DWARSe Delicatessen: de Linzenconfrontatie

In deze rubriek vind je recepten die passen bij ons GroenLinkse gedachtegoed – gerechten die vegetarisch / veganistisch / biologisch zijn, en uiteraard het liefst binnen een jongerenbudget. Deze keer deelt Cassandra van Otterlo haar recept voor linzensalade.

door Cassandra van Otterlo

Uit afgelopen weken blijkt maar al te goed dat we ons in een interessante tijd van het jaar bevinden: de zomer. Samen met de barbecue verhuist half Nederland tijdelijk naar de eigen achtertuin. De invoering van ons Hitteplan begin juni kon natuurlijk niet anders dan een spottende grijns op de gezichten van Buitenlandse studenten toveren.

Voor vegetariërs, veganisten en milieubewusten klinkt kilo’s vlees op een uitstootmonster gooien niet echt als een optie. Veganistische recepten voor in de zomer zijn er in overvloed om uit te proberen. Met welke aanleiding dan ook; jij zit nu met een recept voor een linzensalade voor je neus. De vraag is of je het wel aandurft jezelf te confronteren met dit angstaanjagende, vleesloze en duurzame gerecht. Linzensalade? Dat klinkt misschien iets te alternatief. In ieder geval is het eens wat anders dan die standaard pastasalade.

Op het gebied van gezondheid scoort deze peulvruchtsoort goed, daar het aandeel noodzakelijke vitaminen en andere voedingsstoffen te vinden in vlees en dierlijke producten grotendeels op peil gehouden kan worden met het regelmatig eten van linzen. Linzen worden in veel culturen toegepast, waarbij de gerechten volledig uiteen lopen. In Oostenrijk worden knödels zelfs met linzen bereid en in Latijns-Amerika worden curry-gerechten met linzen bereid.

Deze linzensalade brengt onder andere nog het voordeel met zich mee heel simpel te zijn en qua prijs redelijk bescheiden te zijn. Bovendien zijn alle ingrediënten biologisch en in plastic-vrije verpakkingen te krijgen. Achter duurzaam kun je dus aanvullend nog een vinkje zetten.

Voor de linzensalade zijn enkel zes ingrediënten benodigd. Vrijwel alles is bij de Ekoplaza en Albert Heijn biologisch verkrijgbaar. Bij de Albert Heijn zijn de kappertjes niet biologisch te krijgen.

(p.p)

  • 150 gram gekookte linzen (of 70 gram ongekookte linzen,)
  • ½ gesnipperde rode ui
  • Twee eetlepels kappertjes
  • Grote handvol gesnipperde augurk
  • Twee eetlepels gesneden zwarte olijven

(Eventueel kun je hier nog gehakte walnoten aan toevoegen)

Dressing:

  • twee theelepels honing
  • twee theelepels mosterd
  • scheut olijfolie
  • scheutje citroensap

Bereidingswijze:

Meng de kappertjes, gekookte linzen, gesnipperde rode ui, gesnipperde augurk en de zwarte gesneden olijven allemaal samen in een saladekom. In een apart schaaltje, meng een schuit olijfolie, twee theelepels mosterd, twee theelepels honing en een scheutje citroensap goed samen tot de dressing. Giet de honing-mosterddressing door de linzensalade en meng in de kom tot het gelijkmatig verdeeld is.

Voor ongekookte linzen moet helaas wel nog de kookplaat aangezet worden. De ongekookte linzen van de Ekoplaza in afbreekbaar plastic hebben daarentegen wel het voordeel geen plastic én geen glas te verbruiken.

Voor de vegetariërs: gegrilde geitenkaas bij de linzensalade biedt nóg meer smaak en een wat smeuïgere draai aan de textuur ter variatie.

lees ook

LVolg ons op facebook

L