DWARSe Documentaire-avond

Als DWARSers blijven we graag op de hoogte van wat er speelt in de wereld. Documentaires kijken is een van de beste – en leukste – manieren om dit te doen! Daarom gaan we op deze DWARSe documentaire-avond samen een docu kijken.

Welke documentaire dit precies wordt, bepalen we samen! Je kunt hieronder stemmen over welke docu je het liefste wil zien. De keuze is uit:

Cowspiracy
De grootste milieuorganisaties van de wereld zijn niet in staat de meest destructieve kracht die vandaag onze planeet bedreigt aan te pakken. Deze documentaire volgt op schokkende wijze, maar toch humoristisch, de reis van een aspirant-milieuactivist wanneer hij verwoed zoekt naar de echte oplossing voor de meest dringende milieuproblemen.

A Plastic Ocean
In A Plastic Ocean stuit journalist Craig Leeson tijdens zijn zoektocht naar de illustere blauwe walvis op een enorme plastic soep waar een schone oceaan zou moeten zijn. In deze documentaire werkt Craig’s team samen met duikster Tanya Streeter en een internationaal team van wetenschappers en onderzoekers. Ze reizen in een periode van vier jaar naar twintig locaties over de hele wereld om de fragiele staat van onze oceanen te onderzoeken. Ze komen achter de alarmerende waarheid van de plastic vervuiling in onze oceanen en laten werkende oplossingen zien die direct gebruikt kunnen worden.

13th
Regisseur Ava DuVernay toont de kijker de geschiedenis van het racisme in de Verenigde Staten en de massale criminalisering van Afro-Amerikanen. Van D.W. Griffith’s The Birth of a Nation (1915) en de wederopstanding van de Ku Klux Klan naar de Civil Rights Movement en de Black Lives Matter beweging, constateert DuVernay een patroon van angst en verdeeldheid. De regisseur interviewt activisten, politici en historici en combineert dit met archiefbeelden. De titel verwijst naar het dertiende amendement van de grondwet van de Verenigde Staten. In dit amendement worden slavernij en onvrijwillige arbeid per wet verboden.

Vanwege het coronavirus neemt deze activiteit online plaats, via Netflix Party. Heb jij geen Netflix-abonnement, maar wil je wel graag meekijken? Laat het dan even weten bij je aanmelding, dan regelen we wat voor je.

Na het kijken van de docu is er nog tijd zat om met elkaar in gesprek te gaan over wat we hebben gezien. Het belooft een gezellige en leerzame avond te worden!

Ben jij erbij? Meld je dan even aan:

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

  • Locatie: Online
  • Afdeling: DWARS Groningen
  • Tijd: 14 October 2020 20:00