Bestuurspitches 2021: Jens voor politiek secretaris én vicevoorzitter

Jens Bosman

Op het (digitale) DWARS zomercongres (12 juni 2021) verkiezen we een nieuw bestuur van de vereniging. Jens heeft zich gekandideerd voor politiek secretaris én vicevoorzitter. Voor politiek secretaris heeft hij als tegenkandidaten Denise Douven en Zunga Linger. Voor vicevoorzitter heeft hij als tegenkandidaten Frank Lemmers en Denise Douven. OverDWARS verzamelde wat meer informatie over de kandidaten voor alle posten, om zo de congresganger een handje te helpen in haar zoektocht naar het ultieme bestuurslid.

Wat is je volledige naam?
Johan Frederik Bosman

Hoe jong ben je?
19 jaar

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik kom uit Zeist (haat maar), woon in Utrecht en ben ik het dagelijks leven secretaris van de Scholingscommissie van DWARS, plaatsvervangend lid van het Ledenparlement van de FNV voor de sector Jong (dat zijn veel woorden voor “dealen met vakbondsboomers”) en eerstejaars student Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Dat laatste vergeet ik nog wel eens.

Voor welke positie stel je jezelf kandidaat?
Politiek Secretaris en vicevoorzitter.

Hoe lang ben je al lid van DWARS?
Sinds 8 mei 2017, dus iets meer dan 4 jaar

Waarom ben je lid geworden?
Toen ik lid werd was de formatie bezig waarin GL kans maakte om voor het eerst mee te gaan regeren. Ik wilde graag meer duurzaamheid en een sociaal mogelijk kabinet, en volgde dat als 15-jarige al op de voet. Ik ben me toen gaan afvragen of er als niet-stemgerechtigden een plek was om me daar toch voor te kunnen inzetten. Die bleek er te zijn, dat was DWARS, en omdat het hier best leuk is ben ik blijven plakken.

groen-rood meter

Jens groen-rood meter

Ben je al eerder actief geweest voor DWARS?
Ja, als bestuurslid Activiteiten voor DWARS Utrecht, lid van de Zoekcommissie, adjunct-hoofdredacteur, normaal redacteur en podcastmaker van OverDWARS, lid van de campagnecommissie van DWARS Utrecht en nu als secretaris van de Scholingscommissie

Welke verhouding moet er zijn tussen GroenLinks en DWARS?
DWARS is de jonge linkse waakhond van GroenLinks. Als Kamerleden de fractiekamer van GL binnengaan zou er een bordje van een (lieve) hond moeten hangen met het logo van DWARS en de tekst “ik waak hier”, bij wijze van spreken. We dienen GL altijd scherp te houden en moeten nooit bang zijn om een kritisch geluid te laten horen. We zijn volledig onafhankelijk in doen en laten, en zo moeten we ons ook durven gedragen. Dat betekent niet dat we niet met GL in gesprek moeten gaan – juist wel – maar het is zaak om niet uit één mond met onze moederpartij te spreken.

Heb je wel eens op een andere partij gestemd dan GroenLinks? Waarom?
Nee, behalve bij de scholierenverkiezingen in 2017. Gelukkig telde die stem toch niet mee, want ik had GroenLinks én D66 rood ingekleurd. Zou ik nu nooit meer doen!

Heb je een hobby of talent die niet relevant is voor DWARS?
Ik kan mijn enkel absurd luid knakken en ben net iets te goed in FIFA 14 dan gezond is

Jens rivalen en idolen

Sander van der Goes, Hugo de Jonge, Jarno van Straaten, Esther Ouwerhand

Welke nieuwe hobby of gewoonte heb je ontwikkeld in coronatijd?
Platen verzamelen! Sinds mijn verjaardag vorig jaar heb ik een platenspeler en sindsdien ben ik gestaag meer geld dan verstandig is aan het uitgeven om mijn collectie uit te breiden. Iedereen die ooit bij mij op bezoek is geweest weet dat ik altijd eerst een kwartier sta te druiloren om de goeie plaat uit te zoeken die bij de sfeer past voor ik een beetje aandacht geef.

Welke nieuwe hobby of gewoonte heb je ontwikkeld in coronatijd?
Platen verzamelen! Sinds mijn verjaardag vorig jaar heb ik een platenspeler en sindsdien ben ik gestaag meer geld dan verstandig is aan het uitgeven om mijn collectie uit te breiden. Iedereen die ooit bij mij op bezoek is geweest weet dat ik altijd eerst een kwartier sta te druiloren om de goeie plaat uit te zoeken die bij de sfeer past voor ik een beetje aandacht geef.

Wat is jouw guilty pleasure?

http://www.youtube.com/watch?v=jkV8SeNW_Nc

Wat is jouw beste eigenschap?
Moeilijke vraag om te beantwoorden niet arrogant over te komen natuurlijk. Ik denk dat ik vrij goed snel situaties kan inschatten of interpreteren, zowel politiek-inhoudelijk als sociaal, en daardoor snel kan handelen.

Wat is jouw slechtste eigenschap?
Mijn hoofd is te warrig om alles uit zichzelf te onthouden, maar soms heb ik nog nét teveel vertrouwen in mijn geheugen. De Agenda-app is dus mijn grootste vriend.

Als je één wet zou mogen invoeren of afschaffen in Nederland, welke zou dit dan zijn?
Het leven moet zo makkelijk mogelijk gemaakt worden door de overheid. Dus geen ingewikkeld toeslagenstelsel, maar een leefbaar bestaansminimum. In die lijn valt er nog een hele hoop in te voeren en af te schaffen, maar ik wil ook gewoon gratis OV.

Heb je een verkiezingsbelofte die je na gaat komen?
Ik wil graag de DWARSe inhoudelijke commissies gaan professionaliseren en versterken. Dat betekent direct betrekken bij de politieke besluitvorming en zorgen voor een stabiele basis bij elke commissie.

Heb je een verkiezingsbelofte die je *niet* na gaat komen?
Ik heb de Kandidatencommissie beloofd goed na te denken voor ik wat tweet. Alvast sorry.

Friet of patat?
Friet

Jens favorieten

Jens’ eetgewoontes, favoriete kleur en eten, relatiestatus en favoriet dier.

Wat ga jij beter doen dan je voorganger?
Minder saai tweeten. Het spijt me Sander, maar je hebt echt wat meer peper in je reet nodig.

Heb je nog een sappige roddel?
Je hebt het niet van mij, maar de afdeling Utrecht staat op het punt om de hele vereniging te gaan domineren. Terecht ook.

Heb je ooit voor de AIVD gewerkt?
Deze antwoord ga ik niet bevragen.

Wat is iets verrassends over jezelf?
Ik ben vrijwel nooit ziek, maar precies in het weekend dat ik voor deze kandidatuur een filmpje moest opnemen wel.

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?
Het Zomercongres in Maastricht van 2019! Geweldige mensen, geweldig georganiseerd, geweldige stad, geweldig weekend, geweldig brak na afloop. Dat was het enorm waard.

Wat is het beste compliment dat je ooit gekregen hebt?
Pfff, wat een vraag joh. Geen idee, ik heb ze niet bijgehouden. Mijn vriendin vindt dit wel een goed antwoord, en dat is best een leuk compliment.

lees ook

LVolg ons op facebook

L