Persberichten

Actie Noorderplantsoen verduurzaming studentenhuizen (persbericht)

08 maart 2022

DWARS Groningen richtte vandaag de muziekkoepel in het Noorderplantsoen in als eigen studentenkamer. De jongeren zelf droegen dikke truien, sjaals en handschoenen: iets waar sommige studenten ook in hun studentenkamer toe gedwongen worden door de stijgende energierekening. De jongerentak van GroenLinks wilde zo aandacht vragen voor de slechte isolatie van studentenwoningen en het feit dat studenten hier zelf voor opdraaien, terwijl hun huisbaas weigert te verduurzamen. 

 “Als student ben je machteloos. De huisbaas krijgt geen enkele prikkel om het huis te verduurzamen, terwijl ze vervolgens wel de hogere kosten op je komen verhalen,” aldus Sophie Middelhuis, voorzitter van DWARS Groningen. “Het is nog een extra stressfactor boven alles waar studenten al mee moeten dealen.” De gemeente kan weinig doen om verduurzaming af te dwingen bij huisbazen, maar daar moet verandering in komen, vindt de jongerenorganisatie.

DWARS Groningen heeft daarom de volgende eisen:

– Pak sjoemelen met energielabels aan, door een taskforce aan te stellen vanuit de gemeente om dit te controleren.

– Een campagne onder studenten wat huisbazen wel en niet mogen doen.

– Maak goede isolatie een eis in de verhuurdersvergunning.

– Verhuurverbod voor slecht geïsoleerde huizen.

– Dwing woningcorporaties om in 2035 energieneutraal te zijn.

– Meer transparantie over hoe de energie-index tot stand komt door huisbazen.

– Maak dubbel glas overal in Groningen de norm.