Redactie

Ontmoet de Linkse Slinger

10 november 2023

Het is bijna niet meer te missen: de verkiezingen komen eraan. Op 22 november mogen we weer stemmen voor de Tweede Kamer en dat betekent natuurlijk dat er volop campagne wordt gevoerd. Er staat namelijk veel op het spel: voor het eerst in lange tijd kunnen wij de grootste partij worden.Maar hoe gaat zo’n campagne nou in zijn werk? In deze reeks artikelen willen we je een inkijkje geven in onze campagne, en je vooral ook enthousiast maken om mee te doen. Er is namelijk voor iedereen wat wils: van bellen tot huis-aan-huizen tot flyeren!In dit artikel spreken we met Sophie Nuberg, een actief DWARS lid die nu deel uitmaakt van het campagneteam. 

 

  1. Jij was vorige keer mee met de linkse slinger, maar wat is dat nou eigenlijk?

 

Jaa! Tijdens de Linkse Slinger gaan we met een groep jongeren in busjes de provincie in. We gaan bij lokale afdelingen langs om hun te ondersteunen bij de campagne. Soms is dat door in een winkelstraat te flyeren, soms is dat door te gaan huis-aan-huizen. Vorige keer zijn we naar Winschoten en Bedum geweest, maar ook Slochteren en Veendam staan op de planning.

De JS organiseert dit al langer. Dat vind ik ook het toffe aan de gezamenlijke campagne: je neemt de leuke dingen van elkaar over.

 

  1. En waarom is dit belangrijk?

 

Sowieso weten we dat straatcampagne de meest effectieve manier is om campagne te voeren. Je creëert er zichtbaarheid mee en er is ruimte om echt met elkaar in gesprek te gaan. Dit doe je het liefst met een zo groot en divers mogelijke groep. Je ziet dat de lokale afdelingen iets meer moeite hebben om ook jongeren op de been te krijgen. Daar kunnen wij ons steentje in bijdragen.

Maar los daarvan: DWARS Groningen heeft leden in de hele provincie wonen. Het is leuk om ook naar hún toe te gaan, in plaats van dat zij steeds naar de stad moeten komen.

 

  1. Wat is het leukste moment dat je hebt meegemaakt tijdens de linkse slinger?

 

Dan komen er twee heel verschillende momenten naar boven. In Bedum spraken we een vrouw die al járen GroenLinks stemt. Dan zit je natuurlijk al snel op een lijn, maar zij stelde ook juist veel persoonlijke vragen aan ons. Hoe vinden we die samenwerking? Hoe werkt dat nou binnen een partij? Wat als je het niet met alles eens bent? Grote kans dat we er na dat gesprek een extra lid bij gekregen hebben. In Winschoten spraken we juist iemand die meer richting de PVV leunde. Dat is altijd even schakelen: hoe voer je daar een goed gesprek over? Na wat doorvragen bleek dat deze meneer zich vooral heel veel zorgen maakt over het woningtekort en de betaalbaarheid. Dat zijn dingen waar ik me ook druk om maak.

 

  1. Wat maakt de linkse slinger zo leuk?

 

Ik ben hier zo enthousiast over geworden! Het is vooral gewoon heel gezellig. Het heeft een heel hoog roadtrip-gehalte. Je gaat met een leuke club mensen in busjes de provincie rond toeren. Goede muziek, goede gesprekken, goede snacks. Daarnaast is het leuk om naar andere plekken te gaan dan waar je normaalgesproken komt. Je merkt dat de gesprekken die je voert met mensen ook heel verschillend zijn. Sowieso is het leuk om naar de lokale afdelingen te gaan. Het geeft energie om zo veel mensen op verschillende plekken te treffen die allemaal voor hetzelfde doel gaan: GL-PvdA de grootste!

 

  1. Hoe kan je meedoen met de linkse slinger?

 

Zaterdag 11 november is helaas alweer de laatste.  We gaan naar Slochteren en Veendam. Dat wordt wel Linkse Slinger XL. We hebben een mega touringcar gekregen waar de logo’s van GroenLinks en PvdA opstaan, evenals de hoofden van Frans Timmermans, Julian Bushoff en Habtamu de Hoop. We hopen dus ook dat extra veel mensen aan willen haken. 

 

Kun je daar niet bij zijn, niet getreurd. We gaan nog heel veel huis-aan-huizen en flyeren. We gaan zelfs twee avonden nachtcampagne voeren. Dus nog alle kansen om bij te dragen!