DWARS Wintercongres 2019 – Een voorspelling

Liveblog zomercongres

Het DWARS Wintercongres staat voor de deur! Dit weekend zijn DWARSers in Amsterdam en Zaandam te vinden voor twee dagen lang gezelligheid en formaliteit. Congressen volgen standaard een bepaald patroon. Ik heb een poging gedaan om dat patroon alvast te voorspellen.

Vrijdag

07:00 – De DWARSers die vroeg op moeten hebben hun spullen al gepakt. Velen zijn hierbij hun tandenborstel vergeten. Dit gaat gemerkt worden, vooral zondagochtend. Anderen nemen preventief luchtverfrisser mee, om deze reden.

15:00 – DWARSers uit verder gelegen gebieden stappen op de trein om deel te nemen aan de precongresactiviteit van afdeling Amsterdam. Het is ver reizen voor ze: “Hadden ze dit niet gewoon op een centralere locatie kunnen doen, zoals Hengelo?”

18:00 – Actiegroep We Are Here blijkt niet Here, maar There. 

18:30 – Alle DWARSers die nog nooit in Amsterdam waren geweest en verdwaald zijn geraakt in de Negen Straatjes druppelen nu zo ongeveer binnen. Zo krijgt de precongresactiviteit toch nog een behoorlijke opkomst: “Een echte kraker, haha” aldus voorzitter Sabine. 

19:00 – De precongresactiviteit wordt ontruimd door Femke Halsema zelf. 

23:00 – Na de activiteit volgt het uitgaan. Minderjarigen op wie tijdens het congresfeest strenger gelet zal worden doen zich op deze avond ten goede aan de lusten van de hoofdsta- oh wacht, ze komen nergens binnen. Gelukkig is seizoen 3 van The Crown net uit. 

Zaterdag

05:00 – Een DWARSer ontwaakt op een politiebureau in Enschede. Hoe, waarom en wanneer weet hij niet, maar zijn spullen liggen nog ergens op het Rembrandtplein, en zijn hoofd bonkt.

08:00 – Veel DWARSers zijn inmiddels al onderweg naar het congres in Taets, Zaandam. Hele treinen worden gekoloniseerd door de vereniging. Een tweet van een boze witte man over “quinoa-stinkende langharige werkschuwe GroenLinkse-elitejongeren in de trein” gaat viraal. 

09:45: Vrijwel alle OV-fietsen in Zaandam zijn weg. De reden? Weet niemand, maar er staan er verdacht veel bij Taets. DWARSers die meelopen met de Nacht van de Vluchteling hebben nu wel een onverwachte mogelijkheid om te trainen.

10:00 – Nieuwe DWARSers worden bij de opening van het congres vertelt dat alles volstrekt normaal verloopt en ze zich nergens zorgen over hoeven te maken. “Je komt gewoon weer veilig thuis”, aldus bestuurslid Organisatie en Leden Casey. Little do they know.

10:30 – Mensen begroeten elkaar, knuffelen en praten terwijl de dagvoorzitter nu wel zo’n beetje wilt beginn- totdat de dagvoorzitter een DWARSer ziet die ‘ie lang niet heeft gezien. Toch maar even uitstellen dan. 

11:30 – De precongresgangers met een kater druppelen nu zo’n beetje binnen, de meeste gezichten Bleker dan Henk. Er mist er echter één; het stuk tussen Enschede en Zaandam is nog best lang.

12:30 – Het hoogtepunt van het programma op zaterdagmiddag: lunch. 

14:00 – Martijn, voorzitter van de stemtelcommissie, beklaagt zich over dat hij door iedereen non-stop wordt gevraagd “of ik nou wel of niet mijn briefje mag doorgeven”. “Je bent echt niet zo grappig als je zelf denkt”, aldus Martijn.

16:00 – Activisten van Extinction Rebellion bezetten een tijdje de ingang van het gebouw, totdat ze erachter komen dat het CDJA niet in Zaandam maar in Middelburg zit dit weekend. “Viereneenhalfuur in de trein, jeetje. Vet arelaxed”, aldus een activist. Ze krijgen voor onderweg wel de restanten van de vegan lunch mee. 

17:00 – Twitterstatistieken: het liveblog van OverDWARS ontvangt gemiddeld één like per twintig tweets. Tevens is te zien dat de hashtag #DWARSCongres bovengemiddeld veel wordt gebruikt in de omgeving Zaandam-Zuid; 20 keer tegenover 0 keer op een gemiddeld weekend. 

18:00 – De eerste congresdag zit erop, het eten wordt naar binnengewerkt en de meesten haasten zich naar de hotels om een passende outfit aan te trekken voor het congresfeest. “Ik heb een trui meegenomen die stinkt naar kots, bier en wodka”, aldus een anonieme DWARSer. “Zo weet ik zeker dat iedereen morgen denkt dat ik een hele wilde nacht heb gehad, zelfs als ik gewoon om 12 uur ga slapen.”

21:00 – Het congresfeest is begonnen. DWARSers bestoken de bediener van de playlist met verzoekjes, die niet ingewilligd worden. Wel op de lijst: K3, ABBA en Johan en Jeppe.

23:00 – “Remco, kun je even komen?”

Zondag

01:00 – Een zwerm labiele DWARSers dwarrelt door de uitgestorven straten van nachtelijk Zaandam, hopeloos op zoek naar een karaokebar. Die wordt niet gevonden. Wat wel wordt gevonden (en ervaren): de rivier de Zaan.

05:00 – Dezelfde DWARSer die vorige nacht in Enschede ontwaakte, wordt nu wakker in een rijdende trein. Als hij zijn ogen voorzichtig opendoet ziet hij een clownskostuum aan de muur van de kamer in de wagon hangen. Er liggen kermisattributen in de hoek. In het stro slaapt een clownesk figuur – buiten deze DWARSer – en de borden buiten lijken een beetje op Slowaaks.

06:30: De groep DWARSers die vorig congres in Maastricht per abuis ‘s nachts de A2 opfietsten, arriveren nu over de A10 en de S101 in Zaandam.

08:00 – De DWARSer in de kotsbierwodka-trui laat weten dat zijn nacht toch vrij wild was, en er kots, bier en wodka over zijn trui is gegaan. “Hij moest toch nog in de was.”

10:00 – De tweede congresdag begint. Veel verkiezingen vandaag, waaronder Campagne en Communicatie en de Raad van Advies. Ook komt vandaag Tjeerd de Groot spreken. DWARS Overijssel is daarom afgereisd per trekker. 

12:00 – Het verschil tussen zij die op zondag zijn afgereisd en zij die er op zaterdag al waren en meegingen naar het feest is duidelijk te zien: de participatiegraad ligt tot nu toe hoger bij de zondagsgasten. Dit wordt overigens geturfd door het presidium om te voorkomen dat de ene groep meer aan het woord is dan de ander.

14:00 – Luuk Voncken komt binnen.

14:30 – Tjeerd de Groot noemt het woord “dieren”, mensen naast de hoofdredacteur van OverDWARS doen hun oren dicht. 

15:00 – Pim van der Werff is zoals verwacht verkozen voor Campagne en Communicatie. Direct na zijn verkiezing grijpt hij in een blitzovername de macht bij de NPO, de NOS, Nieuwsuur en Sesamstraat. Overal wordt in elk logo vanaf nu alleen nog maar de kleur #46261F gebruikt. 

16:00 – Het was niet de bedoeling en we hadden al klaar moeten zijn, maar er zijn nog 27 moties te gaan. De motie van Sander van der Goes en Elte Hillekens waarin Joëlle (Scholing en Activiteiten) wordt opgeroepen haar haar groen te verven wordt geamendeerd: overal waar “Joëlle” staat wordt dat vervangen door “Sander & Elte”. De motie wordt unaniem aangenomen.

17:30: Een minderjarig lid dat anoniem wenst te blijven vraagt een hoofdelijke stemming aan op motie 27, betreffende het veroordelen van Franse agressie in de Slag om Agincourt in 1415. 

18:00: We zijn klaar. Het bestuur bedankt de 15 mensen die tot het eind zijn gebleven. Volgend jaar zomer mag de afdeling Utrecht het proberen. Eerst maar eens in slaap vallen in de trein. 

lees ook

LVolg ons op facebook

L