Blog

Succes in Nijmeegse raad: perspectief op meer studentenwoningen

22 november 2018

Gisteravond voerde DWARS Arnhem-Nijmegen i.s.m. de Jonge Democraten, de Jonge Socialisten en studentenvakbond AKKU actie voor meer studentenwoningen in Nijmegen. En met succes: de raad blokkeerde een motie die opriep tot een stop op het verkameren van panden en riep de SSH& op tot het bouwen van meer studentenwoningen.

In de anderhalf uur voor de raadsvergadering zaten zo’n twintig boze jongeren voor het Nijmeegse Stadhuis met dozen, slaapzakken en spandoeken om aandacht te vragen voor het groeiende tekort op studentenwoningen in Nijmegen. Alleen het afgelopen jaar al is de Radboud Universiteit met zo’n 2000 studenten gegroeid, en dat betreft bovendien voor een behoorlijk deel internationale studenten. Zij hebben het extra moeilijk met het vinden van woonruimte, en gezien de grote groei zal het voor iedereen nog moeilijker worden om een kamer te vinden.

In de raad werd gisteren het voorstel van de PvdA en De Nijmeegse Fractie (DNF) besproken om een tijdelijke stop op het verkameren van panden te doen om orde op zaken te krijgen met de handhaving. Hoewel de handhaving inderdaad tekort schiet en dit helaas ervoor zorgt dat de leefbaarheid in sommige wijken beneden peil is, zou deze motie echter de verkamering nog meer in de illegaliteit drukken en het tekort op fatsoenlijke studentenwoningen nog meer doen toenemen.

Ook werd een voorstel aangenomen om de SSH& op te roepen meer eenheden voor studenten te gaan bouwen. Hoewel we hier natuurlijk erg blij mee zijn, zijn dit helaas nog geen concrete plannen tot het bouwen van studentenwoningen. Bovendien zien wij nog steeds geen duidelijk beleid ten aanzien van spreiding van particuliere studentenhuizen door Nijmegen. Dit zou de leefbaarheid ten goede komen. Wij hopen daarom ook dat het college snel met duidelijke plannen zal komen.

Kortom, we hebben gisteren een goede start gemaakt om het groeiende kamertekort en bijkomende problemen met leefbaarheid in de wijken aan te pakken, maar er moet nog veel gebeuren. Wij roepen raad en college op om dit aan te pakken.

Stuk in de Gelderlander: https://www.gelderlander.nl/nijmegen/janno-hoeft-niet-de-straat-op-tijdelijke-stop-op-verkamering-van-de-baan~a09ba4d6/

Gerelateerd Nieuws

Blog

Bestanden website DWARS Gelderland

Onlangs is de website van DWARS (Gelderland) vernieuwd. Hierbij is gebruik gemaakt van een tussentij…

15 april 2022
Blog

Trans Zorg Nu!-Demo

Op 18 september is de Trans Zorg Nu!-demonstratie in Nijmegen. Ben jij erbij?

De problemen met tr…

16 september 2021
Blog

PJO Debat

Op vrijdag 17 september 2021 vindt er een PJO verkiezingsdebat plaats! Verschillende Politieke Jonge…

16 september 2021