Geen categorie

Oproep: houd de westingang van Station Nijmegen open!

27 september 2022

Om het openbaar vervoer toegankelijk te houden, moet de westingang van Station Nijmegen open blijven, vinden politieke jongerenorganisaties. Zij doen daarom via een protest een oproep naar NS en ProRail om de sluiting van de ingang te voorkomen. ‘De trein moet een vervoersmiddel blijven voor iedereen.’

Dagelijks maken honderden reizigers gebruik van de westingang van Station Nijmegen. Omwille van sociale veiligheid, en om zwartrijden te voorkomen, willen NS en ProRail dat deze ingang op kosten van de gemeente bewaakt wordt. De kosten van een bewaker met hond die dagelijks bij deze poortjes de wacht houdt, zijn voor de gemeente onhoudbaar. Zonder bewaking dreigen de NS en ProRail de ingang echter te sluiten.

Bewoners uit Nijmegen-West moeten dan verder omlopen via de Tunnelweg. Naast dat deze route door bewoners als onveilig en onaangenaam ervaren wordt, is dit ook nog eens erg vervelend voor reizigers die slecht ter been zijn of niet ver kunnen lopen. Voor de komende 5 jaar zal de toegankelijkheid van het station dus ernstig belemmerd worden, tot de opening van de nieuwe westelijke ingang in 2027!

Jongerenorganisaties DWARS Gelderland, JS Arnhem-Nijmegen en ROOD Nijmegen vinden toegankelijkheid van het openbaar vervoer erg belangrijk. Een veilige en vertrouwde omgeving, een snelle toegangsroute en zekere openingstijden zijn hierbij van belang. Uit protest hielden zij hier op dinsdagmiddag zelf ‘de wacht’. Via deze protestactie roepen zij NS en Prorail op om de ingang open te houden. Zo blijft de trein een vervoersmiddel voor iedereen.

Wil jij helpen met het open houden van de westingang? Dan kun je deze petitie ondertekenen! Kijk hiervoor op https://chng.it/RVzTYzFK!