Redactie

Ontmoet de belavond

08 november 2023

 

 

Het is bijna niet meer te missen: de verkiezingen komen eraan. Op 22 november mogen we weer stemmen voor de Tweede Kamer en dat betekent natuurlijk dat er volop campagne wordt gevoerd. Er staat namelijk veel op het spel: voor het eerst in lange tijd kunnen wij de grootste partij worden.

Maar hoe gaat zo’n campagne nou in zijn werk? In deze reeks artikelen willen we je een inkijkje geven in onze campagne, en je vooral ook enthousiast maken om mee te doen. Er is namelijk voor iedereen wat wils: van bellen tot huis-aan-huizen tot flyeren!

In dit artikel spreken we met Stijn Honselaar die ons wat meer vertelt over de belavonden en misschien zelfs een aantal van jullie weet te overtuigen om mee te doen aan de campagne. 

 

  1.   Jij hebt zelf al vaak deelgenomen aan een belavond, maar wat is dat eigenlijk?

 

Ja klopt! Ik coördineerde het bellen van de leden van JS en DWARS en zat in die hoedanigheid ook bij het vrijwilligersteam van GroenLinks-PvdA. Met deze belavonden mobiliseren we leden om zich in te zetten voor de campagnes. Uit ervaring weten we dat mails en groepsapps daarbij niet leiden tot een erg hoge respons. Door een persoonlijk telefoongesprek (of een appje als iemand niet opneemt) creëer je een persoonlijke band en voelen mensen zich eerder verplicht of op het gemak gesteld om eens langs te komen.

 

  1.   En waarom is dit dusdanig belangrijk dat je dit steeds blijft doen?

 

Een verkiezingscampagne draait voor het overgrote deel van vrijwilligers en je probeert via hen mensen te vinden voor het opzetten van evenementen of gewoon het flyeren op straat en huis-aan-huizen. Zelf koos ik ervoor om op deze manier bij te dragen aan de campagne omdat het werk vooral ’s avonds doordeweeks gebeurd en ik als student dan de meeste tijd heb.

 

  1.     Wat is het leukste gesprek dat je tijdens een belavond met een lid gehad hebt?

 

Ik ken natuurlijk ook best veel leden erg goed dus dan een campagne praatje houden kan leiden tot grappige situaties. Maar zo was er ook iemand van een rechtse partij die door een vriend voor de grap lid was gemaakt en heel veel mensen die zeer enthousiast mee willen doen maar dan blijken te zijn verhuisd naar een andere provincie (en dus nooit hun adres hebben gewijzigd).

 

  1.     Sommige mensen zullen zenuwachtig zijn voor zo’n soort activiteit (dat was ik zelf ook), wat maakt belavonden leuk?

 

Het is leuk omdat je bij leden bijna altijd een leuke respons krijgt. Ook word je best een beetje gaar (en melig) van twee dozijn mensen bellen zo aan het einde van de dag. Terwijl je dat doet op het partij pand met een hoop andere mensen die je goed en soms minder goed kent. Iedere avond eindigt daardoor dus ook nog met een gezellige afsluiter, een drankje na en wat muziek en dat verbroedert. Dit niet mijn eerste campagne en het iedere keer best intens maar vooral een feestje waarbij je nieuwe vrienden maakt met mensen die zich ook hard willen maken voor meer solidariteit.

 

  1.   Als iemand dit nu leest en zich afvraagt hoe diegene mee kan doen aan een belavond, wat moet die persoon dan doen?

 

Het contact leggen met de leden is vooral van belang voor de beginfase van een campagne. Omdat je dan basis moet leggen voor het deel waarin we echt gaan knallen met z’n allen. Maar ook als je er wat later bij bent dan is er nog zo ongelofelijk veel te doen zoals huis-aan-huizen en je eigen vrienden en familie ervan overtuigen om op Verenigd Links te stemmen. En het is bovenal heel erg leerzaam, vrijblijvend én laagdrempelig want partijen staan altijd te springen om nieuwe mensen, ook als je niet zoveel beschikbaar bent. We doen ons best om ervoor te zorgen dat iedereen zich zo goed mogelijk welkom en geholpen voelt om aan een campagne mee te doen. Verwacht dus vooral een hele leuke tijd. Je doet het immers samen.

 

Ben jij nou enthousiast geworden en wil je meehelpen? De volgende en laatste belavond is op 9 november. Andere activiteiten kun je ook vinden in onze agenda. Heb je nog vragen of wil je lid worden van onze Whatsapp community, stuur dan vooral een appje naar +31 6 27260135! 

 

In het volgende artikel zullen wij jullie meenemen met de zogeheten “linkse slinger”, waarvan de volgende op zaterdag 11 november valt.