DWARSe Delicatessen: Hoe ook jij meedoet aan de Nationale Week Zonder Vlees

Curry Hessel

Het is zover! Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Voor veel DWARSers is het misschien de normaalste zaak van de wereld om geen vlees te eten – een deel eet zelfs al volledig veganistisch – maar dit geldt (helaas) nog niet voor iedereen. In de Nationale Week Zonder Vlees wordt het je zo makkelijk mogelijk gemaakt om geen vlees te eten: De Vegetarische Restaurantweek vindt plaats, er zijn meer vegetarische opties in kantines en restaurants van universiteiten en bedrijven én er is geen grote supermarkt die geen vleesvervangers in de aanbieding heeft in deze week.

door Freija de Hair

Wat je ermee bereikt
En dan hoor ik je al denken: “Wat bereik ik daar dan mee? Zo’n week zonder vlees?” Ik zou je er niet over vertellen als het niet veel invloed had natuurlijk, dus hier wat feitjes op een rijtje: Als je één week geen vlees eet, bespaar je ongeveer 130 liter water. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees. Ook bespaar je door één week geen vlees te eten 13.3 kg CO2. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 175 g CO2eq uit per afgelegde kilometer. Dus je bespaart de hoeveelheid broeikasgassen gelijk aan ongeveer 76 km rijden met een gemiddelde auto (ook al doen we dat natuurlijk ook niet bij DWARS ;))

De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag. Als heel Nederland een week geen vlees zou eten zou dit 3,5 miljoen dierenlevens redden van de slacht. Dat is dus al een groot verschil wat je maakt in een week. Makkelijker de wereld verbeteren kan bijna niet, toch?

Recept
Ik maak het graag nog een stukje makkelijker voor je om mee te doen met de Nationale Week Zonder Vlees. Dus bij deze een heel makkelijk en goedkoop (lang leve het studentenleven) recept voor een heerlijk wokgerecht. En ja, jij kan dit ook! Het is niet alleen vegetarisch, maar ook veganistisch. Wat wil een mens nog meer?

Ingrediënten voor één persoon
Voor de saus:
– een vers pepertje (als je heel erg veel houdt van pittig)
– verse gember (kan ook uit een potje, maar vers is goedkoper en lekkerder)
– verse knoflook (kan ook gedroogd uit een potje, maar ook hier is vers aan te raden)
– zoete sojasaus/ketjap manis
– plantaardige olie
– optioneel: een klein beetje bloem om de saus dikker te maken

Voor de vulling:
– groentemix naar keuze of losse groenten (bijvoorbeeld broccoli en champignons. Als je het goedkoop wil houden, kijk welke groente op de dag zelf op moet.)
– 125 gram pasta of rijst
– eventueel: Een veganistische vleesvervanger (Er zijn veel soorten veganistische blokjes verkrijgbaar.)

Topping:
– Iets om het gerecht meer karakter te geven. Denk aan iets met crunch of iets fris
Bijvoorbeeld lente-ui, mango, peer of pinda’s.

10-stappenplan
1. Snijd je groenten indien je geen kant-en-klare mix hebt.
2. Kook de rijst/pasta zoals op de verpakking staat.
3. Kook ook de groenten indien nodig heel even tot ze beetgaar zijn. Dus niet zacht, maar wel gaar. Ze gaan later nog de koekenpan in.
4. Snijd ondertussen de gember, knoflook en de peper fijn. Als je niet van pittig eten houdt, kan je alle peperzaadjes eruit halen. Hoe meer zaadjes in het eten, hoe pittiger.
5. Doe de olie in de pan en bak de knoflook, gember en peper op middelhoog vuur. Wees voorzichtig met de peper. (Zie stap 4)
6. Doe een flinke scheut zoete sojasaus of ketjap manis in de pan.
(Doe eventueel een beetje bloem in de saus, zodat het wat dikker wordt.)
7. Doe je groenten in de pan en bak ze op hoog vuur.
8. Giet je pasta/rijst af.
9. Doe nu je toppings in een schaaltje (of alvast door de saus net voordat je het serveert, als je wil dat het een beetje opwarmt)
10. Geef jezelf een schouderklopje en geniet ervan!

Meer dan alleen die week
Hopelijk heb ik je ervan weten te overtuigen om mee te doen aan de Nationale Week Zonder Vlees. Schrijf je dan even in! Het zou natuurlijk nóg mooier zijn als je overstapt op een dieet met maar 3 keer per week vlees of zelfs helemaal geen vlees. Met het aanbod tegenwoordig is er eigenlijk geen reden om het niet in elk geval te proberen. Mocht je nog een laatste duwtje in de rug nodig hebben: voor elke dag per week dat je geen vlees eet in de week bespaar je per jaar bijna 6 kilogram aan vlees, zo’n 565 kilometer rijden met de gemiddelde auto en bijna 1000 liter aan water.

Voor elke dag extra die je in de week geen vlees eet, kan je hier dus dezelfde aantallen bij optellen. Dat telt lekker op! Voor meer recepten kan je een kijkje nemen in onze receptenrubriek: DWARSe Delicatessen. Ook ontvang je als je je inschrijft een magazine van de Nationale Week Zonder Vlees bo(o)rdevol vegetarische recepten!

lees ook

LVolg ons op facebook

L