Persberichten

DWARS Groningen roept op tot verduurzaming van studentenhuizen (persbericht)

02 maart 2022

Zondag 6 maart vanaf 14:00 bewoond DWARS Groningen tijdelijk de muziekkoepel in het Noorderplantsoen. Hierbij vraagt de Groningse tak van de jongerenorganisatie van GroenLinks aandacht voor de slechte isolatie van studentenhuizen en de gevolgen hiervan. Wanneer je studentenhuis slecht geïsoleerd is heb je hier weinig invloed op, terwijl je wel opdraait voor de hoge energierekening. De prikkel voor huurbazen om te verduurzamen ontbreekt vaak. Naast dat dit enorm onrechtvaardig is, is het ook slecht voor het milieu. Juist op het gebied van verduurzaming valt om deze redenen veel te winnen.

‘Het is geen fijn gevoel als je huisbaas dreigt over het verhalen van de hogere energiekosten op jou, terwijl je ook dagelijks de tocht door je enkele glazen voelt komen,’ aldus Sophie Middelhuis, voorzitter van DWARS Groningen. ‘Je kunt wel een warme trui aan doen, maar de verantwoordelijkheid dat jij het warm hebt zonder een torenhoge energierekening zou bij de huisbaas moeten liggen.’ 

De koepel zal zondag omringt worden met sjaals en spandoeken, en vanbinnen zal het als een woonkamer worden ingericht. Dit is symbolisch voor hoe studenten leven: je hebt een dak boven je hoofd, maar het tocht van alle kanten en daar moet je zelf een creatieve oplossing voor bedenken. Daarom eist DWARS Groningen dat huisbazen gedwongen moeten worden om te verduurzamen. Stel bijvoorbeeld eisen aan de verhuurdervergunning: verplichte transparantie over de energiekosten en een minimaal energielabel.