Discussieavond: Het Huwelijk

Op maandag 31 juli om 19.30 organiseert DWARS Arnhem-Nijmegen een inhoudelijke avond over het huwelijk. De avond wordt geopend door Else Spierings met een praatje over de geschiedenis van het huwelijk. Vervolgens zal Max de Blank aan de hand van zijn scriptie vertellen over het “minimal marriage”. Tot slot is er ruimte voor vragen en discussie. De avond vindt plaats in het campagnepand van GroenLinks in Arnhem.

———-

In 2016 stelde Jong Groen in België voor om het huwelijk op te stellen voor ‘wettelijke vriendschappen’. Ook DWARS heeft in haar huidige politiek programma staan dat het mogelijk moet worden “om wederzijdse vriendschappen wettelijk vast te leggen met maximaal twee vrienden, waarmee zij net als naaste familie bepaalde verlof- en erfrechten krijgen”. Maar wat is eigenlijk de politiek-theoretische achtergrond hiervan?

In 2012 bracht liberaal feminist Elizabeth Brake het boek ‘Minimizing Marriage: Marriage, Morality, and the Law’ uit. Daarin verdedigt zijn haar voorstel genaamd ‘minimal marriage,’ wat het huwelijk openstelt voor alle relaties waarin zorg plaatsvindt. Draagt dit voorstel bij aan een rechtvaardigere wereld? Welke machtsmechanismen gaan erachter schuil? Vormt ‘minimal marriage’ een bevrijdend discours? En wat kan DWARS met een voorstel als dit?

  • Locatie: Klarestraat 31, Arnhem
  • Afdeling: DWARS Gelderland
  • Tijd: 31 July 2017 19:30 tot 21:30