Bestuurspitches 2022: Rick voor hoofdredacteur

Op het DWARS zomercongres (11 en 12 juni 2022) verkiezen we een nieuw bestuur van de vereniging. Rick Timmermans heeft zich gekandideerd voor Hoofdredacteur van OverDWARS. OverDWARS verzamelde wat meer informatie over de kandidaten voor alle functies, om zo de congresganger een handje te helpen in haar zoektocht naar het ultieme bestuurslid.

 

Hoe jong ben je?

Ik ben 22 jaar.

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik kom uit het mooie Brabantse Drunen (vlakbij Den Bosch), maar ik zit op kamers in Zeist. Ik doe namelijk een Research Master Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Verder ga ik volgend jaar aan de slag bij Historisch Nieuwsblad als stagiair bij de redactie.

Waarom en wanneer ben je lid geworden van DWARS?

Ik ben in 2019 lid geworden van DWARS na de enorme verkiezingswinst van Forum bij de Provinciale Statenverkiezingen dat jaar. Ze werden toen bijna de grootste partij in de Senaat. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik dit voor het eerst las en wilde een radicaal ander geluid laten horen. Toen heb ik mij aangemeld bij DWARS.

Heb je eerdere ervaring binnen DWARS?

Ja, ik ben twee jaar geleden secretaris geweest bij DWARS Brabant. Afgelopen jaar ben ik daar voorzitter geweest. Verder ben ik wel eens actief bij de Commissie Wonen en sinds kort ook bij OverDWARS.

Hoe sta jij op de rood/groen-meter?

Welke verhouding moet er zijn tussen GroenLinks en DWARS?

In het Brabantse afdelingsbestuur heb ik regelmatig contact gehad met GroenLinks over politiek. Ik vind het vanuit die ervaring belangrijk om de verhoudingen tussen onze moederpartij en DWARS goed te houden. Het is nu eenmaal zo dat GroenLinks een hoop politieke invloed heeft. Zelfs DWARSe jongeren die in de gemeenteraad zitten, zitten daar vaak niet hoofdzakelijk namens DWARS maar op de eerste plaats namens GroenLinks. Die directe politieke invloed is belangrijk om te koesteren.

Dat betekent niet dat GroenLinks zomaar overal mee weg mag komen. DWARS heeft een essentiële functie als het gaat om het vertolken van de stem van jongeren en om GroenLinks aan haar idealen te helpen herinneren. Daarnaast is een groot gedeelte van de GroenLinks leden ook DWARSer. Een mooi middel om GroenLinks eraan te herinneren dat het ook in hun belang is om de relaties goed te houden, is een kritisch opiniestuk. Als ‘de jongeren van GroenLinks’ zich ergens over uitspreken waar GroenLinks zelf anders over denkt, wordt dit vaak als snel opgepikt door de media. Dat zet GroenLinks onder druk.  Ik denk dat die haat-liefde relatie, zoals die op het moment ook is, best prima werkt. DWARS moet vooral haar invloed niet onderschatten.

Wat vind jij de belangrijkste DWARSe thema’s voor het komende jaar?

Ik denk dat het vooral belangrijk is voor DWARS om zich te blijven profileren op essentiële thema’s. Daarmee bedoel ik voornamelijk het vluchtelingendebat, de wooncrisis en natuurlijk de klimaatcrisis. Dat laatste moet door DWARS vooral op een socialistische manier worden benaderd, denk ik. Mensen met weinig of geen inkomen kunnen niet zelf verduurzamen en rijken en multinationals stoten vele malen meer uit dan de gemiddelde burger. Het is de taak van DWARS om dat aan te blijven kaarten, en om met een systematische oplossing voor die problemen te komen. Sociale ongelijkheid oplossen moet samengaan met klimaatactivisme.

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

Omdat OverDWARS me erg leuk lijkt. Ik heb het afgelopen jaar als afdelingsvoorzitter veel dingen mee-georganiseerd. Hoewel ik daar erg van genoten heb, wil ik nu graag wat meer tijd vrijmaken om te schrijven en om bezig te zijn met politiek inhoudelijke zaken. De toegankelijke manier waarop OverDWARS over DWARS (pun intended) en over de politiek schrijft spreekt me erg aan. Het lijkt me een leuke uitdaging om samen met de redactieleden het komende jaar een (maatschappij)kritisch OverDWARS vorm te gaan geven.

Heb je een hobby of talent die niet relevant is voor DWARS?

Ik ben een flinke fan van de voetbalclub RKC Waalwijk. Dat is niet altijd even makkelijk, maar het is vooral leuk als ze onverwachts toch veel wedstrijden winnen. Je leert hier in ieder geval omgaan met een nederlaag 😉.

Wat is jouw guilty pleasure?

Heel hard meezingen met liedjes van Queen of The Beatles. Ik kan helemaal niet zingen, maar vind het wel leuk om te doen.

Waarmee ga jij DWARS versterken komend jaar?

Ik hoop dat ik een stukje structuur in de redactie van OverDWARS kan brengen. Daarnaast lijkt het me erg leuk om met OverDWARS de leden te informeren op een toegankelijke manier over zaken die zowel binnen als buiten onze organisatie spelen. Ik denk dat DWARS er alleen maar beter van wordt als mensen zich vrij kunnen uitspreken en als er op een respectvolle manier intern gedebatteerd wordt. Daar hoop ik mijn steentje aan bij te kunnen dragen, waarschijnlijk door zelf ook regelmatig kritische artikelen te schrijven.

 Wat is je favoriete spel?

Risk. Ik weet dat het basically een lesje koloniseren is, maar als klein jongetje geïnteresseerd in geschiedenis was dit toch wel een heel gaaf spel. Het verdrietige is alleen dat mijn moeder het bijna nooit met mij wilde spelen.

Als je één wet zou mogen invoeren of afschaffen in Nederland, welke zou dit dan zijn?

Ik zou het klimaatfonds afschaffen en een flinke CO2-taks invoeren voor grote bedrijven. Het is te idioot voor woorden dat gewone Nederlandse belastingbetalers een enorm investeringsfond financieren dat de grote vervuilers alleen maar spekt.

Wat is je favoriete kleur?

Rood als het om politiek gaat. Anders donkerblauw, hoe JOVD-ig dat misschien ook klinkt.

 Wat is je favoriete maaltijd?

(Vega) Stoofpot. Koken met bier is geweldig.

 Wat is je favoriete dier?

Mijn hondje. Een boomer die Momo heet.

 Friet of patat?

Friet, of course. Wat is dat tweede woord?

Heb je nog een sappige roddel?

Ik ken een nieuw DWARS koppel, dat nog niemand kent.

Wat is iets verrassends over jezelf?

Ik houd stiekem naast oude rockmuziek ook van hardcore en hardstyle. Ik ben bijvoorbeeld ook naar Intents geweest.

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?

Ik denk toch wel de Praag-reis van een aantal weken terug. Ik heb daar heel veel leuke mensen mogen ontmoeten en het was super gezellig. Ook mijn jaartjes in het afdelingsbestuur in Brabant zitten vol leuke herinneringen 😊.

Noem twee idolen en twee rivalen.

Malcolm X vind ik een enorme inspiratiebron als het gaat om activisme, radicalisme en tot de kern van een maatschappelijke onderdrukking komen.

Als geschiedenis- en filosofienerd laat ik me ook graag inspireren door Seneca.

Willem II is de rivaal van RKC. Een ergere club moet nog geboren worden.

Daarnaast heb ik een enorme hekel aan Gideon van Meijeren. Dat die vent in de Kamer zit is een schande voor de democratie. Ik zie hem niet echt als een directe ‘rivaal’ though.

Wat is het beste compliment dat je ooit gekregen hebt?

‘Je bent zowel politiek inhoudelijk als organisatorisch heel sterk, dus solliciteer voor iets bij Landelijk.’ Dat vond ik leuk om te horen :D.

Hoe komen mensen meer over je te weten?

Instagram: https://www.instagram.com/rickt4/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/rick-timmermans-9a89521b1/
Twitter: https://twitter.com/ricktimmermans4
(ik tweet alleen nooit, maar ga dat binnenkort wat meer doen denk ik)
Facebook: Is voor boomers toch? Heb ik helaas niet ☹.

Je mag jezelf nog 1 bonusvraag stellen: Wat vind je het mooiste aan DWARS?

Er is geen enkele andere PJO waar je zo jezelf kan zijn als bij DWARS. Dat waardeer ik het meeste en is één van de redenen dat ik me de komende jaren in blijf zetten voor DWARS.

Heb je nog iets toe te voegen voor de lezers van OverDWARS?

Ik heb erg veel zin in het congres. Als je vragen aan me hebt, DM me vooral of stuur een appje!

Een afsluitend leuk feitje:

Dit jaar hield het afdelingsbestuur waar ik voorzitter van ben een Drunen-teller bij. Schijnbaar praat ik nogal graag over mijn dorpje, dus iedere keer als ik ‘Drunen’ zei ging dat bij de Drunen-teller. Ik weet niet wat de stand ondertussen is trouwens, maar ik gok dat ze die tijdens de AAV bekend gaan maken. Congresvragen hierover beantwoord ik graag.

 

lees ook

LVolg ons op facebook

L