Bestuurspitches 2024: Lars voor penningmeester

Ook dit jaar heeft OverDWARS informatie verzameld over de kandidaten voor het aankomende DWARSe zomercongres op 8 en 9 juni. Lars heeft zich gekandideerd voor penningmeester van het Landelijk Bestuur. Met deze vragen hopen we de congresganger een handje te helpen in hun zoektocht naar de ultieme penningmeester!

Wat zijn je voornaamwoorden? (voornaamwoorden zijn de woorden die jou omschrijven als mensen over je praten, bijvoorbeeld zij/haar, hij/hem, die/diens, of hen/hun)

Hij/hem

Hoe jong ben je?

22 jaar.

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik kom uit Haarlem en ik werk sinds zo’n twee maanden part-time als data entry medewerker, nadat ik een tijdje niks kon vinden dat paste bij wat ik heb gestudeerd.

Waarom en wanneer ben je lid geworden van DWARS?

Ik ben pas een paar maanden lid van DWARS, sinds februari van dit jaar volgens mij. Ik ben in november 2023 terug in Nederland komen wonen na bijna 13 jaar in het buitenland en ik schrok enorm van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Mijn reactie daarop was om me voor linkse politiek in te zetten en ik ben dus lid geworden van GroenLinks en daarmee ook meteen DWARS. Ik begon DWARS te verkennen, eerst mijn lokale afdeling DWARS Noord-Holland Flevoland (NHFL), waar ik meteen omarmd werd, en daarna ook een paar landelijke evenementen.

Heb je eerdere ervaring binnen DWARS?

Omdat ik pas kort lid ben, heb ik weinig ervaring binnen DWARS. Ik heb mij wel bij de Internationale Commissie (InterCom) en Commissie Lokale Politiek van DWARS NHFL gevoegd, maar ik heb daar nog niet veel kunnen bijdragen.

Hoe sta jij op de rood/groen-meter?

Ik zou zeggen dat ik veel roder ben dan dat ik groen ben, ook al zou je dat misschien niet verwachten van iemand die voornamelijk aan klimaatprojecten heeft gewerkt. Simpelweg vind ik het bizar dat wij het als maatschappij toelaten dat één persoon zo veel meer rijkdommen kan hebben dan een ander, dat sommige mensen meer verdienen van passief inkomen (dus zonder te werken) op één dag dan de grote meerderheid van ons in een jaar verdienen. Als die rijkdommen eerlijk (of tenminste eerlijker) verdeeld waren, zouden we allemaal minder hoeven te werken, en denk ik dat we veel minder maatschappelijke problemen zouden hebben. Maar dat betekent niet dat ik niet groen ben natuurlijk, ik zet me ook erg hard in om onze planeet leefbaar te houden. Ik ben erg gevoelig wanneer het gaat over LHBTI+ rechten (mogelijk uit eigenbelang), en ben ook voorstander van intersectionaliteit (kruispuntdenken) wanneer het gaat om sociale rechtvaardigheid.

Wat vind jij de belangrijkste DWARSe thema’s voor het komende jaar?

Ten eerste is en blijft klimaat belangrijk. Alles wat wij vandaag niet doen om klimaatverandering tegen te gaan moeten we morgen twee keer zo hard voor werken. Daarnaast vind ik het belangrijk dat Nederland een plek blijft waar iedereen kan wonen en een leven op kan bouwen, zonder dat hun bestaan hier als illegaal wordt beschouwd. Dit sluit allemaal goed aan bij de huidige politieke situatie hier in Nederland, met een extreemrechtse coalitie. Wij moeten zorgen dat wij ons blijven uitspreken tegen de komende regering als het gaat om het schenden van mensenrechten, wanneer ze de armen verarmen en de rijken verrijken, en vooral tegen het uitstellen van klimaatdoelen die nu al tientallen jaren achterstand oplopen.

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

Ik heb me kandidaat gesteld ten eerste omdat me in wilde zetten bij DWARS, de open posities in het bestuur zag en dacht “waarom niet”. Toen het bleek dat ik ook als serieuze kandidaat werd beschouwd was het eigenlijk een no-brainer. Ik kan mezelf erg goed vinden in de idealen van DWARS, de grotendeels niet-hiërarchische structuur met sterke ledeninspraak en het feit dat DWARS geen angst heeft om zich uit te spreken tegen onze moederpartij wanneer dat nodig blijkt. De organisaties waar ik me in het verleden voor heb ingezet waren vooral top-down en hadden vaak ook imperialistische doeleinden, waarom ik het lastig vond om enthousiast over ze te zijn. Die moeilijkheid ervaar ik bij DWARS niet.

Wat trekt jou tot penningmeesterschap (en is het geld)?

Als ik geld wilde verdienen in de politiek had ik waarschijnlijk bij de JOVD aangeklopt haha. Maar om een echt antwoord te geven, ik ben altijd goed met getallen geweest en als ik met die vaardigheden kan zorgen dat alles financieel op rolletjes loopt dan doe ik dat graag. Daarnaast denk ik dat het penningmeesterschap mij de kans biedt om veel verschillende mensen binnen DWARS te ontmoeten, van het schijnbaar oneindig aantal commissies, van lokale afdelingen en van ons fantastisch magazine natuurlijk. Ik hoop daardoor ook uit te kunnen vogelen waar ik me op langere termijn zou willen inzetten binnen DWARS.

Heb je een talent of hobby die niet relevant is voor DWARS?

De meeste van mijn hobby’s kunnen relevant zijn voor DWARS, zoals lezen en schrijven, maar ik kan ook mijn schouders uit de kom halen en weer terugzetten. Raar feitje, ja, maar dat is het eerste waar ik aan dacht.

Wat is je guilty pleasure? Bijvoorbeeld fraude  K3 luisteren

Jullie hebben wel lol gehad met deze vragen haha. Ik zeg vaak dat ik niet van drama hou, maar drama is eigenlijk mijn guilty pleasure zolang ik er geen partij van ben. Misschien een beetje toxic, maar als je tea wilt spillen dan heb ik een luisterend oor.

Waarmee ga jij DWARS versterken komend jaar?

Ten eerste hoop ik mijn taken als penningmeester goed te kunnen doen, dus DWARS financieel gezond te houden, waarbij ik soms nee zal moeten zeggen tegen goede ideeën simpelweg omdat ze te duur zijn. Daarnaast hoop ik dat ik mijn steentje bij kan dragen als het gaat om algemenere bestuurstaken, om de vaardigheden die ik heb in te zetten waar anderen zwaktepunten hebben en vice versa.

Wat is je beste karaktereigenschap?

Ik vind het erg belangrijk dat niemand vanuit een groep buitengesloten wordt en ben er ook erg gevoelig voor als ik dat zie gebeuren. Daarom ben ik blij dat ik het tegenwoordig met de meeste mensen goed kan vinden en ze bij een grotere groep kan betrekken, omdat zulke sociale vaardigheden voor mij niet altijd vanzelf kwamen.

Wat is je slechtste karaktereigenschap? (te perfectionistisch mag alleen bij klinische faalangst 😉)

Waarschijnlijk te veel zelfvertrouwen, ik heb meestal het idee dat ik alles wel aankan. Soms kan dat handig zijn, veel mensen lopen mooie kansen mis omdat ze zichzelf onderschatten, maar het kan ervoor zorgen dat ik te veel hooi op mijn vork neem. Ik ben er de laatste jaren beter in geworden om mijn grenzen daarin te vinden, maar daar kan ik nog wat in groeien.

Als je één wet zou mogen invoeren in Nederland, welke zou dit dan zijn?

Dat ik meer wetten in mag voeren, want ééntje is niet genoeg? Maar serieuzer, ik denk dat één van de grootste problemen in Nederland nu de woningnood is, veel mensen hebben nergens om te leven, en degenen die dat wel hebben geven vaak een flinke portie of zelfs de meerderheid van hun inkomen daaraan uit. Daarom zou ik het verbieden voor beleggers of andere bedrijven om woningen op lange termijn te bezitten, en daarnaast zou ik het hebben van leegstaande woningen verbieden voor individuen. Dit zou de wooncrisis niet helemaal oplossen, er moet nog flink gebouwd worden, maar het zou een enorme stap vooruit zijn.

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?

Dit is niet per se één specifieke herinnering, maar de vibes die ik heb aan het einde van de meeste DWARS evenementen. Namelijk het feit dat iedereen samen naar de dichtstbijzijnde bushalte of treinstation gaat, waar iedereen samen terugreist. Naarmate je verder komt haken er steeds meer af omdat ze een andere richting in gaan en uiteindelijk kom je alleen thuis, maar je hebt toch het gevoel dat het feestje nog even doorgaat.

Wat vind jij van ons ledenblad OverDWARS?

Ik ben nog een beetje door het archief aan het werken om de leukste artikelen van de afgelopen jaren te lezen, zoals diegene over de discussies die in het bos uitgevochten werden. Maar natuurlijk zijn de serieuze artikelen ook erg interessant en ik vind het mooi dat daar een goeie mix van aanwezig is. Maar zoals je waarschijnlijk al merkt ben ik een erg grote fan van satire. Alles bij elkaar vind ik het echt een fantastisch blad!

help ze houden me gevangen op de redactie

Als je één ding aan DWARS zou kunnen veranderen, wat zou het zijn?

Ik heb het niet zelf zo meegemaakt in mijn korte tijd bij DWARS, maar ik heb begrepen dat er het afgelopen jaar een beetje een barrière is ontstaan tussen het bestuur en de leden. Ik zeg zeker niet dat dit de fout van het huidige bestuur is, naar mijn begrip was er behoorlijk veel kritiek op het bestuur dat niet altijd constructief werd besproken. Ik hoop echter wel dat ik als penningmeester samen met de rest van het bestuur dingen laagdrempelig en aardig kan houden, en dat de leden ons daar ook in tegemoet willen komen.

Wat is je meest controversiële mening?

Ik hou niet van fietsen, ik wandel liever, of ik neem OV als het meer dan een uurtje lopen is. Volgens mij kan het in dit land, met meer fietsen dan mensen, niet controversiëler dan dat.

Noem één idool en één rivaal.

Mijn idool is Noam Chomsky, een anarcho-syndicalistische academicus met een fotografisch geheugen die erg bekend is om zijn politiek activisme en sociale kritiek en waar ik het bijna altijd wel eens mee ben. Daarnaast is hij ook erg vaardig in linguïstiek en is hij nota bene één van de oprichters van cognitiewetenschap. Een rivaal noemen vind ik moeilijker, omdat ik niet veel tijd besteed aan publiekelijke figuren die mij niet zo aanstaan. Nadat ik er een beetje over heb nagedacht (en ge-googled) denk ik Andrew Wakefield, de voormalig gastro-enteroloog die beweerde dat er een verband was tussen het BMR-vaccin en autisme, wat natuurlijk niet waar bleek te zijn. Nadat hij uit het artsenregister was geschrapt heeft hij de anti-vaccin beweging heel veel leven ingeblazen. Hij is daarmee verantwoordelijk voor een gedeelte van de 7 miljoen doden die de coronacrisis heeft opgeëist, en voor het feit dat groepsimmuniteit onder kinderen voor sommige besmettelijke ziektes nu te laag is om uitbraken compleet te voorkomen.

Bonusvraag: Wat vind je van het feit dat dit jouw eerste congres is en dat je direct ook kandidaat staat voor het landelijk bestuur?

Best wel spannend, ik probeer mezelf goed voor te bereiden door alle relevante documenten te lezen en de notulen van het vorige zomercongres staan ook nog op mijn lijst. Ik moet ook nog een speech van twee minuten bedenken, daar heb ik nog helemaal geen gedachte aan gegeven. Maar ik heb er vooral heel veel zin in, en uiteindelijk zal het met of zonder alle voorbereiding van de wereld nog steeds een leuke nieuwe ervaring zijn.

lees ook

LVolg ons op facebook

L