Redactie

Opinie stuk: Donder op met je eigen verantwoordelijkheid!

25 maart 2024

Donder op met je eigen verantwoordelijkheid!

Het moet nou echt een keer afgelopen zijn met dat geneuzel over korter douchen, papieren rietjes en de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen. Daar hebben we het wel weer over als Shell belasting betaalt over hun vervuiling en de veestapel minstens gehalveerd is.

Laat ik beginnen door te zeggen dat ik het alleen maar mooi vind dat mensen initiatief nemen door duurzame keuzes te maken. Zelf probeer ik hier ook op te letten, mij zal je dus niet bij de slager vinden of in een auto achter het stuur (laten we maar even vergeten dat ik ook geen rijbewijs heb). Zelfs als je gelukkig bent als jij je wc alleen doorspoelt voor een grote boodschap en maar één keer in de week doucht om het milieu hiermee te sparen vind ik dat helemaal prima.

Wat mij dwarszit is het frame dat ons al jaren wordt voorgehouden: een beter milieu, dat begint bij jezelf. Dit is niet zomaar de wereld in geslingerd en ook zeker niet bedacht door welwillende klimaatactivisten die heilig geloofden dat elk beetje helpt. Nee, dit is iets wat door de grote vervuilers is begonnen, en een slogan die deze bedrijven nog steeds heel gretig omarmen en verspreiden.

Tijdens de rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell, bleef Shell er op hameren dat de consument verantwoordelijkheid moet nemen voor het oplossen van klimaatverandering. Ondertussen zenden ze advertenties uit waarin ze samen met Staatsbosbeheer bomen planten om zo de moraalridder uit te hangen, terwijl ze nog hoofdzakelijk bezig zijn met olie- en gaswinning en negen keer zoveel uitstoten als heel Nederland.

Bovendien hebben we als consument gewoon niet de kracht om grootmachten als Shell en Tata Steel wakker te schudden. Veel mensen hebben nou eenmaal benzine nodig om elke dag op hun werk te komen, en kunnen dus simpelweg niet zonder. Helemaal in de winter hebben we gas nodig om ons huis te verwarmen. In onze samenleving kun je gewoon niet leven zonder af en toe keuzes te maken die niet zo duurzaam zijn. Als we dat elkaar en onszelf te veel blijven verwijten is mijn angst dat we uit het oog verliezen wie nou de echte boosdoener is.

Ga nou niet na dit gelezen te hebben met alle kranen open en kachels aan de hele collectie van Shein bestellen terwijl je hotdogs en kip wegwerkt. Maar ik vind dat wij als linkse mensen iets kunnen leren van de onverschilligheid waarmee veel rechtse mensen door het leven gaan. Hoe belangrijk je het milieu ook vindt, je eigen welzijn is minstens net zo belangrijk. Bij mij gaat het er niet in dat de mensen die het beste met het milieu voor hebben hun kwaliteit van leven voor inleveren, terwijl de grote bedrijven fluitend hun volgende miljardje aantikken die ze hebben behaald over de rug van de aarde en de volgende generatie.

Dus nee, een beter milieu begint niet bij jezelf. Een beter milieu begint bij de grote vervuilers en hun vriendjes bij de VVD.