Bijna iedereen kent Zweden als een vredelievend land. Zweden behield in alle recente conflicten een strikte neutraliteit en heeft sinds 1814 geen oorlog gevoerd. Het land is geen lid van de NAVO, maar wordt de laatste tijd wel bedreigd door de grootmacht Rusland. Wat doe je als rustig en vredelievend land tegenover deze dreigingen?

In 2013 begint het. Zes Russische gevechtsvliegtuigen doen een schijnaanval op Stockholm en in het zuiden van het land. In 2014 duikt er een onderzeeër op in de territoriale wateren van het land en Rusland waarschuwt Finland en Zweden om geen lid van de NAVO te worden. De voorzitter van het parlement Urban Ahlin zegt het te betreuren dat ze na twintig jaar een oorlogsoefening moeten houden. “Helaas zien we landen een weg inslaan waar wapens steeds sterker worden.” Hij noemde betreffende landen niet bij naam, maar wel dat het een reactie is op de veranderde politieke wereldorde. De spanningen tussen Rusland en Zweden spelen duidelijk een rol.

Rusland is steeds vaker aanwezig in de Oostzee. Zweden heeft al tweehonderd jaar geen bewapend conflict meegemaakt, maar met het oog op de veranderende wereld – met allerlei oorlogen en ‘de verslechterde veiligheidssituatie in Europa’ (volgens Zweedse minister Hultqvist van Defensie) – dwingt het land zichzelf om de militaire dienst weer in te voeren.

“Helaas zien we landen een weg inslaan waar wapens steeds sterker worden.”

Hultqvist stelt voor om het strategisch gelegen eiland Gotland weer militair actief te laten maken. Ongeveer 150 soldaten moeten Poetin overtuigen het eiland niet over te nemen. De laatste tijd spreken ze in het Zweedse parlement wel over een lidmaatschap bij de NAVO vanwege allerlei dreigingen uit het oosten. Echt lid worden willen de Zweden niet, wel wordt er gevraagd om een nauwere samenwerking omdat ze nog niet zo goed weten wat er gaat gebeuren als Rusland het land binnenvalt.

De tijd zal het leren.

Dit artikel is deel van de OverDWARS themaserie over Oorlog en Vrede.