Waarom jij moet stemmen voor de Europese verkiezingen

Als jonge Europeanen staan we voor veel uitdagingen: van migratie tot klimaatverandering, van stijgende werkloosheid tot een verbod op onze onmisbare memes. We leven in een steeds meer geglobaliseerde en competitieve wereld. Tegelijkertijd heeft het Brexit-referendum aangetoond dat de Europese Unie geen onherroepelijk project is. En hoewel wij als jonge generatie de democratie als vanzelfsprekend beschouwen, lijkt ook dat in toenemende mate bedreigd te worden, zowel in principe als in de praktijk. Daarom is het tijd dat vooral wij als jongeren eind mei onze stem laten horen tijdens de Europese Parlementsverkiezingen. Alleen hopen op een betere toekomst is niet meer voldoende. Deze keer moet iedereen daar ook de verantwoordelijkheid voor nemen.

door Ahmet Kargin

De Europese Parlementsverkiezingen

Het Europees Parlement is een van de machtigste overheidsinstellingen die er bestaat. Het is het enige wetgevende orgaan ter wereld waarvan de beslissingen directe juridische gevolgen hebben op meerdere soevereine landen. Het Europees Parlement is daarnaast het enige orgaan van de EU waar jij ook echt direct iets over te zeggen hebt. Alle andere organen van de EU, zoals de Europese Commissie, worden niet direct – al dan niet indirect – verkozen. Belangrijke beslissingen, zoals hoe het overheidsgeld wordt uitgegeven via een gemeenschappelijke Europese begroting en hoe de Europese interne markt wordt gereguleerd, worden allemaal besloten door het Europees Parlement. De aankomende verkiezingen gaan dan ook zeker niet over iets onbelangrijks.

Het Europees Parlement heeft veel effect op ons dagelijkse leven. Met bijvoorbeeld de afschaffing van de roamingkosten in 2017 betalen we nu binnen de Europese Unie evenveel aan datakosten als dat je dat thuis al deed. Zo kan je waar je ook bent binnen de EU naar huis bellen of internetten. Ook voor onze toekomst is het Europees Parlement van groot belang. Met een nieuwe reeks aan klimaatwetten wil de EU de klimaatdoelen van Parijs behalen. Daarnaast wordt met een nieuw verbod op populaire wegwerpplastic onze plastic afval drastisch gereduceerd. Dit allemaal zodat wij in de toekomst in een schoner en groener Europa kunnen leven.

Voor een jonger Europa

En dan blijft het toch bijzonder; tijdens de laatste verkiezingen bleef 63 procent van de Nederlandse stemgerechtigden thuis en lieten hun stem niet horen. Niet veel meer dan de 57 procent thuisblijvers over de gehele Unie. Ondanks dat het Europees Parlement, en zo dus ook de Europese Parlementsverkiezingen, zo cruciaal van belang zijn voor de toekomst van Europa.

Voornamelijk jongeren blijven iedere keer thuis tijdens deze verkiezingen. Zo had maar 28 procent van alle Europese jongeren tussen de 18 en 24 hun stem uitgebracht tijdens de verkiezingen van 2014. Onder Nederlandse jongeren was de opkomst maar 18 procent! Dat terwijl juist wij als jongeren uiteindelijk over tien à twintig jaar met de gevolgen hiervan te maken zullen hebben. Nieuwe EU-wetgeving om memes te verbieden zou ondenkbaar zijn geweest als het Europees Parlement voor een groot deel niet gevormd was geweest door oudere kiezers.

Zo ook hetzelfde geval met de Brexit. Meer dan 90 procent van de stemgerechtigden boven de 65 had hun stem uitgebracht, tegenover ongeveer 60 procent van jongeren tussen de 18 en 24. Ondanks dat meer dan 70 procent van de jongeren voor Remain hadden gestemd, heeft het Verenigd Koninkrijk nu drie jaar later te maken met de grootste nationale crisis van het land sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het is tijd dat wij als jongeren onze stem eindelijk eens laten horen. De verkiezingen vinden plaats tijdens een periode van politieke onrust voor Europa. Steeds meer Europese politici nemen afstand van de voor ons belangrijke kernwaarden voor een gezonde democratie en een sterke rechtsstaat. Samen beslissen wij in wat voor Europa we willen leven. Hopen op een betere toekomst is niet genoeg: deze keer moeten we er ook onze verantwoordelijkheid voor nemen.

lees ook

LVolg ons op facebook

L