Blog: Duurzaamheid is niet exclusief voor de progressieve activist
08 oktober 2018Alina Danii Bijl | 8.10.2018
Religie en politiek, vanuit mijn ideologie moet je beide splitsen. Je mag niet je politieke mening alleen beargumenteren met een uitleg uit je geloof. Waar ik wel weer in geloof is dat je vanuit je religieuze normen en waarden je politieke ideologie beargumenteerd. Juist door deze reden was ik samen met Dorise van Driel aanwezig op de Netwerkdag Kerk & Duurzaamheid die georganiseerd werd door de Werkgroep Duurzaamheid te Apeldoorn.
De middag begon, onder genot van koffie, thee en biologische hapjes, met een gesprek over de kerk en hoe deze kan omgaan met het idee van duurzaamheid en hoe dat binnen het geloof past. Al snel werd duidelijk dat er in he verleden nooit veel focus was gelegd op het idee dat de aarde beschermd moest worden. Vroeg in het gesprek kwam ik met de vraag of we de kinderen en jeugd vanaf het begin al moeten onderwijzen dat de aarde belangrijk is. Ik ben als christen opgevoed, en nooit had ik een les gehad over duurzaamheid in de tijd dat ik kinder-en jeugd diensten bezocht. Persoonlijk kwam ik pas laat in mijn puberteit in aanmerking met duurzaamheid, want een probleem is binnen conservatieve gemeenschappen. Het is bijna alsof de conservatieve, en voornamelijk christelijke delen van Nederland weinig te maken willen hebben met de verantwoordelijkheid van onze aarde. Het is tijd om het gesprek over duurzaamheid binnen kerken aan te wakkeren, zoals de Werkgroep in Apeldoorn dat doet.
Even later in de middag spraken wij over groene kerken en fairtrade kerken. Dit zijn kerken die binnen de kerk alleen fairtrade producten gebruiken en die overtuiging geven ze ook door aan hun gemeenschap. Fairtrade is wel mooi en aardig, omdat het heel humaan is om mensen een eerlijk loon en werkomstandigheden te geven, maar hoe duurzaam is dat uiteindelijk. Is het misschien al niet tijd om een stapje verder te gaan en op lokale productie te focussen. Maar ook hier kwam het argument dat het soms, voornamelijk in de wintertijd, beter is om te importeren. Dit komt door kassen die veel energie en warmte gebruiken om een product te maken. Dan is het nog veel beter om iets uit Afrika te halen, omdat daarbij minder wordt uitgestoot.
Aan het einde van de middag kregen we een lesje van Reinier van den Berg, meteoroloog, over klimaatverandering. Het is bijna grappig om te zien dat mensen nog steeds zeggen dat klimaatverandering niet bestaat. Dat debat had jaren geleden moeten zijn afgelopen. De discussie die er moet zijn is hoe we ons kunnen aanpassen. Volgens Reinier is het simpel, maar onbesproken, dat de oplossing ligt bij bebossing. We moeten bomen planten langs de wegen en overal in de stad. Dit zorgt voor een gezonder klimaat om in te leven en daarnaast vangen bomen CO2 op. Ook zijn het goede geluidsbuffers en zorgen ze ervoor dat de grond waarin ze staan niet zomaar wegspoelt in een vloed. Daarnaast moet ontbossing gereguleerd worden. Zo had hij bij een project in de Amazon bossen een manier gezien die ervoor zorgt dat we nog steeds bomen kunnen kappen, maar op een verantwoordelijke manier, door middel van een schaakbord systeem. Het is belangrijk om over dit soort oplossingen te praten, omdat dit een stapje richting de verbetering van onze planeet is.
Aan het einde van de dag is het niet belangrijk of je nou religieus of niet bent, de aarde gaat ons allemaal aan en we zouden allemaal ons moeten interesseren in dit soort gesprekken, omdat klimaatverandering en duurzaamheid niet exclusief voor de progressieve activist is. Bezoek een netwerkdag, ga online onderzoek doen, of kijk gewoon een paar filmpjes op YouTube. De tijd om te bespreken of klimaatverandering bestaat is voorbij. Neem actie en ga op zoek naar een oplossing.