Op uitnodiging van de commissie Economie & Financiën komt Edwin Woerdman, Professor Markten en Regulering, langs bij DWARS Groningen (Coehoornsingel 87), om te praten over het Europese Emissie Handelssysteem.
Emissiehandel wordt gezien als de hoeksteen van het klimaatbeleid van de Europese Unie. Het idee is simpel: emissierechten worden geveild, waardoor de vervuiler moet betalen voor elke ton uitgestoten broeikasgassen. Omdat het beschikbare aantal rechten elk jaar wordt verlaagd, worden bedrijven gestimuleerd om hun uitstoot te verminderen.
Helaas ziet de praktijk er minder rooskleurig uit. Sinds de invoering van emissiehandel zijn er constant veel te veel emissierechten beschikbaar, waardoor het spotgoedkoop is om CO2 uit te stoten. Van al de rechten wordt maar 57% daadwerkelijk geveild, de rest wordt gratis weggegeven, en het is maar de vraag of het “plafond” op de totale Europese uitstoot snel genoeg zakt om de doelen van Parijs te halen.
Edwin Woerdman zal ons meer vertellen over het beleid, de economie en de politiek achter het handelssysteem. Wat kunnen we hier in de toekomst van verwachten? Zullen de hervormingen die er in 2020 aankomen, zoals een reservepot voor overschotten, drastische reductie afdwingen? Of blijft de industrie-lobby te sterk om zo’n technisch instrument goed te laten werken?
Om 19:00 zijn de deuren geopend en we beginnen om 19:30.
- Locatie: Coehoornsingel 87, Groningen
- Afdeling: DWARS Groningen
- Tijd: 28 March 2018 Inloop 19:00