Verslag Grote Reis: DWARS in Praag

Afgelopen maand organiseerde de Internationale Activiteitencommissie (IACo) weer een grote reis, deze keer naar Praag! OverDWARS was erbij en neemt je mee naar de politieke ontmoetingen, maar vooral naar de leukste en grappigste momenten van de reis.

Door Rick Timmermans en Oscar Lawson

Aankomst en Praag op z’n mooist

Met een 10-urige busreis begon de reis al goed. Na een bezoek aan een pittoresk benzinestation in Duitsland inclusief een heuse souvenirafdeling met klompen en tulpen, kwamen de DWARSers met weinig slaap (behalve Bennie) rond 12 uur aan in Praag. Een hostel midden in de binnenstad werd de komende vier dagen de DWARSe uitvalsbasis in de Tsjechische hoofdstad.

De IACo organiseerde de tweede dag meteen een flinke stadswandeling met opdrachten. De reizigers hebben Shrish gespot op het grote plein, een menselijke brug gemaakt, 10 meter rollend van een heuvel afgelegd en de reisleider zo mooi mogelijk op de foto gezet. De volgende dagen bezocht de groep ook andere leuke plekjes in Praag, zoals de burcht van de stad met middeleeuwse kathedraal, de Lennon Wall, de Chili Bar met hete drankjes en de koffiebars in de buurt van het hostel (zeker de ochtend na de kroegentocht).

Dagtrip – Kasteel Karlštejn en Stadje Kutna Hora

Naast Praag heeft de groep ook een stukje van de rest van Tsjechië gezien tijdens de dagtrips. Met de trein ging de helft van de groep naar Kutna Hora, een klein stadje buiten Praag. Daar hebben ze onder andere een eeuwenoude kapel bezocht, bekleed met duizenden menselijke botten.

De andere groep ging op een flinke wandeltocht van 9 kilometer langs een kasteel en door een nationaal park in de buurt van Karlštejn. Ook al stond de waterval langs de route die de IACo had gevonden compleet droog, heeft de groep zich prima vermaakt in de mooie natuur.

Bankwatch, OPU en de Piratenpartij

Naast de mooie plekjes in en rondom Praag bezoeken was DWARS daar natuurlijk ook om met internationale politiek bezig te zijn. Op dag 1 stond al meteen een meeting met meerdere sociale en groene organisaties op de planning. Morgan Henley van Bankwatch vertelde hoe belangrijk het is om als burgerorganisatie de Europese groene subsidies voor bedrijven te controleren; gaan die wel echt naar groene projecten in Tsjechië? Zuzana Pavelkova sprak daarna over haar werk bij OPU, een organisatie die vluchtelingen onder andere met rechtsbijstand helpt. Het is zeker in Tsjechië een enorm getouwtrek in de rechtbanken om vluchtelingen onderdak en hulp te bieden. Greenpeace zou ook komen, maar vond ons op het laatste moment toch niet leuk genoeg. ☹

De laatste dag was het tijd om te spreken met dé progressieve partij in Tsjechië: de Piratenpartij. Tijdens de meeting hebben we gesproken met twee Europarlementariërs van de partij (die in Europa in dezelfde fractie als GroenLinks zitten), en met de jongste vrouw uit het Tsjechische parlement Klára Kocmanová. Hoewel ze allemaal de vele vragen van de DWARSers goed beantwoord hebben, ging de aandacht van het hongerige publiek al snel naar de overheerlijke wraps die de Piraten gemaakt hadden. Na meerdere mailtjes heeft één erg hongerige DWARSer uiteindelijk het recept weten te bemachtigen. DWARS laat wederom een goede indruk achter.

De reis was dus een groot succes. Namens alle deelnemers bedankt aan de IACo en we kijken uit naar de volgende reis!

 

lees ook

LVolg ons op facebook

L