DWARS in Debat

Derde wereldkaarten maken!

26 januari 2020

Aanstaande donderdag zullen we ons bij DWARS Groningen inzetten voor het Missing Maps project. Dit project helpt mee om de meest kwetsbare delen van de wereld in kaart te brengen. Benieuwd hoe dit werkt en waarom het zo hard nodig is? Vera van de redactie legt het voor je uit.

In 2014 brak in West-Afrika een ebola-epidemie uit. De ziekte verspreidde zich snel en kostte duizenden mensen het leven. Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen hielp mee om de epidemie te bestrijden in gebieden waar dit hard nodig was. Zo ook in Liberia, een zwaar getroffen land waar in die tijd 51 artsen waren voor een bevolking van zo’n 4.2 miljoen mensen. Hulporganisaties liepen echter tegen meerdere problemen aan, waaronder het feit dat het land erg slecht in kaart gebracht was. Hierdoor werd het een stuk moeilijker om snel de juiste hulp te bieden of bij te houden hoe de ziekte zich verspreidde. En dat terwijl deze informatie juist hard nodig was.

Missende kaarten
Om situaties zoals die in West-Afrika in de toekomst te voorkomen, werd eind 2014 door onder andere Artsen zonder Grenzen een nieuw project opgezet: Missing Maps. Het doel van dit project is om kwetsbare gebieden in ontwikkelingslanden in kaart te brengen zodat hulporganisaties in staat zijn om beter en sneller te werken. Als er een ramp gebeurt, is het belangrijk dat er al een kaart is van het gebied. Aangezien het nooit precies duidelijk is wanneer een land getroffen zal worden door een ramp, worden de kaarten nu gemaakt. Het werk wordt dus preventief gedaan en met de hulp van iedereen die wil helpen.

Hoe gaat dat in z’n werk?
Om goede kaarten te maken van ontwikkelingslanden moeten er een aantal stappen worden gezet. Ten eerste moet er worden bepaald waar de zogenaamde kwetsbare gebieden zich bevinden. Hiervoor wordt er gekeken naar de kans op natuurlijke rampen, politieke conflicten en ziektes. Vervolgens kunnen mensen van over de hele wereld in actie komen om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het gekozen gebied, waarna deze informatie door de lokale bevolking wordt gecontroleerd en aangevuld. De gedetailleerde kaarten die hierdoor ontstaan, komen uiteindelijk terecht op OpenStreetMap; een kaart van de wereld die gratis te bekijken is op internet. En het goede nieuws is: ook jij kan zonder enige voorkennis vanuit Nederland helpen om de derde wereld in kaart te brengen!

Wat kan ik doen?
Gelukkig wonen wij in Noord-Nederland, wat betekent dat we niet echt in kwetsbaar gebied wonen wat nog niet in kaart is gebracht. Daarom is het hier niet nodig om de straat op te gaan om alle gebouwen en wegen op een kaartje te tekenen. Toch kan iedereen die dit artikel leest en dus toegang heeft tot een apparaat met internetverbinding, helpen om nieuwe en noodzakelijke kaarten te maken. Met behulp van satellietbeelden kun je namelijk een boel informatie verkrijgen over gebieden overal ter wereld. Hiermee kun je vanachter je laptopje een kaart samenstellen die vervolgens door de lokale bevolking gecontroleerd wordt. Dit kun je natuurlijk alleen doen, maar het kan ook samen.

Daarom nodigen we jullie van harte uit om op 30 januari met je laptop naar het pand te komen om je in te zetten voor het Missing Maps project. Heb je nou geen laptop? Geef het even aan via het formulier op de site, dan wordt er iets voor je geregeld. Vanaf 19.30 zijn de deuren geopend en om 20.00 zal de avond beginnen, compleet met veganistische pizza. We zullen eerst een uitleg krijgen, waarna we met z’n allen een gebied zullen gaan mappen. Hopelijk tot donderdag!

Gerelateerd Nieuws

DWARS in Debat

Snuffelen met Floris door de verkiezingsprogramma’s van D66, SP en GroenLinks

Geschreven door Floris Drent

Introductie

Woensdag 17 maart 2021 komen de volgende Tweede …

12 november 2020
DWARS in Debat

Vul je zwembad niet met de Drentsche Aa

“Kraanwater is er altijd. Mensen vergeten het, maar het is zo’n luxeproduct.” – Tabitha Pett…

02 juni 2020
DWARS in Debat

DWARSe Boekbespreking: De Meeste Mensen Deugen

13 Mei had DWARS Groningen een online boekbespreking. Vooraf werd er gestemd over welk boek we samen…

26 mei 2020