Vijf redenen waarom Koningsdag best leuk kan zijn voor DWARSers

Patriottisme: Kinderen bij de Koningsspelen

Heel veel DWARSers zijn heel erg anti-Koningsdag. Maar er zijn ook echt wel positieve aspecten aan de dag waarop half Nederland hossend met oranje haar in de regen staat. Hier zijn er vijf.

Koningsdag is een beetje zo’n feest als Oud en Nieuw. Iedereen wordt geacht “iets leuks” te gaan doen, het lijkt of iedereen het ook werkelijk heel leuk heeft. En volgens mij ben ik niet de enige bij wie zo’n verplichte feestdag nog wel eens flink tegen wil vallen: al je vrienden zijn kwijt, al je vrienden zijn weg, je hebt gewoon heel erg geen zin in feesten, het regent, etc. Extra jammer aan Koningsdag is dat we ook nog eens de koning moeten vieren. Een koning (jawel, een koning, rechtstreeks uit de Middeleeuwen. Of nouja, de 19e eeuw) die zo egocentrisch was om de feestdag drie dagen te verplaatsen, om nog maar even te benadrukken dat we hier dus heel erg zijn verjaardag aan het vieren zijn. Met het bijkomende gevolg dat de helft van de bevolking niet meer weet op welke dag het ook alweer valt, maar dat terzijde.

Dat is de cynische interpretatie. Maar er zijn ook echt wel leuke dingen aan Koningsdag, ook als je stiekem, of minder stiekem, enorm tegen de monarchie bent. Of niet.

1. Tweedehands kleren! We weten inmiddels allemaal wel dat de kledingindustrie behoorlijk naar is. Ongelooflijk vervuilend en niet zelden (om niet te zeggen bijna altijd) wordt geproduceerd onder mensonterende omstandigheden. Maar ja, de H&M zit op elke straathoek en is zo lekker betaalbaar, dus verzinnen we steeds weer nieuwe excuses om toch dat leuke shirt te kopen. Maar op Koningsdag ligt de tweedehands kleding letterlijk voor het oprapen en meestal kost het bijna niks. Grijp die kans!

2. Geen Koning maar wel op stap? Koningsdag is een uitstekende gelegenheid om luid en duidelijk te laten weten hoe vreselijk je tegen het Koningshuis bent. Nu is het afschaffen van het verbod op majesteitsschennis nog niet door de Eerste Kamer, dus de redactie van OverDWARS draagt geen verantwoordelijkheid als jij geïnspireerd door dit artikel heel hard ‘fuck de koning’ gaat roepen tegen een politieagent, maar het schijnt dat het Nieuw Republikeins Genootschap met de inhuldiging van Willem-Alexander heeft opgeroepen om wit te dragen. Dat is altijd nog een optie.

3. Gaat dat dan weer een beetje ver, of ben je helemaal niet zo anti-monarchistisch? Dan is Koningsdag natuurlijk ook een uitgelegen kans om je zo excentriek uit te dossen als je maar wil. Alles waar je calvinistische buren normaal gesproken misschien toch een beetje misprijzend van zouden gaan kijken is vandaag toegestaan. Mits het oranje is. En deze vrijzinnigheid zijn we natuurlijk helemaal voor.

4. En als al die dronken mensen die punt 3 zo serieus nemen je toch te veel tegenstaan, kun je altijd nog mee met de jaarlijkse DWARSreis! Wie zegt dat die reis er überhaupt zou zijn geweest zonder Konings(/inne)dag? Misschien moet iedereen die momenteel in Bordeaux zich wel gelukkig prijzen dat er een reden was om Nederland te ontvluchten.

5. Heb je nou nog steeds geen zin om je bed uit te komen om deze goede redenen, dan is er altijd nog het beste aan Koningsdag van deze vijf: je bent vrij!

lees ook

LVolg ons op facebook

L