De Natuur en Milieufederatie Groningen heeft deze zomer onderzoek gedaan naar voedsel dat niet meer wordt verkocht in supermarkten.
Wat gebeurt er nu eigenlijk mee? Waar gaat het naartoe? Hoeveel wordt er laagwaardig verwerkt? Doen verschillende ketens het anders? En zijn er ook koplopers aan te wijzen? Maar nog belangrijker, welke kansen biedt dit voedsel? Wil jij graag weten hoe de vork in de steel zit of zie jij als ondernemer kansen om reststromen van supermarkten te benutten? Samen met DWARS gaan we langs en praten we mee met deze acitiveit van Let’s Gro.
De supermarkten zijn verantwoordelijk voor 5% van de voedselverspilling binnen de gehele voedselketen. Dat lijkt niet veel, maar het gaat wel vaak om grote hoeveelheden die in één keer worden weggegooid. Voedsel draagt voor zo’n 20 tot 30 procent bij aan CO2-uitstoot. Wanneer men voedsel weggooit, gaan ook alle energie en grondstoffen verloren die nodig waren om die etenswaren te telen, vervoeren, koelen en eventueel te bewerken en verpakken. Dat kost allemaal energie, hoofdzakelijk afkomstig uit fossiele brandstoffen. In andere landen zien we voorbeelden van winkels die eten verkopen dat in de reguliere supermarkt is afgeschreven; hier liggen ook kansen voor Groningen. Er wordt ontzettend veel weggegooid en creatieve ondernemers en andere belangstellenden worden tijdens deze presentatie uitgedaagd mee te denken over eventuele oplossingen.
- Locatie: News Café, Waagplein 5
- Afdeling: DWARS Groningen
- Tijd: 09 November 2016 15:30-16:30u