DWARS in Debat

DWARS in Debat: De Klimaatvriendelijke Kledingkast

18 april 2019

‘Morgen moet ik speechen bij de klimaatmars,’ vertelt Elte, bestuurslid van Dwars, op de redactievergadering. Ze had nog maar net besloten dat ze dit ging doen en deze last-minute beslissing was erg spannend. ‘Wat zal ik gaan zeggen? Maar nog belangrijker, wat moet ik aantrekken?’ De outfit moest van te voren worden geplanned, want ze moest natuurlijk wel haar meest klimaatvriendelijke kleren uit de kast trekken.

Haar milieubewuste kleding keuze intrigeerde mij. Alhoewel ik probeer om bewust mijn voedsel aan te schaffen, heb ik me nooit verdiept in het bewust kopen van mijn kleren. Het heeft mij namelijk altijd te ingewikkeld geleken. Elte kwam tot de conclusie dat ze tweedehands kleding zou dragen, want dat is altijd goed. Ook al voel ik me excentriek als ik een kledingstuk tweedehands aanschaf, is het compleet schrappen van het zogenoemde ‘fast-fashion winkelen’ een te grote lifestyle change voor mij. Toch wilde ik mijn koopgedrag wel verbeteren, aangezien de kledingindustrie de meest vervuilende industrie ter wereld is.

Bij voedsel kan je duidelijke regels volgen om je aankopen milieu vriendelijk te houden. Consumeer bijvoorbeeld geen vlees en kies groente en fruit dat niet van de andere kant van de wereld is ingevlogen. Bij het kopen van kleding had ik echter geen beeld van ‘regels’ om te volgen zodat je aankopen bewust blijven. Zou ik bijvoorbeeld bepaalde winkels moeten vermijden of voortaan de labeltjes moeten lezen om er achter te komen waar mijn kleding van gemaakt is en in welk land het is geproduceerd? Het internet informeerde mij dat synthetische stoffen zoals Nylon en Polyester vermeden moesten worden. Deze stoffen zorgen namelijk voor een hoeveelheid plastic microvezels in het water bij het wassen, gelijk aan 50 miljard plastic flesjes per jaar.

Blij met het vinden van mijn ‘regel’ tot milieu bewust shoppen, vertelde ik dit in een telefoongesprek aan mijn nichtje. Zij studeert Fashion and Textile Technologies en moest mij helaas uit mijn droom helpen. Polyester zorgt inderdaad voor microvezels in het water en is ook niet duurzaam omdat er fossiele brandstoffen voor worden gebruikt. Alternatieven zoals katoen zijn echter niet veel beter. Onbehandeld afval van fabrieken wordt in rivieren gedumpt, wat niet alleen effect heeft op de vissen en planten die in de rivieren leven maar ook op de dieren en mensen die langs de rivieren wonen. Ook komen er schadelijke stoffen in het water door bevruchting van de grond voor de katoen productie. Daarnaast is voor het produceren van 1kg katoen wel 20 000 liter water nodig. Hierdoor is het Aralmeer tussen Uzbekistan en Kazachstan al veranderd in een woestijn.

Op zoek naar betere regels

Teleurgesteld dat ik geen duidelijke regels had gevonden, moest ik inderdaad accepteren dat milieubewust winkelen simpelweg ingewikkeld is. Toch ben ik achter een paar praktische tips gekomen die ik wel direct kon toepassen. Inmiddels laat ik mijn aankopen bijvoorbeeld niet meer inpakken in de winkel omdat cadeaupapier niet duurzaam is. In plaats daarvan kan je cadeautjes inpakken in een oude krant, wat er overigens ook heel leuk uit ziet. Daarnaast zorgt het kopen via internet voor veel onnodige verpakkingen, zeker als je de helft van de kleding weer terug stuurt. Ook kan het bewuster wassen van je kleding veel invloed hebben. In het WRAP rapport ‘Valuing Our Clothes’ uit 2012 staat bijvoorbeeld dat de CO2 voetprint van het Verenigd Koninkrijk met 700,000 ton is verminderd doordat mensen op lagere temperaturen zijn gaan wassen en minder vaak hun kleding strijken en in de droger gooien. Deze kleine veranderingen hebben dus een enorm effect op het klimaat.

Echter, de belangrijkste verandering die je kan maken in je koopgedrag is om minder kleding te kopen. Volgens Greenpeace kopen mensen nu 60% meer kleding dan vijftien jaar geleden en is de tijd dat mensen deze kleding houden gehalveerd. Door kleding twee jaar in plaats van één jaar te dragen zou de uitstoot van kleding verminderd kunnen worden met 24%. Dat betekent dat je alleen kleding moet kopen die je echt leuk vindt en een lange tijd zal dragen. Heb je ondanks je goede bedoelingen toch behoefte aan een update van je kleding kast, verzamel dan al je oude kleding en neem ze morgen mee naar de kledingruil op het DWARS-pand. Daar zal blogger Alexandra van My Slow World ook vertellen over de ‘regels’ voor een klimaatvriendelijke kledingkast. Het blijft ingewikkeld om een bewuste consument te zijn, maar met elke ‘regel’ die we ontdekken komen we een stapje dichterbij.

Tijdens de kledingruil die morgen plaatsvindt kun je meer over dit onderwerp leren. Bekijk voor details de agenda: https://dwars.org/groningen/agenda/kledingruil/

Wil je zelf een stuk voor DWARS in Debat schrijven? Dat kan! Stuur een mailtje naar redactie.groningen@dwars.org en wij helpen je verder.

Gerelateerd Nieuws

DWARS in Debat

Snuffelen met Floris door de verkiezingsprogramma’s van D66, SP en GroenLinks

Geschreven door Floris Drent

Introductie

Woensdag 17 maart 2021 komen de volgende Tweede …

12 november 2020
DWARS in Debat

Vul je zwembad niet met de Drentsche Aa

“Kraanwater is er altijd. Mensen vergeten het, maar het is zo’n luxeproduct.” – Tabitha Pett…

02 juni 2020
DWARS in Debat

DWARSe Boekbespreking: De Meeste Mensen Deugen

13 Mei had DWARS Groningen een online boekbespreking. Vooraf werd er gestemd over welk boek we samen…

26 mei 2020