Blog

Jubileum DWARS Arnhem-Nijmegen

31 december 2018

Het jaar 2018 is bijna voorbij, een mooi moment om terug te kijken. Dit jaar was het tienjarig jubileum, dus we kijken terug op de geschiedenis van de afdeling. Enkele (ex-)voorzitters hebben stukjes geschreven over hun tijd. De huidige voorzitter, Neele Boelens, staat als eerste.

Hoi lieve DWARSers,

Onze afdeling viert dit jaar haar tienjarige jubileum, en daarom hebben we besloten om op deze laatste dag van het jaar jullie een beetje over de geschiedenis van de afdeling te vertellen. Ik kan dat zelf niet zo goed, omdat ik ten tijde van het oprichten van de afdeling nog op de basisschool zat, maar daarvoor hebben we oude voorzitters gevraagd die er wel meer over weten. Maar ondanks dat ik niks over de geschiedenis weet, kan ik wel iets over het heden vertellen. Wij beslaan op dit moment ongeveer heel Gelderland, maar ondanks dat zijn we toch een hechte groep DWARSers die veel plezier met elkaar hebben. In de appgroepen worden altijd hevige politieke discussies gevoerd, maar gelukkig altijd op een respectvolle manier. En daarnaast heerst er op activiteiten en in de appgroepen vaak een gezellige sfeer. Dit waardeer ik zeer aan de afdeling en ik denk dat we dat nooit moeten kwijtraken. Op naar de komende tien jaar!

Groetjes,
Neele

Niek blonk vertelt over de oprichting van de afdeling en zijn tijd als voorzitter.

Geschiedenis
DWARS Nijmegen is in december 2008 opgericht door een groep studenten die elkaar via via kenden. Nijmegen was toen al een van de grotere afdeling qua ledenaantal. Dat maakt het ook logisch dat hier iets ging gebeuren. De afdeling werd zo ingericht dat het voor leden laagdrempelig was om aan te sluiten en invloed te hebben. Daarom werd er ledenvergadering als overlegvorm bedacht. Deze vergadering heet Alko(ALgemeen Kreatief Overleg). Sinds die tijd heeft de afdeling zijn up’s en downs gehad vooral qua actieve leden. De afdeling is sindsdien gestaag gegroeid en heeft een bijdrage geleverd aan de politiek in Nijmegen. In 2013 werd DWARS Arnhem opgericht door een aantal jonge actieve mensen bij GroenLinks. Al vanaf het begin bestond er een goede en leuke samenwerking met Arnhem. De afdeling werd op dezelfde manier ingericht als Nijmegen. Door de steeds groter wordende samenwerking en het plan om ook een DWARS Gelderland te vormen besloten de afdelingen Arnhem en Nijmegen om verder samen te gaan als Arnhem-Nijmegen in juni 2015. Het idee in die tijd was, dat afdeling Wageningen snel zou aansluiten en dat er een DWARS Gelderland zou ontstaan. Op het moment van schrijven wordt nog steeds gewacht op Wageningen.
Mijn voorzitterschap
Ik werd in november 2013 voorzitter van DWARS Nijmegen. In mijn tijd een groep van ongeveer 8 mensen die samen bezig waren om politiek in Nijmegen te veranderen. We vergaderen met ledenvergaderingen genaamd ALKO(ALgemeen Kreatief Overleg). We bekeken van tijd tot tijd wat we wilden doen en gingen daar dan aan werken. In maart 2014 waren de gemeenteraadsverkiezingen en we hebben ons in die tijd ook bezig gehouden met de campagne. Zeker ook omdat de voorzitter van Arnhem toen op de lijst stond en misschien wel raadslid werd in Arnhem. Een persoonlijk hoogtepunt uit deze tijd is actie voor een treinnachtnet in Gelderland. Deze actie had ik samen met de andere politieke jongerenorganisaties opgezet en samen is het ons gelukt om duizenden handtekeningen op te halen en via diverse partijen in de Provinciale Staten druk uit te oefenen op Gedeputeerde Staten om te zorgen dat zij samen met de NS gingen zorgen voor een nachtnet. Dit heeft het gehaald, zij het dat het gaat om één extra trein op vrijdag, maar de NS was om en wilde wel proberen.  Deze trein rijdt op het moment van schrijven nog steeds, dus het begin is er.
Niek Blonk
Ook ex-voorzitter Floor de Man heeft een stukje geschreven over haar tijd als voorzitter.

Ongeveer 6 jaar geleden, in oktober 2012, werd ik verkozen als voorzitter, ook wel “Floorzitter”, van DWARS Nijmegen. Dat was een mooie tijd! DWARS Nijmegen bestond toen uit een kleine vaste kern, die relatief links was. De ALKO, ons maandelijkse overleg, was gebaseerd op gelijkwaardigheid en consensus. We vergaderden in kroegen, bijvoorbeeld in de Irish Pub, bij Café Daen en later bij de Bijstand, waar we een grote tafel claimden en daar gezellig gingen borrelen en vergaderen. Ik heb hier hele goede herinneringen aan! We bedachten daar allerlei acties, zoals een “bankbezetting” om aandacht te vragen voor de economische crisis en de rol van het kapitalisme hierin. Bij deze bankbezetting zijn we letterlijk op een bankje gaan staan op het Keizer Karelplein met protestbordjes. Ook hebben we bijvoorbeeld geflyerd voor vegetarische kerstdiners, met daarin ook mogelijke recepten. Toen werd dat door de meesten nog gezien als “alleen voor hippies”, maar nu, 6 jaar later, zijn de vegetarische recepten gewoon in de Kerst-Allerhande te vinden! Ik ben trots op onze afdeling en vind het ook heel leuk om updates van DWARS Arnhem-Nijmegen voorbij te zien komen. Blijf zo doorgaan!
Groetjes, Floor de Man

DWARS Arnhem-Nijmegen wenst jullie allemaal een gelukkig 2019 toe!

 

Gerelateerd Nieuws

Blog

Bestanden website DWARS Gelderland

Onlangs is de website van DWARS (Gelderland) vernieuwd. Hierbij is gebruik gemaakt van een tussentij…

15 april 2022
Blog

Trans Zorg Nu!-Demo

Op 18 september is de Trans Zorg Nu!-demonstratie in Nijmegen. Ben jij erbij?

De problemen met tr…

16 september 2021
Blog

PJO Debat

Op vrijdag 17 september 2021 vindt er een PJO verkiezingsdebat plaats! Verschillende Politieke Jonge…

16 september 2021