Opiniestuk: De gemeenteraadsverkiezingen zijn juist voor jongeren van belang
09 februari 2022Kandidaat raadslid voor GroenLinks Den Bosch Hessel Bos heeft in samenwerking met andere kandidaat-raadsleden en onze voorzitter een opiniestuk geschreven over het belang van de betrokkenheid van jongeren bij de gemeenteraad en de gemeenteraadsverkiezingen.
Als jonge docent maatschappijleer van 25 jaar is het de taak van GroenLinks kandidaat Hessel Bos om de jongere generatie de waarde van de democratie in te laten zien. Dit geldt ook voor alle andere jonge kandidaten voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Rondom de Tweede Kamerverkiezingen is de betrokkenheid aanzienlijk, maar bij de gemeenteraadsverkiezingen is daar weinig van te zien. Dat blijkt ook uit onderzoek van het Stichting Kiezersonderzoek Nederland: jongeren zijn de grootste afhakers als het aankomt op de lokale verkiezingen.
Het belang van de gemeente lijkt nog niet te zijn doorgedrongen tot onze generatie. Terwijl van veel grote plannen die partijen presenteren tijdens de landelijke verkiezingen, de gemeente verantwoordelijk is voor de uitvoering. Voor jongeren zijn de gemeenteraadsverkiezingen bij uitstek het moment om te kiezen in wat voor omgeving zij nu en in de toekomst willen wonen.
Tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen bleven vrijwel alle partijen tot vermoeiens toe herhalen dat er meer gebouwd moet worden, maar op dit moment is het de gemeente die bepaalt waar, en bovenal: voor wie. Voor jongeren is het haast onmogelijk om een betaalbare woning te vinden. Het is daarom belangrijk dat er studentenwoningen, sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen gebouwd worden. Om de doorstroom in de gehele woningmarkt te krijgen moet er ook gekozen worden voor seniorenwoningen. Pas dan maken jongeren wellicht weer een kans op een betaalbare woning. Partijen die zeggen voor jongeren te zijn, maar kiezen voor midden- en hoogsegment woningen spreken zichzelf tegen.
Hetzelfde zien we bij de klimaatcrisis. Het is een prachtig signaal dat de klimaatdoelen door het nieuwe kabinet aangescherpt worden, maar wederom zal de uitvoering bij gemeenten terecht komen. De gemeente bepaalt welk vervoersmiddelen leidend is in het straatbeeld: de auto, fiets of benenwagen. Daarmee kan een daadkrachtige gemeente er voor zorgen dat de klimaatdoelen werkelijkheid worden. Het uitstellen en wachten tot mogelijke betere alternatieven is voor onze generatie simpelweg geen optie meer, want de problemen stapelen zich exponentieel op.
Om verandering af te dwingen, moeten er ten minste twee dingen anders; representatie van jongeren op de kandidatenlijst en jongeren naar de stembus krijgen. De gemiddelde leeftijd van een raadslid is 54 jaar in Nederland. Hoewel partijen wel jongeren op hun kandidatenlijsten hebben staan, staan deze veelal op lagere symbolische posities. De kans dat jongeren verkozen worden is vaak laag.
Jongeren zijn er niet voor de opvulling van de lijst, zodat weer een diversiteitsdoel afgevinkt kan worden. Ze zijn er voor serieuze verandering. We staan voor grote uitdaging waar juist de gemeente een sleutelpositie heeft in de oplossing. Als er nu geen structurele wijzigingen komen, ondervindt onze generatie als eerste de desastreuze gevolgen. Om hier verandering in te brengen, zijn dit de verkiezingen waar jongeren het verschil kunnen maken als zij hun stem gebruiken.
Jongeren, laat je horen en stem voor jouw generatie op 16 maart!
Hessel Bos (25) – kandidaat raadslid GroenLinks Den Bosch
Rick Rijpers (20) – kandidaat raadslid GroenLinks Helmond
Lotte Meerhoff (23) – kandidaat raadslid GroenLinks Eindhoven
Rick Timmermans (21) – voorzitter DWARS Brabant (GL-jongeren)