Weg met Joden

Een foto van Johan Cruijff voor het Nederlands elftal tijdens het WK van '74 tegen Brazilië.

Afgelopen zondag zat ik samen met mijn moeder in het GelreDome. Als liefhebbers gaan we nog wel eens naar een voetbalwedstrijd. Ditmaal stond Vitesse – Ajax op het programma. Een bijzondere wedstrijd, want drie dagen ervoor bleek dat Ajax‐legende en Nederlands grootste voetbalheld aller tijden ziek is. Johan Cruijff lijdt aan longkanker.

Johans ziekte speelde dus een belangrijke rol. Bij het betreden van het stadion viel mijn oog meteen op een spandoek van Vitessesupporters: “Sterkte 14”. Een mooie steunbetuiging aan het icoon van de tegenstander. Ook toonden toeschouwers en coaches hun medeleven door minuut 14 – het nummer van Johan Cruijff – vol te klappen. Ik was er erg door aangedaan. Dit gebeurde op alle Nederlandse velden, heel aangrijpend. Mijn interpretatie: eerbied voor de voetballer en coach Johan Cruijff en respect voor iedereen die met deze ziekte te maken krijgt. Supporters doen soms domme dingen, maar bij ziekte is het de medemenselijkheid die overheerst.

Tenminste, bij de meesten. In het GelreDome was er een klein groepje idioten dat een spandoek met “JHK” ophing. Oftewel “Joden hebben kanker”. Ook zongen ze: “Wij zijn anti-Joden!” Als DWARSer vind ik dit absoluut afschuwelijk. En het gekke is, voor een deel lokt Ajax dit zelf uit! Hun geuzennaam “Joden” is al zo oud als Methusalem. Ondanks vele pogingen heeft het bestuur van Ajax dit nog niet kunnen veranderen.

Dit moet anders en volgens mij is dit hét moment. Rond minuut 14 scandeerden de Ajax-supporters massaal “Johan! Johan!” Je raadt het al. Dat is een perfecte vervanger voor “Joden! Joden!” Johan Cruijff is de vader van het moderne Ajax. Hij zit in elke Ajacied. Laten we, nu Johan het nog meekrijgt, “Joden” vervangen door “Johan”. Doei discriminatie, hallo respect.

En hoe doen we dat? Daartoe roep ik elke DWARSer op om A: aan te sluiten bij de harde kern van Ajax en B: elke keer als de supporters “Joden” roepen, zelf “Johan” te roepen. Dan is het slechts een kwestie van tijd voordat we dit varkentje hebben gewassen. En ondertussen moet DWARS Amsterdam werken aan een brief aan de supportersvereniging van Ajax waarin ze de supporters uitnodigen voor een brainstorm. DWARSers, pak dit aan! Weg met “Joden”!

lees ook

LVolg ons op facebook

L