Bestuurspitches 2021: Frank voor secretaris én vicevoorzitter

Op het (digitale) DWARS zomercongres (12 juni 2021) verkiezen we een nieuw bestuur van de vereniging. Frank heeft zich gekandideerd voor secretaris en vicevoorzitter. Voor secretaris heeft hij geen tegenkandidaten. Voor vicevoorzitter zijn de tegenkandidaten Jens Bosman en Denise DouvenOverDWARS verzamelde wat meer informatie over de kandidaten voor alle posten, om zo de congresganger een handje te helpen in haar zoektocht naar het ultieme bestuurslid.

Wat is je volledige naam?
Frank Jan Sebastiaan Lemmers, maar soms ook Polleke of Frankie(boy).

Hoe jong ben je?
24 en driekwart jaartjes jong.

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben opgegroeid in de Bollenstreek, boven Leiden. Deze regio staat bekend om de bloembollen en de Keukenhof. Nu woon ik in het mooie Amsterdam, al moet ik oppassen met Amsterdamse arrogantie natuurlijk. (Leve de Amsterdamse republiek! :P)

In het dagelijks leven studeer ik, ben ik actief voor de vakbond en doe ik (natuurlijk) dingen voor DWARS. Overdag en ’s nachts ben ik voltijds nerd. Dat wil zeggen: ik zit te lang op Wikipedia en YouTube. Als corona eindelijk over is, wil ik weer gaan zingen in een koor, naar films gaan met vrienden en misschien wat anders (creatiefs) ontdekken? Ik sta open voor suggesties!

Voor welke positie stel je jezelf kandidaat?
Secretaris en vicevoorzitter van het Landelijk Bestuur.

Hoe lang ben je al lid van DWARS?
Dit is ingewikkeld, want ik heb ooit een tussenstap gemaakt bij ROOD in 2018. Maar als ik de ledenadministratie kan geloven, ben ik nu lid sinds 7 maart 2019.

Waarom ben je lid geworden?
Voor mij bestaat de reden om lid te worden van DWARS uit twee delen. Allereerst moet ik natuurlijk nu zeggen dat DWARS staat voor mijn idealen. Ik ben altijd wel iemand geweest die zich opwond over van alles wat in de politiek en samenleving gebeurde. Dan is DWARS een ideale uitlaatklep, ook om aan verandering bij te dragen! Verder is DWARS een gezellige club. Naast alle politiek kun je mensen vinden die net zo nerderig zijn, die ook wat gezellig willen gaan uitspoken en waar je (meestal) gewoon lekker jezelf kan zijn. Dat is óók zeker wat waard, en dat moeten we vasthouden na corona. Ook kan niet iedereen hetzelfde ervaren binnen DWARS, en dat moeten we veranderen.

Frank op de groen rood schaal

Frank op de groen-rood schaal

Ben je al eerder actief geweest voor DWARS?
Heel lastige vraag deze. Ik heb wat dingetjes gedaan bij DWARS Amsterdam en wat commissies, geloof ik. 😛 Nee, grapje. Ik denk dat ik stiekem veel te veel actief ben voor DWARS, dus dat heeft gezorgd voor de stap dat ik nóg meer dingen wil doen in het bestuur.

Welke verhouding moet er zijn tussen GroenLinks en DWARS?
Positief-kritisch, onafhankelijk en warm. DWARS is een stukje radicaler, en daar hou ik van. Als DWARS kunnen we juist GroenLinks zo ver krijgen om wat linkser en inclusiever te worden, en dat wordt ook gewaardeerd binnen GroenLinks. Wanneer er niet naar ons geluisterd wordt, kunnen we er wat van zeggen. Want veel problemen in de samenleving zijn nu ook veel te ernstig om te laten liggen. Verder vind ik dat DWARS een politieke leerschool kan zijn, voor GroenLinks of andere plekken in de politiek. Ook op die manier geeft DWARS een stem aan de toekomst.

Heb je wel eens op een andere partij gestemd dan GroenLinks? Waarom?
Ja, en ik heb er spijt van. Bij mijn eerste keer voor de Tweede Kamer in 2017 ging mijn stem naar D66. Om precies te zijn naar Kees Verhoeven, want die deed iets met privacy. Nou, ik kan je vertellen dat dat een teleurstelling was. Alsjeblieft niet hardop vertellen. Verder heb ik voor de waterschappen Water Natuurlijk gestemd, omdat GroenLinks zelf niet meedoet. Wist je dat waterschappen echt cool zijn?

Heb je een hobby of talent die niet relevant is voor DWARS?
Ik kan mijn ogen laten trillen op commando, volgens mij is dat vrij nutteloos.

Welke nieuwe hobby of gewoonte heb je ontwikkeld in coronatijd?
Ik doe dit al wat langer, maar inmiddels heb ik een reeks van 1363 dagen op Duolingo. Duolingo is een app waarmee je talen kan leren, in de vorm van een spelletje. Ik kan het van harte aanbevelen. Verder hoort een digitaal leventje leiden in Animal Crossing op de Nintendo Switch er ook bij. Het is maar goed dat dit spel net uitkwam aan het begin van de coronacrisis!

Wat is jouw guilty pleasure?
Mijn hart gaat sneller kloppen van alles wat retro is uit de jaren 80: de muziek, oude computers, films, 8-bit kunst, geschiedenis, etc. Om maar even met een filmsuggestie in huis te vallen, ik denk dat de film WarGames een typisch DWARSe film is uit die tijd, over de gevaren van een kernoorlog die gestart wordt door kunstmatige intelligentie. Kijken dus!

Ook heb ik de jaren 20 ontdekt, met alle mooie Art Deco-kunst en moderne gebouwen, en het geloof in vooruitgang. Daar kan ik ook een filmsuggestie voor doen: Metropolis uit 1927. Best een linksige film, die ook volledig op YouTube staat.

Wat is jouw beste eigenschap?
Het is moeilijk om te omschrijven in het Nederlands, maar in het Engels is daar een woord voor: happy-go-lucky. Vraag me niet hoe, maar ik hou vaak mijn enthousiasme als het even tegenzit. Ook probeer ik in alles het positieve en onschuldige te zien, al kan dat natuurlijk wel lastig zijn. Sommigen zouden dat naïef noemen, maar ik denk dat de wereld dat nodig heeft.

Wat is jouw slechtste eigenschap?
Ik ben soms te eerlijk en te open over mijn gevoelens en gedachten. Dat kan soms hele leuke dingen opleveren. Zo heb ik weleens semi-serieus een Knuffelcommissie voorgesteld voor op het congres. Maar het kan ook uiteraard ongemakkelijke situaties opleveren, waardoor mensen zich misschien zorgen gaan maken, juist omdat ik open ben over mijn gevoelens. Op het eind denk ik dat die eigenschap niet per se ‘slecht’ is, maar ‘anders’.

Als je één wet zou mogen invoeren of afschaffen in Nederland, welke zou dit dan zijn?
Ik zou van 1 mei een vrije dag maken, en Koningsdag afschaffen. In met de Dag van de Arbeid, weg met de monarchie!

DWARS Utrecht, Frank Lammers, Max de Blank en Garfield

Heb je een verkiezingsbelofte die je na gaat komen?
Ik zorg ervoor dat het aantal werkgroepen binnen DWARS exponentieel gegroeid is. Meer werkgroepen, meer beter.

(Wist je dat elke willekeurige groep van drie DWARSers een werkgroep mag oprichten?)

Heb je een verkiezingsbelofte die je *niet* na gaat komen?
Ik ga me niet eindeloos bezighouden met de juiste uitspraak van het woord ‘notulen’. Daar komen we nooit uit.

Wat ga jij beter doen dan je voorganger?
Oh, jee. Deze vraag. Ik sla ‘m over. Ik geloof dat elk bestuur DWARS een stukje beter maakt op een eigen manier, en het stokje dan overdraagt aan het volgende team.

Friet of patat?
Friet

Heb je nog een sappige roddel?
Ik heb roddels nooit door, dus nee. Roddels mogen de betrokken personen zelf vertellen. 😉

Heb je ooit voor de AIVD gewerkt?
Dat mag niet van de AVG!

Franks favorieten

Franks eetgewoontes, favoriete kleur en maaltijd, relatie status en favoriete dier.

Wat is iets verrassends over jezelf?
Ik doe echt niets aan mijn haar. De krullen en rossigheid komen vanzelf.

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?
Kiezen is moeilijk, maar ik ga toch voor de Brusselreis. In sneltreinvaart kennismaken met GroenLinks in Europa, om daarna lekker af te zingen in een karaokebar. Zeer voor herhaling vatbaar.

Wat is het beste compliment dat je ooit gekregen hebt?
Ik hoor heel vaak dat ik een goede (radio)stem heb. Tijdens de begrafenis van mijn opa was het heel dankbaar dat ik kon voorlezen uit de Bijbel.

Wat is je persoonlijke campagne slogan voor deze verkiezingen?
Mijn WhatsApp-status is ‘per aspera ad astra’. Dat is Latijn voor ‘via moeilijkheden naar de sterren’. Ik vind dat een mooie boodschap.

Ook al is de wereld even verrot en hebben jongeren zeker geen garantie op een goede toekomst, het blijft belangrijk om te blijven strijden voor een rechtvaardige, inclusieve, sociale, groene, etc. toekomst. Want daar doe je het uiteindelijk voor. Binnen en buiten DWARS.

Wat zijn je plannen voor als je niet verkozen wordt?
Ik neem een tussenjaar om mezelf wat meer te ontdekken en ruimte te geven. Studeren is ook niet alles.

Hoe komen mensen meer over je te weten?
Je kunt me vinden op allerlei sociale media, door te zoeken op @eprillios. Ook ben ik te bereiken via e-mail: f.j.s.lemmers [at] icloud.com. Uiteraard spreek ik je graag ‘op het congres’ en daarna.

Heb je nog iets toe te voegen?
Veel liefs en (coronaproof) knuffels.

lees ook

LVolg ons op facebook

L