we nu leven. De beste auteurs die ik iedereen kan aanraden zijn Ursula K. Le Guin met boeken zoals Earthsea, the Dispossessed, en de Left Hand of Darkness, zij is een geweldige feministe uit de 20e eeuw die meer mensen van onze generatie zouden moeten lezen. Dan ook Steven Erikson, met de Malazan Book of the Fallen, het beste epos uit de moderne tijd en een briljante serie over compassie en wat het betekent om een mens te zijn. Oh, en draken en tovenaars. Dan ten slotte de twee bekendsten, Terry Pratchett met boeken zoals Discworld, en Neil Gaiman, met wie die samen Good Omens heeft geschreven. Ik ken niemand die deze boeken heeft gelezen en er spijt van had. Het heeft mij soms veel moeite gekost om anderen over te halen (of het heeft anderen moeite gekost om mij over te halen, sorry Daan <3), maar het lezen heeft mijn leven en dat van anderen echt veranderd.

lees ook

LVolg ons op facebook

L