Achter gesloten deuren: de SchoCo en de BACo

Ze hebben een imago van gesloten bolwerken voor DWARSe mastodonten, waar een select gezelschap onderling vergadert en aan de drank gaat: de DWARSe organisatorische commissies. De Scholingscommissie en de Bijzondere Activiteitencommissie bestaan al sinds jaar en dag, maar wat dóen ze nou eigenlijk? Per stuk ontkrachten we bestaande mythes en vooroordelen.

Door Jens Bosman en Thomas Duikersloot, geheel onafhankelijk

  1. De organisatorische commissies zijn voor ervaren DWARSers

De welbefaamde “mastodonten”, een vervelende verenigingsterm die impliceert dat iemand al lang meegaand en veel ervaren is. In alle eerlijkheid: tot een tijd geleden ging deze stelling nog wel op. Maar de afgelopen tijd zijn bij zowel de Scholingscommissie en de Bijzondere Activiteitencommissie juist veel DWARSers mee gaan doen die niet per se veel ervaring hebben in andere organen. BACo-secretaris Laura Adriaansen formuleert het als volgt: “We zijn toegankelijk voor nieuwe leden die hun creatieve uitspattingen de vrije loop kunnen laten, omdat we ook ervaren DWARSers hebben die ze kunnen helpen bij de uitwerking”. Een goede mix dus.

Bovendien, voegt SchoCo-voorzitter Sem Grootscholten toe: “Binnen de commissies zijn er mensen die je verder wegwijs kunnen maken bij DWARS. Je kunt er meer DWARSers leren kennen en je netwerk actief vergroten. Eigenlijk net zoals bij inhoudelijke commissies, maar onze functie is net anders.”

  1. Het is moeilijk om bij organisatorische commissies te komen

Spoiler: er is vaker een tekort dan een teveel aan commissieleden bij de organisatorische commissies. Uit betrouwbare bron kunnen wij bevestigen dat de SchoCo én de BACo actief op zoek zijn naar nieuwe leden. Omdat deze commissies verantwoordelijk zijn voor het organiseren van activiteiten, is het ook belangrijk dat er genoeg commissieleden zijn die dat uit kunnen voeren.

En dus werden wij bij het schrijven van dit artikel aangeraden om niet onvermeld te laten dat het héél eenvoudig is om mee te doen met de organisatorische commissies: je kan gewoon een mailtje sturen naar de SchoCo of naar de BACo. Een keer meedoen met een vergadering om te kijken of het iets voor je is is uiteraard ook mogelijk.

  1. De organisatorische commissies zijn saai en serieus

Thomas, voorzitter BACo: “Onwaar. Dat de afkorting van onze commissie staat voor drank is daar al een teken van. Wél proberen we professioneel activiteiten te organiseren. Dat betekent dat je als (nieuwe) DWARSer dus veel leert over organisatie en samenwerking bij ons: het is een gezellig en effectief team dat elkaar verder helpt. Als commissie doen we ons best om zoveel mogelijk te zorgen voor een hechte samenwerking en een leuke onderlinge sfeer. Zo hebben we een quotes-lijstje met uitspraken van commissieleden die, uhh, beter niet in dit stuk voor moeten komen, maar wel memorabel zijn.”

Jens, secretaris SchoCo: “Ik heb nog nooit een DWARSe vergadering gehad die alleen maar serieus en saai was en dat is bij de Scholingscommissie niet anders. We organiseren soms serieuze dingen – masterclasses, trainingen – over serieuze onderwerpen, maar onderling zijn we een vrolijk geheel. Én we zorgen voor activiteiten waar DWARSers zowel plezier aan hebben als wat van leren. Zo organiseren we elk jaar DWARS XL, met leuke workshops en leerzame sprekers.

Enthousiast geworden over één van beide commissies? Stuur een mailtje naar voorzitter.scholingscommissie[at]https://dwars.org of voorzitter.bijzondereactiviteiten[at]https://dwars.org. Hopelijk tot snel bij een vergadering!

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij een journalistiek samenwerkingsproject tussen de Scholingscommissie en de Bijzondere Activiteitencommissie. Er is geen hoor en wederhoor toegepast en de gebruikte stellingen zijn niet gebaseerd op daadwerkelijk gedane uitspraken of opvattingen.

 

lees ook

LVolg ons op facebook

L