Persberichten

Reactie op fluitjesactie VVD Groningen (persbericht)

04 maart 2022

DWARS Groningen vindt dat de VVD de plank grandioos misslaat met hun fluitjes-actie tegen onveiligheid. De Groningse tak van de GroenLinks-jongeren is teleurgesteld dat, zelfs na de recente BOOS-aflevering en de toenemende maatschappelijke discussie rondom overschrijdend gedrag, de VVD Groningen nog steeds de boodschap niet heeft begrepen. 

“Voor de grote meerderheid van vrouwen in Groningen is intimidatie een bittere en soms dagelijkse realiteit. Dat de VVD vervolgens fluitjes uit gaat delen als een ‘ludieke’ actie is een klap in het gezicht van deze vrouwen,” zegt Sophie Middelhuis, voorzitter van DWARS Groningen. “Het signaal dat ze in ieder geval hebben afgegeven is dat ze het probleem niet serieus nemen. Dat is ook waardevolle informatie. Als je iets een speerpunt van je campagne noemt, is het ook handig je te verdiepen in de oorzaak van het probleem.”

Deze actie van de VVD herhaalt het patroon waar men vaker de mist in gaat rond seksueel overschrijdend gedrag en intimidatie. Een structureel probleem kun je niet tegengaan met enkel symptoombestrijding en repressie. “Er wordt aan vrouwen wederom een signaal afgegeven dat het probleem bij hen ligt. Dat is onacceptabel. We moeten het probleem bij de bron aanpakken,” aldus vice-voorzitter Lisa Waebers. DWARS Groningen is daarom voor betere voorlichting op scholen en het inzetten van meldpunten. Op die manier laten we slachtoffers niet in de kou staan.