Hoe krijg je jongeren naar de stembus?

Jongeren naar de stembus

Als achttienjarige heb ik voor het eerst stemrecht. Het is dan ook heel spannend als je dan een stempas in je brievenbus ziet liggen. Het ligt klaar om voor het eerst gebruikt te worden. Maar, helaas weten de meeste jongeren niet waar ze op moeten gaan stemmen. Mijn besluit staat vast, nu nog dat van hen. Hoe komt het toch dat de jongeren nog niet echt weten of en waarop ze moeten stemmen?

Laten we even kijken naar het initiatief van Tim Hofman. Hij gaat met De Stembus langs mbo-scholen, hbo-scholen en universiteiten om jongeren te stimuleren te gaan stemmen. Ik snap Tim Hofman heel goed. We hebben twee recente voorbeelden waarbij veel jongeren niet naar de stembus gingen: het Oekraïnereferendum en de verkiezingen in de Verenigde Staten, en kijk nu. Er is ontevredenheid ontstaan onder de burgers. De rechtse kiezer zegt dat de linkse kiezer de verkiezingsuitslag niet accepteert. Natuurlijk doen we dat wel, maar we accepteren niet wat voor verschrikkelijke man Donald Trump is. Het initiatief van Tim Hofman was heel goed en gaf moed dat die 850.000 jongeren zouden gaan stemmen, want ze kiezen tenslotte voor hun eigen toekomst.

Nederlandse jongeren zitten heel veel op sociale media, maar we zien dat ze zich zelden bezig houden met de politiek. Hoe komt dat eigenlijk? De AOW of hypotheekrente zijn nu niet zo belangrijk voor jongeren, maar later wel. Daarom is het handig om in te spelen op de zaken die nu heel belangrijk voor ze zijn. In heel Nederland zijn er op verschillende scholen stemlokalen geplaatst en was er zelfs een stemtrein. Verschillende YouTubers deden een oproep aan hun volgers om ook te gaan stemmen. Er was veel enthousiasme onder de jongeren. Het leek eventjes dat alle initiatieven zouden werken en dat alle jongeren zouden stemmen.

“Dit jaar toch minder stemmende jongeren”

Nu denk je vast, dat is ook gelukt toch? Helaas waren er dit jaar minder jongeren naar de stembus geweest dan in 2012. Volgens de prognoses van Ipsos ging maar liefst 66% van de mensen tussen de 18-24 jaar naar de stembus. Dat percentage lag hoger bij de vorige verkiezingen. Toen haalden we volgens de cijfers van het CBS 70%. Maar niet direct getreurd: er zit wel een klein verschil tussen de beide statistieken. Het CBS hanteert de cijfers tot 25 jaar en Ipsos juist tot 24. Dat verschil kan dus best wel meevallen.

Het waren hele leuke initiatieven en wie weet zien we een hogere opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Het zou heel erg tof zijn als het wel één keer lukt om die 850 duizend jongeren naar de stembus te krijgen!

lees ook

LVolg ons op facebook

L