DWARS in Debat

6 tips voor een DWARSe quarantainetijd

21 maart 2020

Nu de scholen en horeca dicht zijn staan de komende weken voor bijna iedereen in het teken van thuiszitten. Heel veel thuiszitten. Hoewel het soms best even moeilijk mag zijn dat het hele sociale leven stilvalt, zijn er ook genoeg manieren om op een positieve manier naar een paar weken quarantaine te kijken: eindelijk is er de tijd om iets nieuws te leren, maken of lezen. Om je een beetje op weg te helpen vind je hier een lijstje met zes ideeën om je tijd thuis op een DWARSe manier door te komen.

  1. Maak je eigen tandpasta

Nu de helft van het land aan het hamsteren is geslagen, raken steeds meer schappen in de winkels leeg. Het zou dus maar zo kunnen zijn dat je binnenkort uren op zoek moet naar de meest gewilde producten. Maar… In plaats van alle winkels af te struinen op zoek naar tandpasta, kun je het ook gewoon zelf maken!

Met een eetlepel gekookt water,  drie lepels bakzout en vijf druppels pepermuntolie maak je al een reinigende en verfrissende tandpasta. Het grote voordeel hiervan is natuurlijk dat je veel minder afval overhoudt. Zelf maken is dus niet alleen leuk, maar het is ook nog eens beter voor de planeet. Op de site van het Zero Waste Project ( https://www.hetzerowasteproject.nl/ )  vind je naast een heleboel tips voor leven zonder afval ook veel leuke ‘do it yourself’-projecten: van tandpasta tot shampoo  en van lippenbalsem tot tapasgerechten. Daar ben je wel een aantal uren mee zoet.

 

  1. Breng de wereld in kaart

Tijdens deze crisis is het belangrijk dat er goede kaarten zijn van (ontwikkelings)landen. Hiermee kunnen artsen bijhouden hoe het virus zich in een land verspreidt en zijn ze beter in staat om gepaste hulp te bieden. Om deze kaarten te maken kan jouw hulp goed van pas komen. Vanuit je eigen, veilige, virusvrije huis kan jij op je laptop meehelpen aan het Missing Maps project en een stukje wereld in kaart brengen. Wie weet is onze DWARS-mapathon van een paar weken geleden nu wel levens aan het redden in de Filipijnen. Wil je meer weten over hoe dit in z’n werk gaat? Neem dan een kijkje op de site van het project ( https://www.missingmaps.org/ ) of lees het redactiestuk  wat een aantal weken geleden over dit onderwerp verscheen  ( https://dwars.org/groningen/2020/01/26/missing-maps/ ).

 

  1. Lees een boek

Nu je niet meer naar buiten kan om zelf de wijde wereld in te trekken, kun je deze wereld maar beter naar binnen halen. Gelukkig zijn er talloze romans geschreven die onze en vele andere werelden in je hoofd kunnen laten leven. Misschien heb je nog wel ergens een lijstje liggen met boeken die je altijd nog wilde lezen, maar waar je nooit de tijd voor had. Nu is het moment.  Natuurlijk zijn er naast romans nog veel meer soorten boeken die je kunt lezen: ga bijvoorbeeld op zoek naar een biografie van jouw held of antiheld, verdiep je in een interessant wetenschappelijk boek of in links gedachtegoed.

 

  1. Leer een nieuwe (gebaren)taal

Ja, waarom ook niet? Het is misschien een beetje te hoog gegrepen om in een paar weken tijd vloeiend een nieuwe taal te leren spreken, maar je kunt altijd een begin maken.  Door alleen iemand een fijne dag te wensen in het Arabisch (اتمنى لك يوم جميل), Spaans (Tengan un buen día) of Chinees (祝你今天愉快) kun je al bij een heleboel mensen een glimlach tevoorschijn zien komen. Of leer, naar aanleiding van Like’s verhaal tijdens de DWARSe praatjes, de beginselen van de gebarentaal!

 

  1. Recycle de stof in je klerenkast

Waarschijnlijk hangen er een heleboel kleren in je kledingkast die je nooit meer draagt en die eigenlijk alleen maar ruimte innemen. Misschien is met het aanbreken van de lente ook de opruimdrang al in je naar boven gekomen. En wanneer is nou een betere tijd om deze opruimdrang los te laten op je kleding dan wanneer je toch het overgrote deel van de dag gedwongen thuis zit?

Gooi al je kleren op een grote hoop en hang alleen datgene terug wat je echt vaak draagt. De kleren die nu overblijven hoeven niet zomaar weggegooid te worden. Je kan natuurlijk je oude kleren naar een kringloopwinkel brengen. Ook een kledingruil organiseren met je vrienden (over een paar weken dan…) is erg leuk en levert je misschien zelf ook nog wat nieuws op. Zitten er nou gaten of vlekken in je oude kleding waardoor een ander er niet meer blij van wordt? Dan kun je de stof gelukkig alsnog opnieuw gebruiken! Kruip achter de naaimachine of pak naald en draad, zoek op internet een stappenplan op en binnen de kortste keren heb je nieuwe tasjes en zakjes waar je je boodschappen en je fruit in kunt bewaren.

  1. Samen netflixen, maar dan alleen

Als je nou na een lange dag van zelfgemaakte tandpasta, uitgelezen boeken en overhoop gehaalde kledingkasten een beetje moe bent geworden kan het heerlijk zijn om even op de bank te kruipen met je favoriete serie. Maar wat nou als je samen met je vriendengroep een serie aan het kijken was, maar dit nu ineens niet meer kan? Gelukkig heeft Netflix hiervoor een oplossing: de zogenaamde Netflix Party. Hiermee kun je samen met een vriend(engroep) Netflix kijken. Je kijkt tegelijkertijd en kunt ondertussen met elkaar chatten. Als je de talloze gekeken series nou zat bent, staan er ook een heleboel interessante documentaires op de streamingdienst. Dan kom je de komende tijd vast wel door.

Door Vera Appelo

Gerelateerd Nieuws

DWARS in Debat

Snuffelen met Floris door de verkiezingsprogramma’s van D66, SP en GroenLinks

Geschreven door Floris Drent

Introductie

Woensdag 17 maart 2021 komen de volgende Tweede …

12 november 2020
DWARS in Debat

Vul je zwembad niet met de Drentsche Aa

“Kraanwater is er altijd. Mensen vergeten het, maar het is zo’n luxeproduct.” – Tabitha Pett…

02 juni 2020
DWARS in Debat

DWARSe Boekbespreking: De Meeste Mensen Deugen

13 Mei had DWARS Groningen een online boekbespreking. Vooraf werd er gestemd over welk boek we samen…

26 mei 2020