Waarom jij vandaag moet stemmen

Stemmen schoenen vote https://www.flickr.com/photos/theresasthompson/2999130055

Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Als je lid bent van DWARS en dat feit is je ontgaan, dan is dat best wel knap. Onze campagnecommissie is namelijk al ruime tijd heel hard aan het werk om al die 127 kandidaten die we rijk zijn op alle mogelijke manieren in het zonnetje te zetten. Ik twijfel er niet aan dat alle 3800 leden van onze vereniging braaf naar de stembus zullen gaan op de Grote Dag. Natuurlijk gaat iedereen ook op een DWARSer stemmen als dat kan (want anders!). Toch is het niet voor iedere jongere vanzelfsprekend om naar de stembus te gaan. Dat is jammer, want de gemeenteraad heeft een grote invloed op ons leven. Wij jongeren kunnen het verschil maken op 21 maart. Laten we die kans met beide handen aangrijpen!

door Bas van Weegberg, voorzitter van DWARS, GroenLinkse Jongeren

De lokale politiek gaat over onderwerpen die ons direct raken. Het gaat over de vraag of er een betaalbare woning voor jou is, zodat je niet tweederde van je inkomen kwijt bent aan je huur. Het is de gemeente die beslist waar, hoeveel en wat voor woningen er gebouwd worden. Maar het gaat ook over de zorg voor je oma. Krijgt zij de aandacht die ze verdient?

Daarnaast werd recent uitgerekend dat de gemeente invloed heeft op een derde van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Om klimaatverandering aan te pakken moeten we lokaal flink investeren in een schone economie.

“De gemeente beïnvloedt 1/3e van de CO2-uitstoot in Nederland!”

Maar op dit moment wordt verandering vaak juist geremd in gemeenteraden. Dat is ook niet zo gek als je kijkt naar de samenstelling: het gemiddelde raadslid is een man van 53 jaar oud. Zij zitten dichter bij hun pensioenleeftijd dan bij de leeftijd die ze hadden toen ze hun eerste huis gingen kopen. Ze vertegenwoordigen vaker gevestigde belangen dan die van jongeren. Omdat jonge mensen zich niet herkennen in de lokale politiek en de relevantie ervan niet duidelijk genoeg wordt uitgelegd, blijven ze veel vaker thuis op verkiezingsdag. Dat is zo bij landelijke verkiezingen, maar het effect is nog sterker bij lokale verkiezingen.

Dat moet anders. DWARS zet al een flinke stap om het eerste gedeelte van het probleem, de ondervertegenwoordiging van jongeren, aan te pakken. Met al die kandidaten gaan we zorgen voor een groene golf in gemeenteraden overal in Nederland (#fuckdetoekomst).

“Wees een ambassadeur van de democratie”

Maar we hebben ook invloed op het tweede gedeelte van het probleem, dat de relevantie van de gemeenteraad niet duidelijk genoeg wordt gemaakt. Alle 3800 DWARSers samen hebben een groot netwerk van jongeren. Aan ons allemaal de taak om met vrienden en familie in gesprek te gaan over het belang van lokale politiek. Al is het natuurlijk geweldig als al die mensen op een DWARSe kandidaat stemmen, als ze überhaupt gaan stemmen is dat al winst. We moeten onszelf zien als ambassadeurs van groene, sociale en vrijzinnige politiek, maar misschien nog wel meer als ambassadeurs van de democratie.

De gemeenteraad doet ertoe. Het is dé plek waar we onze lokale gemeenschap eerlijker, groener en vrijer kunnen maken. Maar het oudemannenbolwerk moet doorbroken worden. Daar kunnen wij aan bijdragen. Daar kan jij aan bijdragen. Praat met je vrienden. Druk ze op het hart te gaan stemmen en vertel ze waarom. Het is maar vijf minuten werk en je maakt er enorme impact mee. Een kleine stap voor de mens, maar een grote stap voor een DWARSere samenleving.

Dit artikel is deel van de OverDWARS themaserie over de Gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

lees ook

LVolg ons op facebook

L