DWARS in Debat

DWARS in Debat: 8 Redenen om mee te gaan SASsen

20 mei 2019

SASsen is de afkorting voor Student-aan-Studentenhuizen; een variatie op het Huis-aan-Huizen, waar leden van politieke partijen bij mensen aanbellen om hen te informeren over aankomende verkiezingen. In de weken voorafgaand aan een verkiezing organiseert DWARS regelmatig SAS-avonden. Iedereen is welkom om zich aan te sluiten, maar waarom zou je eigenlijk mee gaan?

1. Je krijgt gratis eten

Voorafgaand aan het SASsen wordt er een maaltijd gekookt voor alle leden die meehelpen. De maaltijd is natuurlijk volledig veganistisch, zoals je gewend bent van DWARS. Omdat we bij DWARS altijd blij zijn met hulp, hoef je niet te betalen voor je voedsel. Mocht je aan het eind van je studiefinanciering nog een beetje maand over houden, kun je op deze manier voorkomen dat je op boterhammen moet gaan leven.

2. Je leert nieuwe mensen kennen

Als je aan tafel je bordje aan het leegeten bent, kom je meteen al in contact met andere DWARSers. Maak je geen zorgen, dat zijn best leuke mensen. Doordat je allemaal voor een groot deel dezelfde DWARSe ideeën hebt, is het makkelijk om in een interessant gesprek terecht te komen.

3. Je leert bij over de aankomende verkiezingen

Ook als je nog niet veel weet van de komende verkiezingen, kun je gewoon aansluiten tijdens de SAS-avond. Aan tafel wordt vaak nog besproken waar de aankomende verkiezingen nou precies over gaan en welke informatie belangrijk is om over te brengen tijdens het SASsen. Het is interessant om het er samen over te hebben welke punten nou juist voor studenten belangrijk zijn om te begrijpen.

4. Je voelt je betrokken bij DWARS en GroenLinks

Na het eten mag je een prachtig groen jasje aantrekken waar GroenLinks op staat, zodat iedereen meteen kan zien dat je bij het SAS-team hoort. Wat de uitkomst van de verkiezingen ook zal worden, jij kunt nu een steentje bijdragen. Of je nou één of vijf keer mee bent geweest, je maakt een verschil en dat voelt prettig!

5. Je zorgt ervoor dat meer jonge mensen gaan stemmen

‘Wat mij opviel was dat het belangrijkste van het SASsen niet was mensen te overtuigen om Groenlinks te stemmen, maar om daadwerkelijk naar de stembus te gaan.’ – Eva Kruithof

Door gericht langs te gaan bij de studenten, zorg je ervoor dat ook deze groep zich bewust wordt van het feit dat er verkiezingen aan zitten te komen. Tijdens het SASsen valt vaak op dat veel jongeren helemaal niet bezig zijn met de verkiezingen en dat er heel veel studenten zijn die aangeven dat ze niet gaan stemmen. Door goed uit te leggen waarom het belangrijk is dat juist zij wél gaan stemmen, kun je een groot verschil maken voor de opkomst van deze leeftijdsgroep.

6. Je kunt stemmen winnen voor GroenLinks

‘Zo vertelde ik bijvoorbeeld over D66, die bij deze verkiezingen in dezelfde familie zit als de VVD en dat daarmee veel van de groene waarden verloren gaan. Tot mijn verbazing zei de meneer aan het einde van het gesprek: ‘Dankjewel! In dat geval stem ik Groenlinks.” – Eva Kruithof

Wanneer je jongeren kunt overtuigen om naar de stembus te gaan, kun je ook met hen in gesprek over de politieke standpunten van de verschillende partijen en aangeven waarom jij jouw stem geeft aan GroenLinks. Veel studenten houden zich niet bezig met politiek en voor hen is veel informatie nieuw. Informeren is daarom van groot belang! Wanneer je daadwerkelijk iemand weet te overtuigen om op GroenLinks te stemmen, is de kans groot dat deze de informatie deelt met vrienden of medestudenten. Het bereik van SASsen is daarmee veel groter dan je in eerste instantie zou denken.

7. Je voert interessante gesprekken

‘Terwijl Bas en ik nog geen enkel gesprek hadden gevoerd met bewoners, hoorden we Elte al weer vrolijk roepen: ‘Jongens ik heb net zo’n leuk gesprek gehad! Hier krijg ik zo veel energie van, ik heb net het gevoel dat ik aan drugs zit.’ Waarop Harm antwoordt: ‘Ja maar Elte, jij hebt altijd leuke gesprekken.” – Eva Kruithof

Natuurlijk kun je mensen tegenkomen die andere standpunten hebben dan jij of juist mensen die jouw standpunten begrijpen en kunnen verrijken met achterliggende informatie. Meestal kom je tijdens een SAS-avond in elk geval een keer in een zeer interessant gesprek terecht.

8. Je eindigt de avond met een gratis borrel

Als je allemaal moe en voldaan terugkomt op het pand, mag je lekker bijkomen met een welverdiend drankje. Welke student heeft daar nou geen zin in?

Volgens mij is het wel duidelijk toch? Ga de volgende keer SASsen ook gewoon mee! De volgende keer is 22 mei vanaf 18:00 uur. Je kan je via de link of hieronder opgeven voor het eten. Tot dan!


Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Gerelateerd Nieuws

DWARS in Debat

Snuffelen met Floris door de verkiezingsprogramma’s van D66, SP en GroenLinks

Geschreven door Floris Drent

Introductie

Woensdag 17 maart 2021 komen de volgende Tweede …

12 november 2020
DWARS in Debat

Vul je zwembad niet met de Drentsche Aa

“Kraanwater is er altijd. Mensen vergeten het, maar het is zo’n luxeproduct.” – Tabitha Pett…

02 juni 2020
DWARS in Debat

DWARSe Boekbespreking: De Meeste Mensen Deugen

13 Mei had DWARS Groningen een online boekbespreking. Vooraf werd er gestemd over welk boek we samen…

26 mei 2020