Veilig op vakantie: Waar kan ik nog naartoe?

Toerist veilig op vakantie

Nu de zomer in aantocht is, is het weer tijd om een vakantie te boeken. De grote vraag blijft natuurlijk: waarheen? Met een weekendje Parijs heb je kans op aanslagen, in Egypte zijn er genoeg conflicten bezig en op Mallorca liggen te veel dronken tieners. Het wordt langzamerhand steeds lastiger om de juiste vakantiebestemming te vinden. Niemand wil zijn ouders ongerust achter laten of het risico opzoeken. Dus voor iedereen die graag veilig op vakantie wil om ongedeerd terug te keren na de zomer, deze vakantielanden kun je alvast van je lijstje strepen.

De grootste afraders
Jemen is volgens het World Economic Forum het gevaarlijkste land ter wereld om in 2017 de vakantie door te brengen. Ik denk niet dat dit voor velen geldt, maar als het plan had om naar Jemen te trekken, kan je dat nu dus beter laten.

De organisatie vergeleek 136 landen met elkaar en naast Jemen bleken Colombia, El Salvador, Pakistan, Nigeria en Venezuela ook erg risicovol.

Het zal je niet verbazen dat de landen waar momenteel gewapende conflicten aan de orde zijn ook als zeer gevaarlijke landen worden geclassificeerd. Ook medisch gezien zijn de risico’s hier het grootst. Mocht je het toch willen wagen, vind je hier een wereldkaart waarop staat aangegeven hoe veilig een land is op diverse gebieden. Dit zijn landen als Afghanistan, Syrië, Irak, Afganistan, Somalië, Zuid Soedan, Centraal Afrikaanse Republiek en Libië.

Daarnaast hebben landen als Oekraïne en Rusland sinds kort ook een verhoogd veiligheidsrisico. Hiermee kwam Oekraïne zelfs in de toplijsten van gevaarlijkste vakantielanden in 2017.

Veilig op vakantie travel risk map

De travel risk map anno juni 2017 (bron).

Europa eureka
De gemiddelde Nederlandse toerist zal ook niet gelijk naar de andere kant van de wereld vliegen, maar zoekt het liever dicht bij huis.

Er mogen dan wel geen oorlogen bezig zijn in onze buurlanden, het wordt toch niet als “veilig” bestempeld. In het westen hebben we nu al boven de twintig aanslagen gehad in Engeland, Frankrijk, Duitsland en België. Dat betekent niet dat je deze landen compleet moet mijden, maar misschien wel de grote steden.

Als reisadvies wordt ook vermeld dat er rekening moet worden gehouden met een verhoogde kans op terroristische aanslagen. Door sociale onrust kunnen er tevens ongeregeldheden voorkomen in grote steden.

Blijf maar thuis
Er zijn natuurlijk een hoop landen op deze wereld, dus de vakantie valt nog wel te redden. Zo blijken Portugal, Spanje en Griekenland erg populair onder onze Nederlanders.

Zoals ik zelf al jaren doe, blijft er ook nog de optie om op vakantie te gaan in eigen land. Friesland is immers totaal anders dan Limburg en Zeeland dan Groningen. Er is zelfs in Nederland genoeg te beleven – als je een beetje je best doet.

Dit artikel is deel van de OverDWARS Reistijd.

lees ook

LVolg ons op facebook

L