Liveblog verkiezingen: wat u misschien gemist kan hebben

liveblog verkiezingen

Het is vandaag 15 maart en heel Nederland mag gaan stemmen. Overal zijn de stembureaus geopend, en er gebeurt ontzettend veel tegelijk. Zoveel dat de media niet alle details kunnen oppikken. Daarom houden wij speciaal voor u een liveblog bij, zodat u niets van deze speciale dag hoeft te missen.

7:30 uur – Bijna alle stembureaus zijn geopend. De stemming zit er goed in.

8:02 uur – Door een wisselstoring rijden er geen treinen tussen Utrecht Centraal en Gouda. In plaats daarvan worden er stembussen ingezet.

10:13 – De storing tussen Utrecht Centraal en Gouda wordt is inmiddels opgelost en de stembussen zijn overbodig geworden. Tim Hofman is #BOOS dat goed openbaar vervoer op deze manier een einde maakt aan zijn initiatief.

10:24 uur – Emile Roemer betreedt het stembureau in Boxmeer. Hij verklapt nog niet op wie hij gaat stemmen.

10:43 uur – Emile Roemer heeft zojuist gestemd. Hij glundert: “Ik heb alle 50 bolletjes onder SP rood gekleurd.”

11:21 uur – Een woedende Geert Wilders is zojuist het stemlokaal in Spijkenisse uitgestormd, gevolgd door zijn zes beveiligers. Voordat hij in zijn auto stapte schreeuwde de PVV-leider iets over een nepdemocratie.

11:29 uur – Geert Wilders heeft via Twitter laten weten dat hij geen commentaar geeft over het voorval in Spijkenisse.

11:30 uur – Geert Wilders heeft zojuist een kritische burger via Twitter geblokkeerd naar aanleiding van een Tweet. De Tweet luidde: “Waarom wilt u daar geen commentaar over geven?”

11:43 uur – Uit een betrouwbaar lek blijkt dat de beveiliging van Geert Wilders is opgeschroefd. Daarom mag hij niet meer zonder toezicht alleen in een ruimte zijn. Helaas pasten hij en zijn zes beveiligers niet tegelijk in het stemhokje, waardoor hij niet mocht gaan stemmen. Zijn zes beveiligers hebben overigens allemaal op Lodewijk Asscher gestemd.

12:14 uur – Koning Willem-Alexander van Oranje-Nassau zal vandaag als vanouds niet naar de stembus gaan, omdat hij als regeringsleider boven de partijen staat. De beambten in stembureau Wassenaer zijn teleurgesteld, en zullen zich naar verwachting de hele dag stierlijk vervelen.

12:30 uur – Verwarring bij het stembureau in Den Haag: Jesse Klaver wilde stemmen maar werd aangezien voor de premier van Canada. Zelfs na vertoon van zijn identiteitsbewijs werd hij niet geloofd.

12:41 uur – Jesse Klaver heeft uiteindelijk toch gestemd. Met zijn vrouw en kinderen bezocht hij het stemkantoor in Den Haag. “Het is tijd voor verandering. Het is nu aan de kiezer. Maar GroenLinks is er klaver.”

13:03 uur – Op een stembureau in Wassenaar zijn drie mysterieuze figuren opgedoken om te stemmen. Bronnen fluisteren dat één van de stemmers de naam W.A. van Buren draagt. De andere twee zouden zijn echtgenote en zijn moeder zijn. Ook zijn er enkele geruchten dat ze op de Partij voor Niet-Stemmers hebben gestemd.

14:05 uur – De politie heeft een inval gedaan bij een stembureau in een huiskamer in het Drentse dorpje Hoogersmilde. In deze kamer werd er namelijk illegaal campagne gevoerd voor Lokaal in de Kamer.

14:32 uur – Ook premier Mark Rutte heeft zijn stem uitgebracht in Den Haag. “Het was een moeilijke keuze. En ik ben wat aan de late kant, maar toch vind ik dat Radar Love van Golden Earring nog steeds op de eerste plek hoort te staan.”

14:46 uur – Wederom is de partij Lokaal in de Kamer in opspraak gekomen. Overal in het land staan de bordjes met de wervende tekst Stem Lokaal. Lijsttrekker Jan Heijman ontkent alle betrokkenheid.

15:21 uur – Een teleurgestelde Gert-Jan Segers komt het stemlokaal uit. Hij wilde eigenlijk vanuit het buitenland stemmen. “Ik had dit graag gewild, maar ik was niet op tijd. Het is jammer. Want ik heb trouwens zeven jaar in Egypte gewoond.”

15:44 uur – Jan Roos is zojuist lastiggevallen door Rutger Castricum. De verslaggever van PowNed stond de VNL-lijsttrekker op te wachten toen hij het stembureau in zijn woonplaats Bergen verliet. Castricum vroeg aan Roos op wie hij gestemd had, maar Roos weigerde commentaar te geven. Vervolgens bleven Castricum en de cameraman Roos achtervolgen tot aan zijn woonhuis. “Hé hallo! Ik stel gewoon een vraag. Daar kun je toch netjes antwoord op geven? Hallo? Meneer Roos? Hé, ik stel hier een vraag aan u! Dan is het normaal om die te beantwoorden.”

16:02 uur – Een groepje lager geplaatste kandidaat-Kamerleden is zojuist gaan winkelen bij de IKEA. Alleen vandaag nog biedt de Zweedse meubelgigant een flinke korting op restzetels.

16:25 uur – Een groep tienermeisjes is teleurgesteld nadat de rij voor het stembureau niet de rij voor Jesse Klaver bleek te zijn.

16:47 uur – 50PLUS-lijsttrekker Henk Krol heeft zijn ongenoegen tegenover de Kiesraad geuit over de hoge kiesdrempel. Een groot deel van zijn achterban kan hier niet overheen omdat ze met rollators lopen. De Kiesraad is tot dusverre niet bereikbaar voor commentaar.

17:38 uur – Onrust voor het stemlokaal bij station Amsterdam Centraal toen een intellectueel plotseling zwoel op de openbare piano ging liggen.

18:12 uur – Tara-Yoëlle Fonk van de Partij voor Mens en Spirit is positief gestemd. “Mijn chakra’s zijn vanavond helemaal zen. Ik heb goede vibraties bij de verkiezingsuitslag.”

18:39 uur – De rijen voor de stembureaus zijn lang. Maar de rijen voor de supermarkt en afhaalrestaurants zijn nog langer. Het is namelijk etenstijd en ook de vrijwilligers achter de stembalies moeten wat in hun maag hebben. Anders zijn ze al helemaal uitgeteld voordat de stemmen nog binnen zijn.

18:53 uur – Chaos op het stembureau in Veenendaal. De vrijwilligers kunnen het er nu niet over eens worden of ze pizza of Chinees gaan halen. Een willekeurige vrouw die kwam stemmen moet nu een interne verkiezing leiden.

18:59 uur – De chaos in Veenendaal is nog steeds niet opgelost. Twee van de vijf vrijwilligers willen pizza. Twee anderen gaan voor Chinees. De vijfde persoon weigert een kant te kiezen. De willekeurige stemmer kan nog steeds niet naar huis.

19:11 uur – De chaos in Veenendaal is eindelijk voorbij nadat één van de vrijwilligers die pizza wilde naar huis ging omdat zijn shift voorbij was. Zijn vervanger wilde graag Chinees halen. De willekeurige stemmer mag eindelijk naar huis. Dat was ook wel nodig, want ze moet nog snel even eten en haar dochter van de badmintontraining afhalen.

19:32 uur – De willekeurige stemmer uit Veenendaal is net op tijd bij de badmintontraining omdat haar man zo aardig was om nog wat spaghetti van gisteren achter te laten in de koelkast.

19:53 uur – NOS-kijkers hebben hun stem laten horen. Herman van der Zandt kreeg een meerderheid van alle stemmen en zou volgens het volk de uitslagenavond moeten presenteren.

20:15 uur – Rob Trip reageert teleurgesteld op de uitslag van de NOS, maar legt zich erbij neer. “Ik vind het erg jammer, maar het volk heeft gesproken. Over vier jaar is er weer een kans.”

20:33 uur – De NOS heeft besloten om het volk te negeren en laat Rob Trip toch de uitslagenavond presenteren.

20:36 uur – Een woedende Herman van der Zandt dient een motie van wantrouwen tegen de NOS in.

20:54 uur – Een Kamermeerderheid stemt tegen de motie van wantrouwen die Herman van der Zandt tegen de NOS heeft ingediend.

21:01 uur – De stembus is gesloten. De eerste prognose:
VVD – 24, GL – 23, PVV – 20, D66 – 20, PvdA – 15, 50+ – 14, SP – 11, CDA – 10, CU – 8, SGP – 3, DENK – 1, FvD – 1. De Partij voor de Dieren lijkt af te stevenen op 0 zetels; de doelgroep van de partij bleek geen stemrecht te hebben.

21:02 uur – De resultaten van het eerste stemkantoor zijn binnen. Het gaat om het kantoor in het Gelderse gehucht Bronkhorst. In het dorp van 157 inwoners zijn welgeteld drie hele stemmen op het CDA uitgebracht. Stand na de eerste telling:
CDA – 150 zetels
De overige partijen – 0 zetels

21:09 uur – De spanning bij GroenLinks is om te snijden. Om de tijd te doden besluit de fractievoorzitter een potje te Klaverjessen.

21:11 uur – Peter Plasman is tevreden. De Niet Stemmers zijn niet op komen dagen. “Dit bevestigt wat ik altijd al heb beweerd!”

21:17 uur – Ondanks verlies wordt Emile Roemer met luid gejuich ontvangen door zijn mede SP’ers. Hij heeft een schaal knakworst bij zich.

21:20 uur – Vanwege tegenvallende resultaten heeft de perschef van het CDA zojuist verklaard: “Het CDA stelt haar standpunt over voltooid leven bij.”

21:24 uur – Henk Krol viert feest met zijn partijgenoten. De sfeer in zorgwoning Archipel in Eindhoven is opgetogen. De verpleging serveert advocaat.

21:27 uur – De opkomst in Waddinxveen is met 76,2% lager dan die van Ede in 1982. Volgens Maurice de Hond komt dit door een verschil in neerslag, nieuwsvoorziening, gemeente, ligging en decennium.

21:30 uur – Irritatie bij Linda Voortman, nummer 4 voor GroenLinks. Jesse Klaver blijft maar kaarten uitdelen zonder dat hij weet of de andere GroenLinksers nog wel mee willen doen.

21:32 uur – De prognose lijkt toch mee te vallen voor het CDA. Om dat te vieren beginnen alle aanwezigen in het CDA-pand spontaan staand het Wilhelmus te zingen.

21:42 uur – Verscheidene SBS6-kijkers zijn zich een ongeluk geschrokken toen Herman van der Zandt opeens naast Patty Brard stond om de alternatieve uitslagenavond te presenteren.

21:45 uur – Het veertiende couplet van het Wilhelmus is net begonnen, wanneer Julius Terpstra, nummer 23 van het CDA, de zaal komt binnenstormen om de boel af te kappen; ze zijn toch twee zetels gedaald.

21:46 uur – Paniek in het SGP-kamp. Bronnen melden dat het toiletpapier op is.

21:54 uur – Thierry Baudet van het Forum voor Democratie geeft zijn reactie op de eerste uitslagen: “Alea iacta est. Cogito ergo sum.”

21:57 uur – De sfeer zit er goed in bij de VVD. De competente journalisten en slechte zangers zijn al gearriveerd. Wat een toppers!

21:59 uur – Onrust bij de uitslagenavond van D66. Net nu er lekkere broodjes worden geserveerd is partijleider Alexander Pechtold nergens te bekennen.

22:03 uur – Zojuist bevestigd: het toiletpapier bij de SGP is op. Een stemming start over wie nieuw toiletpapier moet halen.

22:06 uur – Jan Dijkgraaf van GeenPeil reageert op de prognose: “Dit is het moment dat je moet uitkomen voor de politicus die je echt bent. Leger des Peils, kom uit je stemkast.”

22:08 uur – JOVD-voorzitter Rutger de Ridder heeft verheugd gereageerd op de stijging van D66 en de daling van de VVD. “Nu pas merk je dat onze verkiezingsslogan “Stem Liberaal” echt heeft gewerkt.”

22:16 uur – Teleurstelling in Bistro De Heerlijckheid in Sleeuwijk. Bij de partijbijeenkomst van Jezus Leeft gaat de muziek niet door. Er stonden aanvankelijk optredens van André Hazes, Mieke Telkamp en Wim Sonneveld op het programma.

22:27 uur – Nog niet alle uitslagen zijn binnen, maar Tunahan Kuzu van Denk weigert nu al om zich bij de verkiezingsuitslag neer te leggen. “Net als alle andere media is ook de NOS niet te vertrouwen. Trap er niet in!”

22:39 uur – De toiletstemming bij de SGP is voltooid. Uit principiële bezwaren besluiten de SGP’ers om niet naar de nachtwinkel te gaan. Volgens insiders is het enige op het toilet aanwezige papier het Nieuwe Testament.

23:34 uur – Elbert Dijkgraaf, de nummer 2 van de SGP, zit al 24 minuten op het toilet. Niemand weet wat hij er uitspookt.

23:35 uur – Ze hebben wederom geen zetel weten te behalen, maar ze hebben wel meer stemmen gekregen dan in 2012. Reden genoeg voor Ancilla van de Leest om een Piratenpartijtje te organiseren.

23:52 uur – Elbert Dijkgraaf (SGP) heeft zojuist het toilet verlaten. Volgens ingewijden missen Psalmen 28 tot en met 36.

0:07 uur – Wat krijg je als je VVD’ers veel bier laat drinken? Juist ja, bitterballen!

0:17 uur – Onze blogger gaat feesten. Of zijn verdriet wegdrinken. Vul dat zelf maar in. Fijne avond!

lees ook

LVolg ons op facebook

L