DWARS in Debat

Vegan kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar

19 december 2019

Een gourmetstel vol minibiefstukjes of een grote schaal met rollade; het kerstdiner draait al jaren om vlees. Tijdens de kerstdagen eten Nederlanders gemiddeld 2,5 keer zo veel vlees als op normale dagen. Toch is vlees helemaal niet nodig voor een lekkere en feestelijke maaltijd. DWARS daagt je uit om het dit jaar eens anders aan te pakken en geeft je een aantal handige tips voor een volledig veganistisch kerstdiner.

Vegan?
Bij activiteiten van DWARS Groningen wordt sinds 2018 alleen nog maar veganistisch gegeten en gedronken. Sinds een aantal maanden geldt dit voor alle afdelingen in het land. In veganistisch eten zitten geen ingrediënten die gemaakt zijn van of door dieren. Dat betekent dus dat er geen vlees in zit, maar bijvoorbeeld ook geen melk, eieren of honing. Dierlijke producten zijn veel slechter voor het milieu. Veganistisch eten is beter voor het klimaat en past daarom heel goed bij DWARS. Daarnaast weet je bij veganistisch eten dat er geen dieren hebben geleden voor jouw maaltijd. Dat is een prettig idee, passend bij de kersttijd waarin we allemaal wat liever zijn voor elkaar.

Delen
Hoewel het bij DWARS dus wel normaal is om alleen maar dingen te eten die gemaakt zijn van planten, is dat nog niet overal zo. Vooral als je met een grote groep eet, bijvoorbeeld met je familie, kan het best gebeuren dat je een hoop vragen krijgt over je keuze om (deze kerst) veganistisch te eten of dat anderen de beslissing ingewikkeld en onhandig vinden. Hoe zorg je er dan voor dat het kerstdiner toch nog gezellig blijft? Wanneer je zelf kookt, is het natuurlijk heel leuk om de eters aan tafel te verrassen met een heerlijke plantaardige maaltijd. Als er iemand anders kookt, bied dan aan om mee te helpen om de gerechten veganistisch te maken. Als dat toch niet zo gewaardeerd wordt, kun je voorstellen om je eigen eten mee te nemen. Neem dan genoeg mee om te delen. Vaak worden mensen uiteindelijk toch nieuwsgierig.

Het menu
De eerste keer een veganistische maaltijd koken kan best een uitdaging zijn, maar op internet kun je gelukkig veel inspirerende recepten vinden. Soms zijn ze heel ingewikkeld, maar dat is helemaal niet nodig. Ook als je niet zo’n ervaren kok bent, kun je gemakkelijk iets lekkers op tafel zetten. Bijvoorbeeld gevulde paddenstoelen of een groentecurry. Er zijn ook veel recepten te vinden van een hele bloemkool in bladerdeeg uit de oven. Dat ziet er heel spectaculair uit en is ook nog eens superlekker.
Maar wat als de hele familie ervan overtuigd is dat ze net als de vorige jaren “gewoon” hun huzarensalade op tafel willen hebben? Heel veel gerechten zijn makkelijk veganistisch te maken. Melk kun je vervangen door plantaardige dranken, zoals kokosmelk of amandelmelk. Ook voor yoghurt liggen er in de normale supermarkten genoeg vervangers. Veganistische mayonaise is tegenwoordig bijna overal te koop.
Ook bij het gourmetten kun je gewoon meedoen, maar dan zonder dierlijke producten. Er zijn in veel supermarkten zelfs veganistische gourmetschoteltjes te koop! Maar ook zonder die kant-en-klare-pakketjes kun je meedoen met bijvoorbeeld lekkere gekruide groenten, tempeh of aardappeltjes.

Vegan kerstmarkt
Heb je nou nog wat extra inspiratie nodig? Op 22 december 2019 is er in de EM2 in Groningen weer een veganistische kerstmarkt. Je kunt er heel veel plantaardige kerstproducten kopen, zoals een veganistisch kaasplankje! Daarnaast kun je er veganistische chocolademelk drinken. Dan kom je alvast in de plantaardige kerstsferen.

Hopelijk ben je geĂŻnspireerd geraakt om deze kerst diervriendelijk en milieubewust te gaan vieren en zoek je straks een heerlijk recept uit voor de kerstdagen. Laat zien dat je geen rollades nodig hebt om het gezellig te hebben en vier kerst zoals jij dat prettig vindt. Eet smakelijk!

Gerelateerd Nieuws

DWARS in Debat

Snuffelen met Floris door de verkiezingsprogramma’s van D66, SP en GroenLinks

Geschreven door Floris Drent

Introductie

Woensdag 17 maart 2021 komen de volgende Tweede …

12 november 2020
DWARS in Debat

Vul je zwembad niet met de Drentsche Aa

“Kraanwater is er altijd. Mensen vergeten het, maar het is zo’n luxeproduct.” – Tabitha Pett…

02 juni 2020
DWARS in Debat

DWARSe Boekbespreking: De Meeste Mensen Deugen

13 Mei had DWARS Groningen een online boekbespreking. Vooraf werd er gestemd over welk boek we samen…

26 mei 2020