Woede rondom het optreden Femke Halsema, maar waar blijft de woede rondom racisme? #Blacklivesmatter

Nog nooit eerder is er wereldwijd zoveel aandacht geweest voor zwarte mensen en hun stem. Het is maandagavond 1 juni. Stemmen en zelfgemaakte protestborden vullen alle uithoeken van de Dam. Een demonstratie die alle opkomstverwachtingen overtrof. Vijfduizend mensen predikten samen voor een podium voor het verhaal, de ongelijkheid en pijn van zwarte mensen. Voor een stem die al zo lang gehoord wil worden, maar stelselmatig wordt overschreeuwd.    

door Eva Visser

De onverwachte hoge opkomst maakten het in korte tijd onmogelijk om de anderhalve meter afstand te handhaven. Al snel leidde het beeld van de volle Dam tot uitingen van verontwaardiging en woede online. Een demonstratie van zo’n omvang zou onverantwoord zijn in tijden van corona. De demonstratie zou een belediging zijn naar zorgmedewerkers toe, laat staan ouderen in verpleeghuizen. Opvallend is hoe vaak combinaties van ‘Femke Halsema en de Dam’ krantenkoppen afgelopen dagen sierden. Waar veel aandacht is voor het optreden van Halsema en de besluitvorming rondom de demonstratie, lijkt de daadwerkelijke inhoud al gauw ontschoten te zijn. Waarom uiten we niet massaal onze minachting voor racisme, maar krijgt het optreden van Halsema wel een groot podium?

Hoe kan het dat het geluid van de demonstratie niet weerklinkt in de media? Waarom staat men nu wel collectief voor het nastreven van de regels, terwijl diezelfde collectiviteit achterwege blijft bij de toenemende drukte in de supermarkt of recreatiegebieden? Was de demonstratie risicovol? Ja. Maar waar in huiskamers gerept wordt over de demonstratie en een daardoor mogelijk toenemend aantal coronaslachtoffers, blijft de ziekte die verreweg de meeste levens eist onbesproken: racisme. Juist nu blijkt hoe haastig de samenleving over racisme heenstapt, zelfs na een luide schreeuw vanaf de Dam. Dat is precies de reden waarom de demonstratie zo ontzettend belangrijk is.

Weiger over zwarte levens heen te stappen. Er is geen ‘neutraal’ standpunt rondom racisme. Het verzwijgen en ontkennen van discriminatie op basis van kleur, is ook racisme. Misschien ben je van mening dat de demonstratie te risicovol is of te onverantwoordelijk, maar laat dat niet de zwarte stemmen ondermijnen die de samenleving al smoort vanaf hun eerste woorden.

Het coronavirus bewijst dat wij het kunnen, ons samen sterk maken voor anderen. Maar of we ons altijd sterk willen maken voor anderen, blijft een vraag in plaats van een overtuigend antwoord. Spreek je uit tegen racisme. Maak je sterk zonder twijfel. We moeten niet ons niet langer distantiëren van het enorme destructieve spoor dat racisme door de samenleving trekt. Wordt bewust van je eigen privileges, doe onderzoek naar hoe jij kan bijdragen. Nu is de tijd om het gesprek aan te gaan, met je vrienden, familie of die ene collega. De inhoud van de demonstratie en het belang mogen niet aan ons voorbij gaan.

lees ook

LVolg ons op facebook

L