Verkiezingsnacht – Liveblog

Op de verkiezingsnacht voor de Provinciale Staten hield OverDWARS een liveblog bij van de uitslagenavonden vanuit de provinciehuizen van Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. 

Liveblog uitslagenavond Noord-Holland – Lynn van Calmthout
Lynn woont de uitslagenavond van Noord-Holland bij, in het provinciehuis in Haarlem.

Update 21:41
Sfeer – druk, afwachtend.
Ontwikkelingen – nog weinig specifieks over Noord-Holland, wel constant exitpolls van de NOS die druk besproken worden.
Gebeurtenissen/speeches – Nog geen.
Verwachting – De spreekstalmeester belooft mij dat “het zo begint”. Dus dat zal vast waar zijn.

Update 21:57
Spreekstalmeester Frits Bloemberg: “Er is op dit moment nog niets bekend over Noord-Holland. We zijn natuurlijk vooral benieuwd naar Amsterdam, u hoort het als we meer weten.”

Update 22:15
Bloemberg: “Er wordt druk geteld, het is wachten op de kleine gemeenten – Spaarnwoude bijvoorbeeld kan niet lang meer duren.”

Update 22:30
Bloemberg : “De gemeente Weesp laat weten dat 50,8% gestemd heeft. We verwachten rond 23:00 uur echte informatie te hebben.” Het is hier nog niet heel groot feest dus.

Update 22:36
DWARSer en Kandidaat Statenlid Jesper Gringhuis (9 op de lijst): “Hoewel je tot nu toe uit die kleine gemeenten weinig positiefs hoort, verwacht ik toch een gelijk of een beter resultaat. Vier jaar geleden hebben we zo’n achteruitgang gezien, dat kan alleen maar beter worden.”

Update 22:50
Bloemberg: “Er is nu in het hele land een uitslag van 15 gemeenten: dat zegt toch nog niet veel. Het CDA lijkt het meest gegroeid, GroenLinks krijgt 3,1%. Maar dit is dus voorlopig. Excuses dat we nog weinig durven te zeggen.”

Update 23:00
Eerste uitslagen! Waterland, Hilversum en Diemen: VVD staat bovenaan met 11 zetels voorspeld, gevolgd door D66 met 9. GroenLinks staat voorlopig op 4. “Maar,” zegt Bloemberg, “dit is dus maar op basis van drie gemeenten.” De menigte juicht in vlagen.

Update 23:13
“Bij gebrek aan uitslag informeer ik u nu over een interessant feit uit een andere provincie: in Lelystad wint de PVV met ruim 16%!” Bloemberg weet het spannend te houden. Ik bemerk nu pas de parallel met mayor Bloomberg van NYC – maar dit terzijde.

Update 23:20
Heemskerk, Texel en Muiden komen zojuist door, ook hier staat VVD bovenaan. GroenLinks blijft gemiddeld op 4, PvdA verliest overal veel, vooral van D66. De opkomst in Noord-Holland schommelt rond de 50%. Er wordt nog maar matig geluisterd naar de uitslag.

Update 23:30
De uitslag van Rotterdam wordt getoond. Intrigerend: 1500 (!) mensen hebben een blanco of ongeldige stem ingeleverd. Update 23:43 In Castricum en Enkhuizen staat ook de VVD bovenaan. In Castricum een mooie uitslag voor GroenLinks: 6,9%! Nu dat 8 van de 51 gemeenten binnen zijn, zijn er overeenkomsten (VVD hoog, PvdA laag), maar ook schokkende verschillen (PVV als tweede, nek-aan-nek race SP-VVD, GL piepklein of gigantisch) tussen Noord-Hollandse gemeenten.

Update 23:57
Haarlemmerliede-en-Spaarnwoude, Opmeer en Naarden laten een soortgelijk plaatje zien. Leuke uitzondering: in Naarden staat GroenLinks boven de SP. In de zaal zijn heel veel groene sjaals te zien. Na wat onderzoek blijkt dat dat níet betekent dat iedereen D66 steunt, maar dat CDA en D66 een identieke kleur groen dragen. Verwarring alom en niet veel actie dus hier in Haarlem.

Update 00:07 
Grote uitslagen: Amstelveen, Amsterdam, Haarlem en Oostzaan. Oostzaan en Amstelveen weinig nieuws, in tegenstelling tot Amsterdam en Haarlem – klassiek linksere centra. Hier wint D66 overweldigend, gevolgd door resp.
PvdA en VVD. GroenLinks haalt goede resultaten – nu gemiddeld in deze provincie 9,7%. Ook in Amsterdam een indrukwekkend aantal blanco/ongeldigen: 2100. Wie zijn deze mensen?Ik ben heel nieuwsgierig.

Update 00:20 
De verwachtingen voor de provincieverdeling NH is als volgt: D66 11, VVD 10, PvdA 8, SP 7, GroenLinks 6, PVV 5, CDA 3, PvdD 3, 50plus 1, CU-SGP 1. Vooral D66 is uiteraard zielsgelukkig, de vraag is hoe voorbarig dit alles is. Helaas moet ik nu mijn trein gaan halen, anders moet ik op het provinciehuis blijven logeren en daar wordt niemand blij van. Noord-Holland, over en uit.

NH

Uitslagen in Noord-Holland

 

Liveblog uitslagenavond Zuid-Holland – Hessel Hoekstra
Hessel is op de uitslagenavond van Zuid-Holland, in het provinciehuis in Den Haag.

Update 20:34
Sfeer: rustig, mensen druppelen binnen, op de achtergrond speelt een live jazzband Huidige zetelverdeling Zuid-Holland: VVD: 12 PvdA: 10 PVV: 8 CDA: 6 SP: 5 D66: 5 GL: 3 CU: 2 SGP: 2 50+: 1 PvdD: 1 Totaal: 55

Update 20:51
Sfeer: verwachtingsvol Ontwikkelingen: Diverse kandidaten van GroenLinks Zuid-Holland zijn inmiddels gearriveerd.

Update 21:07
Sfeer: opgewekt Ontwikkelingen: eerste exitpoll is binnen: GroenLinks blijft op 5 zetels staan!

Update 21:12
Ontwikkeling: toespraak van Commissaris van de Koning Jaap Smit: Opkomst op ongeveer gelijk niveau als 2011. Verkiezingen zijn voor landelijke politiek belangrijker dan ooit.

Update 21:17
Sfeer: verwachtingsvol Ontwikkelingen: Exitpolls: Nek-aan-nekrace CDA en VVD. PvdA: van 17,3% naar 9,9 %. PVV: naar 11%, verliest 1 zetel. SP: 10% naar 12%. D66: 5% naar 9%. GL blijft op 6% staan.

Update 21:38
Sfeer: Chris Schaapman (CU): “We zijn erg benieuwd hoe de samenwerking met de SGP gaat uitpakken. We moeten de uitslag afwachten om te zien wat voor rol we de komende jaren zullen gaan spelen.”

Update 22:04
Geertjan Wenneker (D66) en Bart Vermeulen (SP): “Zeer tevreden over de voorlopige resultaten”

Update 22:45
Carla van Viegen (PvdD): “Ook in Zuid-Holland kunnen we bijdragen aan betere leefomstandigheden voor dieren en het verhogen van de biodiversiteit. We zijn erg blij met de exitpolls.” Libertarische Partij: “Campagne was lastig, maar we hebben er vertrouwen in. We zijn het niet eens met de huidige overheid, maar om onze idealen na te jagen, moeten we er eerst deel van worden.”

Update 23:14
Tweede gemeente is bekend (Westvoorne): Opkomstpercentage: 51,7% VVD de grootste 28,9%, maar is wel achteruit gegaan. GroenLinks: 2,1% (2,5% in 2011) D66 is de grootste stijger, VVD de grootste daler Update 23:00 Eerste uitslag Zuid-Holland is binnen (Leerdam): CDA de grootste (15%), GroenLinks heeft 2% (ongeveer gelijk met 2011). Grote winnaars zijn CDA, SGP en D66. De grote verliezer is de PvdA Update 22:55 Willem Bakx (50PLUS): De provincie blijft een belangrijke bestuurslaag. Onafhankelijke Senaats Fractie: “Binnen 4 tot 8 jaar zijn alle provincies opgeheven. Ik hoop op 1 tot 2 zetels”.

Update 23:21
Uitslagen van veelal kleinere gemeenten druppelen langzaam binnen. VVD verliest licht, maar blijft de grootste. Vooral D66 en CDA winnen aan zetels. GroenLinks daalt minimaal.

Update 23:22
Rotterdam is binnen. PVV is de grootste (16,7%). D66 is tweede met 14,6%, gevolgd door VVD (14,2%). SP: 12,8% met lichte winst. PvdA: 12% tov 24,3% in 2011. CDA wint licht met 7,9%. GL: 6,4% (was 6,7%). Vooral uit de hoek van D66 wordt er gejuicht.

Update 23:27
Reactie Robert Klumpes (nr. 4 GroenLinks Zuid-Holland) over uitslag Rotterdam: “Het is jammer dat we niet gestegen zijn, maar ten opzichte van de vorige landelijke verkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen is het een verbetering en daar zijn we blij mee”.

Update 23:49
GroenLinks stijgt in Wassenaar van 3,2% naar 4,1% Update 23:45 Voorlopige zetelverdeling Zuid-Holland wordt bekendgemaakt VVD blijft de grootste, maar verliest. D66 wint aan zetels. GroenLinks blijft gelijk. De sfeer is redelijk ontspannen.

Update 0:06
Huri Sahin (GroenLinks): “Onze achterban staat een beetje verspreid in de menigte. Ondanks de krimp zijn we nog niet teleurgesteld. Er moeten nog veel uitslagen binnenkomen, en de partij herstelt zich langzaam ten opzichte van vorige verkiezingen”.

Update 0:15
34% van de stemmen is geteld. VVD blijft de grootste. Lauwe respons uit de zaal. GroenLinks daalt licht. Huidige coalitie staat op 28 van de 55 zetels Update 0:14 Gejuich van de CDA’ers, die in het Westland enige winst weten te behalen. Update 0:08 Gouda is binnen. D66 is de grootste met 14,1%, gevolgd door de PVV (12,8%). PvdA levert flink in. GroenLinks gaat van 7,5% naar 6,4%

Update 0:19
Den Haag is binnen
D66 op 1. GroenLinks daalt licht. Opkomst was slechts 39,7%

Update 0:45
Weinig nieuws te melden. Het publiek druipt langzaam af. Het wachten is op de uitslagen van Leiden en Delft, waar GroenLinks en D66 waarschijnlijk hoog zullen scoren.

Update 0:55
In verband met laatste treinen ga ik nu weg uit het provinciehuis. Ik vond het een groot genoegen om hierover te bloggen, en ik hoop dat jullie het ook leuk vonden.

Update 2:06
Ben net thuis aangekomen. De stemmen in Delft en Leiden zijn inmiddels bekend. Beide steden hebben D66 op nummer 1 staan. In Leiden staat GroenLinks op 12,1%, een stijging ten opzichte van 2011. In Delft heeft GroenLinks 9,5% binnen weten te halen, een lichte daling.

Update 2:28
Inmiddels moeten we van 15 gemeenten nog de uitslag binnenkrijgen. Voorlopig kan het volgende gezegd worden: Ondanks een daling is de VVD nog steeds de grootste gebleven. De grootste winnaars deze verkiezingen zijn D66 en de Partij voor de Dieren. De grote verliezer is de PvdA. De PVV en de SP zijn min of meer gelijk gebleven. Het CDA, de SGP, de ChristenUnie, 50PLUS en lokale partijen zijn licht gestegen ten opzichte van 2011. GroenLinks kent een kleine daling.

De opkomst is lager dan in 2011. Waar iets meer dan de helft van alle kiesgerechtigden vier jaar geleden naar de stembus ging, ligt dat percentage er nu onder. In de Den Haag, Leiden, Gouda en Delft is D66 de grootste partij geworden. In Rotterdam en omstreken wint de PVV vooral stemmen. In de rest van Zuid-Holland is de VVD voornamelijk de grootste, met enkele CDA- en SGP-gemeenten.

ZH

Uitslagen in Zuid-Holland

 

Liveblog uitslagenavond Utrecht – Suzanne Kraaij
Suzanne is op de uitslagenavond van Utrecht, in het provinciehuis in Utrecht.

Update 21:40
Sfeer: optimistisch en gemoedelijk. Ontwikkelingen: Toespraak van Keller (PvdD). Ze zegt geen stemmers weg te willen kapen van GroenLinks want zo werkt hun partij niet. “Wij zoeken mensen bij onze standpunten terwijl andere partijen standpunten bij hun mensen zoeken”.

Update 22:30
Benaderd door RTV Utrecht.

Update 23:01
D66’ers lijken verheugd of in ieder geval tevreden met de uitslag. Toespraken gaan vrolijk door maar de meeste gasten zijn drukker bezig met hun eigen enerverende gesprekken.

UT

Uitslagen in Utrecht

lees ook

LVolg ons op facebook

L